3. december 2020
Borgmester Henrik Hvidesten (V) holdt tale - her i bedste 70'er collagestil. Foto: Nikolaj Kennov Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Borgmester Henrik Hvidesten (V) holdt tale - her i bedste 70'er collagestil. Foto: Nikolaj Kennov Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Diskodans, hønsestrik og båndsalat:70'erne blev hyldet i kongressen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Diskodans, hønsestrik og båndsalat:70'erne blev hyldet i kongressen
Ringsted - 14. september 2019 kl. 15:17
Af Nikolaj Kennov Rasmussen

Der var dømt diskodans, samtalesalon og båndsalat, da Ringsted Kongrescenter lørdag dannede ramme om en hyldest til 1970'erne i anledning af ny bog om tyrkiske gæstearbejdere og deres børn.

Hvis man var i Ringsted Kongrescenter lørdag eftermiddag, var det lidt som at befinde sig i en tidsmaskine:

Her var hønsestrik, svaj i buksen, diskodans og båndsalat nemlig alle rekvisitter i hyldesten til brydningsårtiet 1970'erne, hvor landbefolkningen flyttede til byerne, kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet og tyrkiske gæstearbejdere kom til Danmark for at give en hånd med på fabrikkerne.

Sidstnævnte gæstearbejdere troede bare, de skulle være her på lånt tid, men flertallet endte alligevel med at blive - og i Ringsted foregik integrationen særligt godt.

I hvert fald ifølge en ny bog, "Hjem" skrevet af historiker Rasmus Thorup Kildegaard fra Museum Vestsjælland, som var anledningen til lørdagens 70'er-hyldest i kongrescenteret.

- Min far er indblandet i projektet, som jeg synes er meget spændende. Både at rejse tilbage i tiden, men også høre om vores forfædres udfordringer ved at komme til et nyt og fremmed land, siger Izzet Meric og tilføjer:

- De havde jo ikke de muligheder, vi har, men de kom jo hovedsageligt til Danmark for at tjene penge og vende hjem. Så kom sådan nogle, som jeg til verden, og så ændrede det sig hurtigt, Jeg er taknemmelig for at mine forældre ikke flyttede tilbage, siger Izzet, der født og opvokset i Ringsted.

Inden borgmesteren holdt tale om vigtigheden i god integration, indledte Rasmus Thorup Kildegaard dagen fra den løftede talerstol, hvor gamle reklamer fra årtiet fløj flowerpower-farvet forbi i baggrunden.

- Jeg lover jer, at det bliver knæhøj karse, bred ymer og alle de gode erindringer fra 1970'erne, som historikeren sagde om arrangementet, der også bød på samtalesalon med lokalkendte stemmer såsom tidligere borgmester Niels Ulrich Hermansen og byrådspolitiker Mazlum Øz (V).

Knallert og kassetter

Ruten i kongrescenteret gik rundt om velkendte rekvisitter fra årtiet, der på den ene side bød på oliekrise, indlemmelse i EF og jordskredsvalg og på den anden flower power, kollektiver og rødstrømper.

Her kunne man gæste teenageværelset med spole- og kassettebåndoptagere, inden der blev budt op på diskodans i de tilstødende lokaler.

En original Kreidler-knallert brummede fra hjørnet, hvor giner stod iklædt tidens moderigtige mundering: Afghanerpels, gabardinebukser, hønsestrik og plateausko i smuk forening.

Sidst, men ikke mindst signerede Rasmus Thorup Vestergaard sin bog til de fremmødte, der at dømme efter udseendet sandsynligvis selv havde oplevet årtiet fra førstehold.

En af dem var, der husker 1970'erne som et årti, der var mere let og ligetil.

- Vi husker mest årtiet igennem vores børn, der var teenagere i 1970'erne, men det var en tid, hvor alting blev vendt og op ned, og der var rigtigt meget fart på. Det var mere frit, og der var ikke så mange restriktioner, siger Rita Hansen og tilføjer:

- Vi synes, det var dejligt dengang, for i dag er der ikke engang børn på gaderne længere. Det var nok en gladere, mere bekymringsløs tid.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk