26. maj 2020
Gårdsøens dårlige økologiske standard kan blandt andet have rod i, at der i mange år har ligget ti ukloakerede ejendomme i søens nærområde.

Illustration: Ringsted Kommune
Gårdsøens dårlige økologiske standard kan blandt andet have rod i, at der i mange år har ligget ti ukloakerede ejendomme i søens nærområde. Illustration: Ringsted Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gårdsø skal renses med aluminium

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gårdsø skal renses med aluminium

Skjoldenæsholm Gårdsø er ikke af en »økologisk god kvalitet«. Derfor har Miljøbestyrelsen bevilliget 1,122 millioner kroner til en gennemgribende restaurering af vandkvaliteten.

Opdateret 21. september 2019 kl. 16:17
Ringsted - 21. september 2019 kl. 15:00
Af Ulla Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er ikke, fordi Skjoldenæsholm Skovsø er fyldt med forurenende næringsstoffer udefra. Ikke desto mindre, konkluderer en forundersøgelse af søen foretaget af Niras for Ringsted Kommune, er søens tilstand er meget ringe og ikke af en »økologisk god kvalitet«.

Formentlig skyldes det ophobede næringsstoffer og en dårlig sammensætning af fisk og planter i søen, er vurderingen.

Nu er der imidlertid grund til at glæde sig på naturens vegne. Den ti hektar store sø er nemlig én af 24 søer i Danmark, som Miljøstyrelsen har udpeget til en gennemgribende restaurering.

Søen er omfattet af Vandområdeplanen for 2015-2021. Det betyder, at staten vil betale for udgifterne til sørestaureringen.

Der er bevilget 1,122 millioner kroner til projektet, som forventes at tage mindst et par år.

Med nye godkendte kemiske metoder til oprensning, kan der genskabes en bedre balance i søen på ganske få år.

Giftigt eller?

Forundersøgelsen har lagt op til to større indsatsområder:

1. Den interne belastning af søen - som kan rettes med udbringning af aluminium i søen.

2. Ubalance i fiskebestanden i søen - som kan genoprettes med biomanipulation. Det vil her sige, at fredfisk som små skaller og aborrer opfiskes ved hjælp af vodtrækning.

I forundersøgelsen er metoderne nøje overvejet. Brug af aluminium - som også kan have giftvirkning på vandmiljøet - foretrækkes på grund af søens særlige sammensætning.

»For Skjoldenæsholm Gårdsø's vedkommende vurderes det, at aluminium vil være det mest velegnede fældningsmiddel.«, hedder det i rapporten for forundersøgelsen.

Her har man blandt andet haft fat i forsker Henning Jensen fra Syddansk Universitet, der har konkluderet, at så længe, at man ikke hælder aluminium i søen ved for høj eller for lav ph-værdi, vil den ikke være giftig.

Miljøstyrelsen har sagt god for brugen, da det i modsat fald vil tage op mod 20 år at få vandet klart igen.

Bytte bytte fisk

Biomanipulation i form af opfiskning af fredfisk er efterhånden en velafprøvet sørestaureringsmetode.

Teorien bag metoden er at reducere mængden af fredfisk - typisk skaller og brasen - så mængden af dyreplankton såsom dafnier og vandlopper kan øges. Det vil begrænse mængden af alger.

Vandet klarer op, så planter kan gro og give ly til fiskebestanden.

Metoden går ud på at vodtrækning, således, at især de små fisk kommer med op. På sigt kan man så eventuelt tilføre rovfisk til den rensede sø.

Kilden til fosforbelastningen i søen er det ikke lykkedes at finde. Der har dog været ti ukloakerede ejendomme i området, som måske kan have medvirket til forureningen.

Ifølge Ringsted Kommunes oplysninger er der siden 2017 gennemført kloakering og givet påbud om forbedret rensning på en del af disse ejendomme.

I dag er der således kun tre ejendomme der ikke har fået gennemført en indsats, men to af disse ejendomme har ifølge Ringsted Kommune modtaget påbud i foråret 2019.

Politikerne i Klima- og Miljøudvalget i Ringsted Kommune gav forleden grønt lys til at starte processen.

Fakta
  • Skjoldenæsholm Gårdsø ligger på den privatejede matrikel Skjoldenæsholm Hovedgård. Umiddelbart vest for søen ligger hotel- og kongrescentret Skjoldenæsholm Gods med tilhørende golfbane. De nuværende bygninger kan føres tilbage til 1660’erne.
  • Søen har gennem flere hundrede år været anvendt til karpeopdræt, primært som opvækstvand for 2-årige karper. Karpeopdrættet ophørte i 1940’erne hvorefter forskellige fiskeriforpagtere bl.a. har udsat ål i søen.
  • Søen har et areal på 10,2 hektar, en gennemsnitsdybde på 2,2 meter og en maksimal dybde på 3,0 meter.
  • Vand fra Skjoldenæsholm Gårdsø ledes via en kanal til Trettensøen, hvorfra golfklubben har tilladelse til at oppumpe maksimalt 13.000 kubikmeter vand. Reelt er der ifølge Ringsted Kommune årligt oppumpet mellem 5.000-15.000 kubikmeter vand.
  • Nordvest for Skjoldenæsholm Gårdsø ligger to mindre damme, der kaldes Svanedam og Vægterdam. Ringsted Kommune havde søgt om midler til at oprense Vægterdam, men fik afslag.
  • Kilde: Ringsted Kommunes rapport Skjoldenæsholm Gårdsø »Forundersøgelse for restaurering«
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk