29. maj 2020
Jesper Ulrich, skolecenterchef i Ringsted Kommune, begræder tirsdagens ulykke, men peger på, at det er håndværkerne, ikke kommunen, som sidder tilbage med ansvaret.
Jesper Ulrich, skolecenterchef i Ringsted Kommune, begræder tirsdagens ulykke, men peger på, at det er håndværkerne, ikke kommunen, som sidder tilbage med ansvaret.
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter voldsom ulykke: Skolechef fralægger sig ansvaret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter voldsom ulykke: Skolechef fralægger sig ansvaret

Skolecenterchef fralægger sig ansvaret for det ventilationsanlæg, der tirsdag vristede sig løs og kvæstede en 61-årig lærer på Byskovskolen afd. Asgård i Benløse.

Opdateret 09. oktober 2019 kl. 15:25
Ringsted - 09. oktober 2019 kl. 11:39
Af Nikolaj Kennov Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Ringsted Kommune har skolecenterchef Jesper Ulrich ikke svært ved at udpege en syndebuk.

- Jeg kan med næsten 100 procents sikkerhed sige, at det er håndværkerne, der i sin tid satte anlæggene op, der har begået en fejl, siger Jesper Ulrich.

Firmanavnet kan han dog ikke komme nærmere, idet kommunen i øjeblikket er ved at vurdere, hvorvidt de rent juridisk kan nævne navnet.

Fra i dag skal de ni klasselokaler inspiceres af uvildige byggesagkyndige, der skal vurdere, om både det implicerede, men også lokalernes øvrige ventilationsanlæg er blevet sat korrekt op.

- Vi har en antagelse om, at det her ikke er sat op efter forskrifterne, og det vil vi selvfølgelig sikre sker, inden der kommer elever og personale i klasserne igen, siger Jesper Ulrich og tilføjer:

- Vi skal ikke risikere, at endnu en ulykke gentager sig.

arrow Læs også: Efter skoleulykke: Kommune slipper for påbud

Den 61-årig kvindelige lærer i skoleklassen 5. A fik ikke bare knust skulderen men fik også hjernerystelse og mindre knubs, mens en 11-årig elev fik flænge i ansigtet.

Læreren blev fløjet med akutlægehelikopteren til Odense Universitetshospital, hvor hun i dag venter på at blive opereret. DAGBLADET erfarer endvidere, at hun efter omstændigheder har det godt.

Men som skolens bestyrelsesformand, Lars Vestergaard, der selv har en datter i den berørte klasse, kort konkluderer om ulykken, hvor også to af datterens klassekammerater kom mindre til skade.

- Der skete det, der aldrig må ske.

Pris før kvalitet

Det var Plan- og Boligudvalget, der i juli bevilgede penge til renoveringen af de ni klasselokaler, men skolebestyrelsen, der valgte tilbuddene.

- Bestyrelsen fik to tilbud på anlæggene, men vi endte med at vælge et ventilationsanlæg, der var dyr at sætte op og billig i drift. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der kunne have sket, hvis vi havde valgt den modsatte løsning, siger Lars Vestergaard, der indtil sagen er nærmere undersøgt dog ikke vil udpege en syndebuk for ulykken.

- Jeg skal ikke hænge hverken håndværkere eller kommune ud. Men når der er tale om byggesager, er der altid én ting, der går igennem mit hoved. Og det er, at kvalitet altid skal komme før pris.

Fakta
  • Den 31. august 2017 var Arbejdstilsynet på besøg på Byskovskolen - Afdeling Asgård, hvor man konstaterede »tung, varm, plumret og ildelugtende luft« i et klasselokale. Resultatet var, at der skulle foretages CO2-målinger i lokalerne.
  • Den 30. januar 2018 vendte Arbejdstilsynet tilbage. Her viste de pågældende målinger for høje værdier af CO2 trods forsøg på at lufte ud i løbet af skoledagen. Det førte til et påbud fra tilsynet om at forbedre luftkvaliteten i samtlige 21 klasselokaler på skolen.
  • Den 4. juli 2019 vedtager Plan- og Boligudvalget i Ringsted Kommune at afsætte lidt over 2,25 millioner kroner til installation af ventilationsanlæg på skolen.
  • Den 8. oktober 2019 om formiddagen falder et 3 x 1,5 meter stort ventilationsanlæg, der var blevet installeret omkring 14 dage forinden, ned i et klasselokale. Det rammer en 61-årig lærer i hovedet, mens to 11-årige elever slipper med skrammer. Læreren får knust skulderen og får hjernerystelse.
Længere undersøgelse

Bestyrelsesformand Lars Vestergaard var sammen med resten af bestyrelsen tilstede på skolen i går, og selvom han er rystet over episoden, værdsætter han, at skolen lukkede alle ni klasselokaler med de tvivlsomme ventilationsanlæg med det samme.

- Jeg sætter pris på, at man lukker lokalerne, ikke bare for sikkerhedens skyld, men også for at få noget arbejdsro til at undersøge sagen nærmere, siger Lars Vestergaard om den videre proces, hvor samtlige anlæg skal tjekkes og godkendes, hvilket meget vel kan tage et par uger.

Det berører de ni klasser, der fra i dag har måtte finde alternative undervisningsrammer såsom den nærliggende idrætshal eller udearealer

- Det er klart, at man ikke bare fjerner ni klasser, uden at det har en stor betydning for elevernes og lærernes hverdag. Men jeg har alligevel indtrykket af, at det har forløbet fint, siger Jesper Ulrich om de klasser, der har skulle flytte - hvis de da ikke modtager den psykologhjælp, der fra i går eftermiddags har været tilgængelig for alle skolens elever og lærere.

- I dag er der en psykolog rundt i alle 5. klasser og tale med dem, hvor man så vurderer, hvorvidt der er nogle, der har brug for særlig hjælp, siger Jesper Ulrich, der generelt oplevede situationen efter ulykken som "helt rolig":

- Der var selvfølgelig nogle, der var berørte af det, men dem blev, der taget godt hånd om.

arrow Kommune efter skoleulykke: Vi har aldrig frakendt os ansvaret
25. oktober 2019 kl. 10:50 Opdateret: kl. 11:10
arrow Ringsted Kommune måtte ikke give firma mundkurv på
24. oktober 2019 kl. 13:18 Opdateret: kl. 12:55
arrow Efter ulykke med klimaanlæg: Bygherren kan aldrig løbe fra ansvaret
24. oktober 2019 kl. 12:46 Opdateret: kl. 15:05
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk