19. september 2021
Politiet har i flere omgange været meget synlige i gadebilledet i Ringsted i de sidste par år. Foto: Yngve Saxil Andersen
Politiet har i flere omgange været meget synlige i gadebilledet i Ringsted i de sidste par år. Foto: Yngve Saxil Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra »helt almindelige mennesker« til mistanke om terrorfinansiering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fra »helt almindelige mennesker« til mistanke om terrorfinansiering
Ringsted - 11. juni 2020 kl. 21:28
Af Ulla Jensen

ASMLA-gruppen fra Ringsted kaldte sig engang for »helt almindelige mennesker« og inviterede indenfor i tv-studiet i Ringsted. Nu står ledende medlemmer af gruppen anklaget i en opsigtsvækkende - og omfattende - spionagesag.

arrow Læs også: Spionsag: Planlagt mord eller indsamling af info?

Den spionsag, der har sit udspring i Ringsted, vokser stadig i omfang. Nu skal de tre iranere, som i en årrække har boet i Ringsted, og som i februar blev anholdt og sigtet for at spionere i Danmark, i retten igen.

Denne gang udvides sigtelsen imod de tre, som er ledende medlemmer af den iranske løsrivelsesbevægelse ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz).

- Der er tale om en fristforlængelse i forhold den anden sigtelsen, hvor de så præsenteres for den nye sigtelse, siger kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi Martin Bjerregaard.

På baggrund af nye fund i efterforskningen rejser myndighederne nu terrorsigtelser mod de tre for at have finansieret og fremmet terror i Iran, herunder i samarbejde med en saudiarabisk efterretningstjeneste.

Det er foregået i årene 2012 til 2018. De tre ASMLA-medlemmer er i forvejen sigtet for billigelse af terror og spionage på vegne af en saudiarabisk efterretningstjeneste. Straframmen for sigtelserne er op til 12 års fængsel.

DAGBLADET Ringsted har flere gange haft kontakt med ASMLA-gruppen, mens den opererede i Ringsted.

Helt almindelige mennesker

Den 10. oktober 2018 åbnede gruppen dørene ind til gruppens tv-studie i Sct. Hansgade i Ringsted. Herfra producerede medlemmerne angiveligt tv med fokus på ASMLA's kamp for løsrivelse af den iranske Ahwaz-provins fra moderlandet.

ASMLA-medlemmerne betegnede sig selv som »helt almindelige mennesker«:

- Vi vil gerne vise folk, især lokalt, at vi er helt almindelige mennesker, der kæmper for vores folks rettigheder, for menneskerettigheder og demokrati. Folk må gerne komme forbi og ringe på, lød det fra gruppens medlemmer, der samtidig kunne fortælle, at medlemmerne gik på arbejde eller skole og havde et almindelig familieliv.

TV til hele verden

Fra kontoret producerede ASMLA-medlemmerne efter eget udsagn et par timers tv ugentligt. Det blev udsendt via organisationens 24 timers satelit tv-kanal, der angiveligt skulle kunne nå 2,8 millioner seere verden over.

- Vi har kontorer over hele verden, blandt andet i Holland og Canada. Tv-stationen er dansk registreret, men det meste af indholdet produceres andre steder, lød det i oktober 2018.

Radio- og tv-nævnet besluttede den 20. februar i år, at programvirksomheden på tv-stationen, der var drevet af Ahwazna Fonden straks skulle indstilles, idet fonden "groft har overtrådt loven ved at vise programmer, som såvel direkte som indirekte fremmer terrorisme", som nævnet skrev i sin afgørelse.

ASMLA står ifølge den iranske stat bag flere terrorangreb i landet, herunder et blodigt angreb på en militærparade, der fandt sted den 22. september 2018 i byen Ahwaz. Angrebet kostede 25 mennesker livet.

ASMLA-gruppen afviste over for DAGBLADET Ringsted, at den havde medvirket i angrebet.

- Det er ikke os. Vi er medlemmer af den politiske del af organisationen, og vi har ikke noget at gøre med det angreb, lød det, da DAGBLADET Ringsted konfronterede gruppen med de iranske anklager.

Med den nye sigtelse rykker den mellemøstlige konflikt endnu tættere på Danmark, og derved også på Ringsted, hvor de tre sigtede shar haft bopæl siden henholdsvis 2006 og 2007.

Kæmpe politiaktion

De tre iranske mænd har været under PET's beskyttelse siden 2018, hvor efterretningstjenesten vurderede, at deres liv kunne være i fare på grund af trusler fra den iranske stat.

Det var i den forbindelse, at en kæmpe politiaktion den 28. september 2018 lukkede de sjællandske veje ned i jagten på en formodet gerningsmand.

Det var også i efteråret 2018, at politiet indledte en efterforskning mod de tre. De tre blev her anholdt og sigtet for billigelse af terror, men løsladt igen,

Den 3. februar 2020 blev flere adresser med tilknytning til de tre ransaget, og alle tre blev anholdt og siden varetægtsfængslet.

arrow Stinkende beskeder i sag om Irans drabsforsøg i Ringsted
18. juni 2020 kl. 12:50 Opdateret: kl. 12:52
arrow Eksiliranere sigtes for at ville formidle millioner til terror
11. juni 2020 kl. 19:45 Opdateret: kl. 19:36
arrow Iransk oprørsleder fra Ringsted bad politiet om hjælp
30. maj 2020 kl. 02:48 Opdateret: kl. 07:19
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk