23. september 2018
Eleverne får mere ud af undervisningen, når lærerne kobler læringen fra klasseværelset til fysiske aktiviteter i skolegården. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
gallery icon

Se billedserie

Eleverne får mere ud af undervisningen, når lærerne kobler læringen fra klasseværelset til fysiske aktiviteter i skolegården. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klasseværelset rykker ud i skolegården

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klasseværelset rykker ud i skolegården
Opdateret 29. september 2017 kl. 15:29
Ringsted - 29. september 2017 kl. 15:22
Af Sophus Zarrs Soelberg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Eleverne i Ringsted Kommunes folkeskoler kan glæde sig til et skoleår med mere leg og bevægelse.

Torsdag fik 30 af byens lærere et kursus i, hvordan man kan koble traditionel skolebogslæring med aktive udfoldelser.

For en stund er det lærerne, der konkurrerer, leger og udfordrer hinanden.

Ærteposerne flyver, og der bliver løbet hektisk hen over den spraymalede asfalt.

De spiller en slags »fire på stribe«, hvor lærerne først skal slå med en terning, så skal de placere en ærtepose på et tal i et stort felt, der er markeret på jorden.

Det første hold, der får fire felter på stribe, løber med sejren.

- Det handler om at finde en måde, hvor man kan putte sin lærerfaglighed ind i nogle fysiske aktiviteter, forklarer Jesper Grote Pedersen, der er idrætspædagogisk konsulent hos Kræftens Bekæmpelse, og som er medudvikler på Kræftens Bekæmpelses Leg på streg.

Et praktisk værktøj
- Formålet er at give lærerne et værktøj, som de kan bruge allerede i morgen. Det er derfor de skal prøve aktiviteterne i praksis. På den måde kan de nemlig tage konceptet med sig og vurdere, hvad der virker for dem, inden de kan justere legene og bruge dem i undervisningen, fortæller han.

I fremtiden vil man kunne opleve børn i skolegårdene, der hopper sig igennem regnestykker, henter bogstaver, mens de hinker, eller leger tagfat samtidig med de staver sig igennem navneord.

Eleverne vil blandt andet kunne træne den lille tabel i "Tabelsalat", øve staveord i "Diktator" og lære tyske verber i "Zahlen und farben", mens de bevæger sig og har det sjovt.

Leg styrker hukommelse
Leg på streg består af et hæfte med 121 aktiviteter og lege, der alle sammen involverer kropslig udfoldelse og læring. Sammen med hæftet følger der en taske med rekvisitter, der kan bruges til at sætte de mange aktiviteter i gang.

Bag udstyret og kurset står, foruden Kræftens bekæmpelse, Ringsted Kommune og Nordea-fonden.

- Forskning viser, at eleverne kan få et langt større udbytte af undervisningen, når den kobles til fysisk aktivitet. Det handler om at koble elevens læring til en kropslig oplevelse, fortæller Torben Krogh Johansen, der er idrætskonsulent for dagtilbud og skoler i Ringsted Kommune.

Inspiration
En af de lærere, der deltager i torsdagens kursus, er Anne Brix Madsen.

Hun underviser til daglig i matematik på Campusskolen, og selv om hun ikke underviser elever på mellemtrinnet, kan hun stadig se en styrke i de kropslige udfoldelser.

- Det er nogle virkelig fede øvelser. Man vil kunne bruge legene til at give et pusterum i undervisningen, og til at inspirere eleverne. Jeg vil helt sikkert bruge det fremadrettet, fortæller hun.

Til kurset var der lærere fra Søholmskolen, Vigersted Skole, begge afdelinger af Byskovskolen, Dagmarskolen, behandlingshjemmet Nebs Møllegård, Kildeskolen, Campusskolen, Ådalsskolen og Nordbakkeskolen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk