31. juli 2021
Her går Rikke Holmqvist sammen med de to kommunale sundhedskonsulenter Runa Vejborg Christensen (tv.) og Susanne K. Larsen (th.).
gallery icon

Se billedserie

Her går Rikke Holmqvist sammen med de to kommunale sundhedskonsulenter Runa Vejborg Christensen (tv.) og Susanne K. Larsen (th.).
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mængden af vin, slik og pasta skal reduceres, når vægten skal ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Mængden af vin, slik og pasta skal reduceres, når vægten skal ned
Opdateret 05. april 2021 kl. 10:08
Ringsted - 05. april 2021 kl. 08:39
Af Jakob Fønss

26-årige Rikke Holmqvist fra Ringsted kan ikke skjule sin begejstring over effekten af det kommunale livsstilsændringsprogram Liva, som hun har været tilmeldt siden august 2020.

For nylig satte hun personlig rekord, da hun gik hele Oplevelsesstien gennem Ringsted Kommune sammen med sin mor.

- Vi havde læst, at det er en rute på 24 kilometer, men da vi var færdige havde vi gået 29 kilometer, fortæller Rikke Holmqvist med stor glæde og entusiasme i stemmen.

Man er ikke et sekund i tvivl om, at vægttabet over de seneste måneder har skruet op for hendes humør og energiniveau.

Fakta
  • Livsstilsændringsprogrammet Liva har kørt i Ringsted Kommune siden efteråret 2017. Man får gratis personlig rådgivning, som kan hjælpe en til en ny sund livsstil.
  • Man har i alt afsluttet over 600 forløb. Et forløb varer typisk et års tid.
  • De mest travle år var i 2018, hvor 150 borgere deltog i programmet.
  • Man kan tilmelde sig via en app LIVA, som kan hentes til både iPhone og Android-telefoner - benyt koden Ringsted.
  • Nye deltagere kontaktes af en sundhedskonsulent, inden for to dage.

- Førhen havde jeg svært ved at sidde på gulvet og lege med min søn. Det er slet ikke noget problem nu, og det er meget tilfredsstillende, siger hun.

I alt har hun tabt sig 17 kilo siden august sidste år, uden at hun samtidig har været nødt til at spise en anden kost end resten af familien.

- Det har betydet meget for mig, at jeg fortsat kan spise det mad, som også min kæreste og min søn spiser. Jeg kan også godt tage et glas vin og lidt søde sager indimellem, så længe jeg holder styr på mængden, forklarer Rikke Holmqvist.

Hun tilføjer, at der i et Liva-forløb er plads til fejltagelser og sammen med sin vejleder kan man beslutte at sætte vægttabet på pause i en kortere periode.

- For mit vedkommende var det aktuelt ved juletid, da jeg ikke ønskede at gå glip af god julemad. Derfor besluttede vi, at jeg i den periode ikke skulle tabe mig, men sørge for at holde vægten, forklarer hun.

Hurtig tilbagemelding

Ønsket om at tabe sig tog fart for et par år siden, efter Rikke Holmqvist havde været gravid og i den periode taget en hel del ekstra kilo på.

- Min mor gav mig en artikel om Liva-programmet og jeg besluttede mig for at tage kontakt til sundhedskonsulenterne. Jeg var meget overrasket over, at de vendte tilbage allerede dagen efter. Det var godt at komme i gang med forløbet med det samme, mens jeg fortsat var meget motiveret på et varigt vægttab, siger Rikke Holmqvist.

Rikke Holmqvist har tidligere prøvet andre slankekure, som hun er kørt sur i. Nu ser det ud til, vægttabet er kommet for at blive. Foto: Per Christensen

Hemmeligheden bag Liva-programmet er, at man søger at få deltagerne til at foretage nogle livsstilsændringer, der automatisk kan sætte et vægttab i gang. Det kan blandt andet være en banal ting som at få inspiration til at indtage de rigtige mellemmåltider.

- Når vi indleder et forløb i Liva-programmet, gør vi meget ud af at snakke målsætninger med hver deltager. Det er vigtigt at være realistisk, så man lettere kan bevare motivationen også selv om vægten ikke falder så hurtigt i de første uger, som man havde håber på, forklarer sundhedskonsulent i Ringsted Kommune Susanne K. Larsen.

- Det kan være en god ide at sætte sig nogle delmål undervejs i forløbet og så er det vigtigt at få sat gang i de nødvendige livsstilsændringer, supplerer sundhedskonsulent Runa Vejborg Christensen.

100 km. per måned

Rikke Holmqvist har sat sig som mål, at hun skal gå mindst 100 kilometer om måneden. Derudover har hun før de nuværende coronarestriktioner trådte i kraft været i fitnesscenter to til tre gange om ugen.

- Jeg prøver at bevæge mig en time om dagen, men jeg er ikke manisk omkring det. Her er det også en stor hjælp at have en vejleder, som også bakker op om personlig velvære, siger Rikke Holmqvist, der fortsat regner med at indfri sit mål om et samlet vægttab på 20 kilo, inden der er gået et år.

Hun har tre til fire gange vejledning tilbage med Runa Vejborg Christensen. Herefter skal hun søge at stå på egne ben og bruge de mange gode råd, som hun har fået undervejs i forløbet.

- Jeg er opsat på at holde fast i min nye livsstil, så jeg formår at holde fast i mit vægttab, tilføjer Rikke Holmqvist.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk