27. maj 2019
Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dansk-svensk gårdhund er nu en anerkendt race

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk-svensk gårdhund er nu en anerkendt race
Opdateret 07. november 2018 kl. 15:24
Ringsted - 06. november 2018 kl. 14:39
Af Hans-Henrik Lærke
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nu skulle det være hævet over enhver tvivl: Dansk-svensk gårdhund stammer fra de to lande, som indgår i racens navn. I weekenden var der officiel udnævnelse af racen ved Dansk Kennelklubs årlige hundemesse i Herning. Racen har således opnået international anerkendelse. Det er kulminationen på 30 års arbejde med avl og stamtavleføring.

- Det er fantastisk. Havde vi ikke fået den internationale anerkendelse, var 30 års arbejde spildt, siger Helene Riisgaard Pedersen fra Sneslev ved Ringsted.

Hun er formand for avlsudvalget i Dansk-Svensk Gårdhundeklub - en specialklub under Dansk Kennel Klub, som er organiseret under Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Faktisk mangler den sidste detalje, men det burde være en formsag.

- Vi har endnu ikke fået underskriften, men vi har fået den lovet af Dansk Kennel Klubs formand, der også er formand FCI´s Europasektion, påpeger Helene Riisgaard Pedersen, der har været med i Dansk-svensk Gårdhundeklub de sidste 17 år.

I Danmark er der 2629 dansk-svenske gårdhunde. På den anden side af Sundet er der 7793.

Dansk-svensk gårdhund har levet cirka 1.000 år i sine - nu fastslåede - oprindelseslande, men først nu har racen fået anerkendelse som en unik og ren race. Det er kulminationen på mange års arbejde.

Helene Riisgaard Pedersen har stået med en stor opgave i at koordinere avlen af hunde, som med sikkerhed kunne siges at tilhøre racen. Det har sendt hende vidt omkring, for med tiden er racen blevet spredt vidt omkring. Skal en hunderace være ren, kræver det tilmed et stort dokumentationsarbejde. Det gør blot lettelsen over anerkendelsen endnu større.

- Stambøger har ikke nogen værdi, hvis ikke hundene med sikkerhed kunne kaldes dansk-svensk gårdhund, siger formanden fra avlsudvalget.

I 1987 fik racen midlertidig anerkendelse, og den kan nu byttes ud med en permanent. Med anerkendelsen følger eneretten til at kalde de stamtavle-registrerede eksemplarer for dansk-svensk gårdhund. Det må ingen andre nu bruge.

På sportsfronten har det også betydning. Fremover vil der være en særlig klasse for racen, når der er udstilling eller sportskonkurrencer i eksempelvis agility.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk