16. april 2021
Hestekastanjebakteriekræft angriber barken og medfører, at træet efter noget tid ikke længere kan transportere vand op gennem stammen og ud i bladene, og så dør træet. Foto: Nikolaj Kennov Rasmussen
Hestekastanjebakteriekræft angriber barken og medfører, at træet efter noget tid ikke længere kan transportere vand op gennem stammen og ud i bladene, og så dør træet. Foto: Nikolaj Kennov Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere kastanjetræer døjer med smitsom sygdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere kastanjetræer døjer med smitsom sygdom
Ringsted - 17. januar 2020 kl. 13:09
Af Nikolaj Kennov Rasmussen

Næsten alle kastanjetræer på den gamle Stadion Allé ved sportscenteret er syge.

Det fastslår en rapport udarbejdet af Københavns Universitet for Ringsted Kommune, der konkluderer, at omkring 50 kastanjetræer lider af den såkaldte hestekastanjebakteriekræft og derfor på sigt skal fældes for at undgå smitte og fare for nedstyrtning.

- Der er nogle af dem, der bare er svækkede og måske kan leve ti år endnu, og dem har man besluttet at lade stå for at bevare anlæggets karakter af allé lidt endnu, siger Katrine Kas Schultz, teamkoordinator i grønne områder i Ringsted Kommune, der i øjeblikket er i færd med at fælde omtrent 25 kastanjetræer som følge af den aggressive træsygdom, der først i de seneste år har spredt sig i Nordeuropa.

Mange muligheder
I Ringsted ønsker man dog at strække sig langt for at bevare den gamle allé.

- For at bevare alléens symmetri og give træerne mere luft er det dog kun hvert andet, vi har udvalgt til fældning, siger hun.

Omkring 10 af de hårdest ramte kastanjetræer ud i mod Stadion Allé blev allerede i november fældet på grund af nedstyrtningsfare.

På baggrunden af rapporten fra Københavns Universitet diskuterer man i øjeblikket, hvilke muligheder, man skal vælge, før alle kastanjetræer fældes: Om man skal fortsætte med en allé eller gøre noget helt andet?

- Det koster både æstetik og penge at udskifte alle træerne på en gang, så derfor må man overveje i hvor lang udstrækning, man vil bevare det gamle udtryk. Man risikerer også, at de bliver syge igen, hvis man planter kastanjetræer, siger hun og tilføjer:

- Derfor overvejer man nu, hvorvidt man skal udskifte alléen med andre lignende træer eller gøre noget helt vildt og plante alle mulige forskellige sorter for at få en slags forstbotanisk have, siger Katrine Kas Schultz.

Hun nævner også områdets rige insekt- og svampeliv som bevæggrund for at lade træerne stå som såkaldte »torsoer«, træer uden top, hvilket fremmer biodiversiteten, men lader alleen forgå på sigt.

- Der er virkelig mange tanker inde over, og det kommer til at tage lang tid, før vi er helt færdige, tilføjer hun.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk