17. oktober 2021
Lodsejerne skal inddrages i beslutningerne i den kommende naturpark, lover udvalgsformand Torben Lollike (R).
Lodsejerne skal inddrages i beslutningerne i den kommende naturpark, lover udvalgsformand Torben Lollike (R).
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Formand slår fast: Vi kommer ikke til at presse noget ned over lodsejerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Formand slår fast: Vi kommer ikke til at presse noget ned over lodsejerne
Ringsted - 08. april 2021 kl. 11:28
Af Ulla Jensen

Naturparken skal ikke listes ind ad bagdøren. Det fastslår formand for Klima- og Miljøudvalget i Ringsted Kommune Torben Lollke (R) som svar på de spørgsmål, lodsejer Henrik Thomsen rejser i dagens avis

arrow Læs også: En ommer: Enhedslisten kræver grønne foreninger i naturparkudvalg

- Det her handler ikke om, at lokke nogle ind og så sige: Nu er I kommet ind, og så skal I tillade, at der går folk igennem jeres skov eller gennem jeres jorde. Eller nu skal I til at dyrke jorden anderledes eller skove på en anden måde. Overhovedet ikke, siger han.

Bygger på frivillighed
Dermed slår han en tyk pæl igennem nogle forbeholdne lodsejeres bange anelser omkring pilotnaturparken, som de over nogle år skal blive til en naturpark i Ringsted Kommune.

Formanden tilføjer, at han tidligere i forløbet har forsøgt at forklare, at en naturpark - certificeret af Friluftsrådet - bygger på frivillighed, og at samarbejdet med lokale lodsejere om projektet er essentielt.

Netop derfor er han glad for, at Ringsted Kommune har nedsat en såkaldt paragraf 17,4-udvalg, bestående af fire mindre lodsejere, fire store lodsejere og fire ildsjæle plus tre politikere.

Her vil man som det noget af det første se på betingelserne for naturparken. Så der er rene linjer mellem parterne fra start.

Regler overholdes

Torben Lollike henviser også til det faktaark, Friluftsrådet har udgivet (Se faktaboks). Her er det klart og tydeligt oplistet, hvordan projektet bygger på frivillighed.

- De regler, Friluftsrådet har lavet, for drift og administration af en naturpark, har vi selvfølgelig ikke tænkt os at lave om på. Det tror jeg heller ikke, at vi kan. Hvis vi gjorde det, ville vi nok miste vores status som pilotnaturpark. Jeg kan ikke se, hvorfor vi på nogen måde skulle forsøge at tvinge nogen ind i noget eller lave om på den her frivillighed, siger formanden.

Det betyder også, at hvis en lodsejer ikke ønsker offentlig adgang til sin grund, vil det blive respekteret.

Mulighed for gårdsalg

Hvad angår kravet om 50 procent beskyttet natur, som er et af de ti kriterier for Danske Naturparker, forventer formanden, at det vil kunne opfyldes alene i kraft af kommunalt og statsejet jord.

Skulle det mod forventning vise sig, at der ikke er beskyttet natur nok, vil man være nødt til at indstille projektet. Lodsejere vil andre ord ikke blive tvunget ind under særlige krav.

Thomsen frygter for jagten på lodsejernes jorde. Her henviser Torben Lollike til, at lodsejerne fortsat må dyrke erhverv på deres ejendomme:

- Hvis man har jagt i dag, vil man også kunne have + i fremtiden, selv om ens område hører med til naturparken. Og så kan man ovenikøbet sælge nogle rådyr, harer eller fasaner, fordi det er i Naturparken. Det giver muligheder. Det er et kvalitetsstempel.

Skrald skal ikke flyde

Bekymringen for, om naturparken vil betyde, at skrald spredes i naturen er han forstående over for, men alligevel fortrøstningsfuld. Han har gjort sig nogle tanker, men nu skal det først i drøftes i de forskellige udvalg, der knytter sig til naturparken.

- Jeg tænker ikke, der skal være en skraldespand på hvert naturhjørne. Man skal tage sit affald med og overveje, om det, man har med, producerer meget affald. Jeg tror ikke, det lykkes lige »bum«. Men coronakrisen har vist, at folk strømmer ud i naturen - og kun et fåtal misser at tage deres affald med sig. Vi skal selvfølgelig informere om det, så folk er opmærksomme på at få deres affald med. Men det er også et generationsspørgsmål, for børn er meget mere bevidste om de her ting. Det bliver et fokusområde, som vi sikkert ikke lykkes med dag 1. Men vi skal også beskytte naturen for affald.

Natur skal beskyttes

Torben Lollike deler i øvrigt i høj grad Henrik Thomsens synspunkter om, at nogle områder skal skærmes for menneskers færden, og han forudser, at nogle områder kan få lov at »være i fred« i den endelige aftale.

På samme måde mener han, at parkeringsforhold bør få opmærksomhed i den fremtidige naturpark.

Af samme grund sætter han pris på lodsejerens synspunkter - de er med til at skærpe opmærksomheden blandt interessenter, kommunal administration og politikere.

Formanden understreger, at hans betragtninger ikke skal ses som en foruddiskontering af det kommende arbejde med pilotnaturparken.

arrow Udpegning af nyt udvalg bremset før byrådsmøde
13. april 2021 kl. 08:03 Opdateret: kl. 08:03
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk