15. januar 2021
Direktør Hans Larsen på Ringsted Maskinfabrik bliver 1. november ejer af B. Sustmann Maskinfabrik i Helsingør. Det betyder mere arbejde og internationale kunder til fabrikken på Balstrupvej i Ringsted. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Direktør Hans Larsen på Ringsted Maskinfabrik bliver 1. november ejer af B. Sustmann Maskinfabrik i Helsingør. Det betyder mere arbejde og internationale kunder til fabrikken på Balstrupvej i Ringsted. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det tog 12 år men nu bliver maskinfabrik større

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det tog 12 år men nu bliver maskinfabrik større
Ringsted - 23. oktober 2019 kl. 07:14
Af Anne Wandahl

»Når bankerne er grådige og ligeglade klarer vi os selv.« Sådan siger direktør Hans Larsen fra Ringsted Maskinfabrik.

Han har siden 2008 haft en nagelfast plan om, at fabrikken skal vækste gennem opkøb af andre maskinfabrikker. Nu 12 år senere er det endelig lykkedes udelukkende ved selvfinansiering og uden et eneste lån i en bank har Ringsted Maskinfabrik købt B. Sustmann Maskinfabrik i Helsingør.

Inde i midten sidder en messingring. Udenom er der helt særlige plastiktyper støbt på og om aluminium, titanium og rustfrit stål.

Medarbejderne på Ringsted Maskinfabrik har brugt mange maskiner og processer for at lave tingsten, og hvad skal den så bruges til?

- Aner det ikke. Det er hemmeligt. Det er en komponent til militæret, fortæller direktør Hans Larsen.

Ingen underleverandør til leverer alt til militærets udstyr. Man får kun en ordre på nogle af delene, og derfor ved Ringsted Maskinfabriks otte mand ikke præcist, hvad tingesten med de mange metaller skal forbindes med.

Til gengæld ved de, at de fra 1. november får nye opgaver, nye maskiner og formodentlig også en ny kollega eller tre.

Fredag den 1. november overtager Ringsted Maskinfabrik formelt den nordsjællandske maskinfabrik.

Det er en lille familievirksomhed men med store kunder, der nu er opkøbt af maskinfabrikken i Ringsted.

- Vi laver den samme type opgaver, men har forskellige kunder. I Ringsted Maskinfabrik laver vi meget til procesindustri, til mejeribranchen, militæret og medicinalindustrien blandt andet, forklarer Hans Larsen.

Blandt fabrikkens kunder er eksempelvis Nilfisk, Danish Crown og Glunz og Jensen.

Den nordsjællandske maskinfabrik har blandt mange andre svenske Tetrapak på kundelisten.

Så når man fremover køber en juice eller en vintersuppe i en karton fra en af verdens store producenter af emballage, kan kartonen være fremstillet på maskineri med komponenter fra Ringsted Maskinfabrik.

Det nye nordsjællandske medlem af huset har kunder i mange andre lande end Sverige.

- Vi har købt kundekartoteket og maskinerne. Nogle af maskinerne flytter vi herned. Resten sælger vi. Og så overtager vi kunder i Tyskland, Sverige, Finland, Norge, Holland, og England, siger Hans Larsen.

Opkøbet af maskinfabrikken i Nordsjælland er en drøm, der har varet mange år længere, end Hans Larsen budgetterede med, da han købte Ringsted Maskinfabrik i maj 2008.

Det var i begyndelsen af en afmatning, som skulle vise sig at blive en global finanskrise af flere års varighed.

- Det var min drøm fra begyndelsen, at Ringsted Maskinfabrik skulle vækste gennem opkøb. Men jeg købte fabrikken i 20008. I maj 2009 mistede vi de to største kunder, som på grund af krisen flyttede produktionen til udlandet.

På én gang mistede vi 65 procent af omsætningen. Der fulgte syv elendige år. Vi var 21 mand i 2006-2007. Nu er vi otte, beskriver Hans Larsen.

Benhårde besparelser på alt, der kunne spares på, og en stærkt nedsat læn til direktøren selv er med til, at Ringsted Maskinfabrik lever endnu og endelig har taget det første skridt i planen om at blive større via opkøb.

På Ringsted Maskinfabrik påtænker direktør Hans Larsen, at der skal opkøbes endnu flere maskinfabrikker fremover, og efter opkøbet af B. Sustmann i Nordsjælland, er basen lagt for 2-3 nye medarbejdere.

Og så skal der ellers lægges til side til det næste opkøb. Hans Larsen kunne ikke drømme om at låne i bankerne til det, og det er bankernes egen skyld.

- Banken var alt for hård. Så længe, det gik godt, var de hjælpsomme. Men da jeg mistede de to største kunder, siger Hans Larsen og illustrerer sin harme med en tydelig kniven-for-struben-bevægelse hen over sin hals.

Ringsted Maskinfabrik overlevede, men det kostede dyrt.

- Da jeg købte fabrikken leasede man kopimaskinen, en firmabil med mere. Så alt det blev skåret væk. Jeg måtte fyre medarbejdere, der havde været her i mange år. Vi tog alt ind i opgaver, for bare at have noget at lave. Jeg lod være med at tage mere ud til løn end allerhøjest nødvendigt.

- Vi sparede på alt, hvad der overhovedet kunne spares på. Men banken var så arrogant. De kalder sig bankrådgivere, men jeg fik ingen råd. Jeg kom med alle forslag til økonomien selv, beskriver Hans Larsen.

Men lige lidt hjalp det.

- Vi gjorde alt. Vi blødte millioner de første år, men de skulle bare have deres penge med det samme.

Jeg fik 15 dage til at indfri 300.000 på kassekreditten, og sagde: »Det kan jeg da ikke. Så skal jeg hjem og fyre medarbejdere. Hvem skal så lave de ordrer, der skal give indtægter?«. Men de var fuldstændig ligeglade i banken, beskriver Hans Larsen.

Og derfor er den nordsjællandske maskinfabrik opkøbt uden at låne en eneste krone i en bank.

- Det er ren selvfinansiering. Jeg skal aldrig mere have med banker at gøre. Det er noget, vi snakker meget om i industrien. Bankerne skal skifte attitude, hvis virksomhederne skal bruge dem igen. Jeg skal ikke. Nu skal vi have lagt penge til side til det næste opkøb, fastslår Hans Larsen.

Og derfor kan han ikke sige, hvad det næste skridt i hans snart 12 år gamle vækstplan bliver.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk