25. maj 2020
Farhad Zare har hjerte og hænder på rette sted. Her lægger han netop afhentet brød klar til afhentning.
gallery icon

Se billedserie

Farhad Zare har hjerte og hænder på rette sted. Her lægger han netop afhentet brød klar til afhentning.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her venter folk på supermarkeders restmad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her venter folk på supermarkeders restmad

En lade er sat i stand, frivillige har hentet overskudsmad i supermarkedet. Og udenfor venter mennesker i kø på mad.

Opdateret 02. december 2019 kl. 23:40
Ringsted - 02. december 2019 kl. 21:53
Af Ulla Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De begynder allerede at komme omkring klokken 15. De kommer med en pose hver, så der er plads til madvarer. De står og tripper lidt og venter. Tålmodigt. De frivillige skal lige være færdige inde i madladen.

arrow Læs også: Syg enlig mor i kø til mad: Man er desperat

Nogle kigger ind ad vinduet, hvor de kan se hylder og borde blive fyldt op. Der er for eksempel stødte blomkål, gulerødder, appelsiner, meloner, bananer og en enkelt ananas.

På reolerne står blandt andet apotekervarer - ikke medicin, naturligvis - som har overskredet bedst-før-datoen, plus sodavand, kiks, chokolade, gryn og babysmoothies. På køl gemmer sig æg, salat, fiskefrikadeller og et glas med asier. Som noget helt særligt er der i dag juleting på nogle af bordene. De er leveret af Flying Tiger.

Overskud

Varerne kommer fra butikker, der har sagt ja til at donere overskuds- eller udgåede varer, så de kan deles ud til folk, der har meget lidt. Derfor er det tilfældigt, hvad der ender på hylderne.

Det er de frivillige, der henter varerne.

- Det er varer, hvor salgsdatoener overskredet, men de stadig kan spises, fortæller Annika Oth, der er tovholder for de frivillige i borgerinitiativet Stop Spild Lokalt, som på knap et år har fået alt dette stablet på benene.

Nymalet

- Kan du genkende rummet, griner hun og slår ud med armen.

DAGBLADET besøgte stedet i forsommeren, da de frivillige var i gang med at istandsætte lokalet, som ikke havde været brugt meget længe. Nogle genstridige lofter er blevet ordnet, murene er malet og gulvet slebet og lakeret - for nu at nævne noget. Lokalet skal have en vis standard for at blive godkendt til madvarer.

Der er mange frivillige i dag. Men det er lidt et tilfælde, fortæller Annika Oth. Nogle vil gerne ned og se stedet og er dumpet forbi. På sigt skal et vagtskema sikre, at de frivillige kun har vagt cirka én gang om måneden.

Frivillig

En af de »nye« er Karin Gylling, der om maven har et forklæde, hvor der står: Stop spild Lokalt

- Jeg vidste ikke, at det eksisterede, før en, jeg kender, fortalte om det. Jeg var hernede første gang i torsdags. Det har virkelig overrasket mig, at der er så mange varer og især brød, som ellers bare skulle smides ud, siger hun og tilføjer, at når hun nu har tiden til det, kan hun godt lide at gøre noget for andre.

Retfærdigt

Nu går Annika Oth udenfor til køen af ventende. Der er vel omkring 30 og 40 personer nu. Hun deler spillekort ud. Efter en lodtrækning lukkes folk ind i grupper alt efter farven på spillekortet.

- Det er for at gøre det så retfærdigt som muligt, og for at undgå folk kommer og står i kø flere timer før åbningen, lyder det.

Alle står nu og venter på Claus.

- Lige om lidt kommer der masser af brød, og så er vi klar.

Brødene

Så svinger en varebil ind på gårdspladsen, og chaufføren, Claus Risager, bærer bakker og sække med brød ind. Folk strømmer ud for at hjælpe.

Brødet kommer direkte fra Munkegårdens Bageri og optager hyldemeter efter hyldemeter, da de frivillige iklædt plastikhandsker lægger brødene op. Det er et flot syn. Farhad Zare og Mehdi Soleimani er hurtige på hænderne.

- Vi kom med sidste år. Vi gør det på baggrund af, hvad vi har herinde, smiler Farhad Zare, og knuger en hånd ind mod sit bryst.

Om hans hals hænger et sølvkors og dingler.

Kagerne

Fra bageren er der også tre waleskager med flødeskum. De får lov at stå og friste i deres egen kasse.

Så er det ved at være tid til at lukke de første ind. Klokken har passeret 15.30.

Efter en halv time er lokalet tømt. Der kom 42 familier. I torsdags kom der 48. Der er tilsyneladende brug for dette borgerinitiativ.

Nu er det igen muligt at komme på restaurant. Har du savnet at gå ud og spise?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk