7. august 2020
Ny lokal undersøgelse viser, at Ringsted Kommune har nedskaleret brugen af stærk smertestillende medicin til borgere med demens siden 2015.
Ny lokal undersøgelse viser, at Ringsted Kommune har nedskaleret brugen af stærk smertestillende medicin til borgere med demens siden 2015.
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Færre demente får stærk smertestillende medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færre demente får stærk smertestillende medicin

Ny lokal undersøgelse viser, at Ringsted Kommune har nedskaleret brugen af stærk smertestillende medicin til borgere med demens siden 2015, hvor kommunen ellers lå højest rangeret i landsdækkende undersøgelse.

Opdateret 19. september 2019 kl. 10:52
Ringsted - 19. september 2019 kl. 10:40
Af Nikolaj Kennov Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Langt færre af kommunens hjemmeboende såvel som plejehjemsboende borgere med demens får ordineret stærk smertestillende medicin i 2019, viser en ny undersøgelse udarbejdet af Social- og Sundhedscenteret i Ringsted Kommune.

Det står i skærende kontrast til tallene fra 2015, som en nyligt udgiven rapport af Nationalt Videnscenter for Demens brugte til vise, at Ringsted Kommune var højest rangerende, når det galdt morfin eller anden stærk smertestillende medicin til demente borgere.

Her var det over halvdelen af borgere på plejehjemmene og 36,8 procent af de hjemmeboende borgere med demens fik morfin eller anden stærk smertestillende medicin, hvilket i begge tilfælde var langt over landsgennemsnittet.

Friske tal

Den nye undersøgelse viser, at blandt de hjemmeboende borgere med demens er det således 10,8 procent, der får morfin eller anden stærk smertestillende medicin i 2019, hvilket er væsentligt lavere end landsgennemsnittet fra 2015, som lå på 24 procent.

Ud af en gruppe på 120 hjemmeboende borgere med demens, bliver det sålunde 13 borgere, der får stærk smertestillende medicin som følge af kroniske fysiske lidelser og stærke fysiske smerter.

Blandt de demente borgere på plejehjem er det 26,9 procent i 2019, hvilket også er noget lavere end landsgennemsnittet fra 2015, som lå på 40 procent. Ud af en gruppe på 67 plejehjemsboende med demens, er det 18 borger, der få smertestillende midler mod fysiske smerter.

De friske tal glæder Hanne Hyldgaard, forkvinde i Ældrerådet i Ringsted:

- Vores medarbejdere, der er i daglig kontakt med vores ældre på plejehjemmene, er utroligt dygtige og meget opmærksomme på det her. Jeg er selvfølgelig ked af tallene fra 2015, men fortrøstningsfuld over, at de nyeste tal viser en hel anden virkelighed, siger Hanne Hyldgaard.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk