29. september 2020
Astrid Brix trækker sin cykel ad fodgængerovergangene hen over Torvet, Nørregade og Sct. Knudsgade for at slippe for at køre i rundkørslen. Foto: Jørgen Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Astrid Brix trækker sin cykel ad fodgængerovergangene hen over Torvet, Nørregade og Sct. Knudsgade for at slippe for at køre i rundkørslen. Foto: Jørgen Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Cyklister er bange for at køre i bymidten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cyklister er bange for at køre i bymidten

Store fuger mellem stenene, glatte fliser, og for lidt plads mellem bilerne er årsagen til, at flere trækker cyklen hen over Torvet og sidegaderne i Ringsted.

Opdateret 16. august 2020 kl. 14:03
Ringsted - 15. august 2020 kl. 09:04
Af Anne Wandahl

Kroppen er nervøst anspændt bagefter, hvis Hanne Pedersen er nødt til at cykle i rundkørslen ved Torvet i Ringsted eller i de bygader, den samler.

arrow Læs også: Endnu en cyklist kom galt af sted på grund af glat belægning

Astrid Brix har det lige sådan. Sammen med medcyklisten Annie Elmegaard har de reageret på en artikel DAGBLADET forleden. Her beskrev cyklisten John Reding en meget ubehagelig oplevelse, da han på en almindelig cykel med almindelige dæk pludselig sad fast i fugerne mellem brostenene faretruende tæt på en bilist, som heldigvis nåede at bremse hårdt op, inden John Reding blev kørt over.

- Jeg fik det så dårligt, da jeg læste om det. Det er det, jeg har frygtet ville ske så mange gange, når jeg selv har cyklet på den belægning. Hvor var det godt, at der ikke skete ham noget alvorligt, siger Astrid Brix.

Hun har også en helt almindelig cykel med almindelige dæk, ligesom Hanne Pedersen:

- Jeg cykler slet ikke i den rundkørsel. Jeg kører hen over Torvet, hvis jeg skal til og fra Søgade. Når jeg er udenfor Kirppu i Nørregade, kører jeg hen over markedspladsen forbi Skema for at undgå rundkørslen. Det er ganske ulovligt, men jeg har faktisk ikke mødt ret mange, der bliver sure over det. Det virker, som om folk godt kan forstå, hvorfor man cykler der i stedet for i rundkørslen og på sidevejene. De gange, jeg har cyklet her på brostenene rundt i rundkørslen, kan jeg mærke, at jeg er helt spændt i kroppen bagefter, fordi det er så ubehageligt siger Hanne Pedersen.

Smalt og glat

Astrid Brix undgår også både rundkørslen og busvejen ned langs Torvet mod Søgade, men hun trækker dog cyklen over i fodgængerovergange fremfor at køre, hvor man ikke må.

Man må godt cykle ad vejen med busstoppestedet foran bankerne mellem rundkørslen og Søgade, men det gør Astrid Brix og Hanne Pedersen helst ikke, og Annie Elmegaard gør det slet ikke. Hun er enig i, at belægningen i rundkørslen og vejen langs Torvet er skidt.

- Alle rundkørsler i kommunen er forfærdelige for cyklister, men den mellem Nørregade, Torvet og busvejen er livsfarlig. Som cyklist er jeg stærk modstander af brosten. Det er noget skidt, men dem i rundkørslen er særligt slemme. Der er alt for brede fuger, og de kan blive så glatte. Man kan ikke både holde cyklen og vise af med armen. Det er forfærdeligt for John Reding, at han havde den oplevelse, mener Annie Elmegaard.

Hun er også ked af at være cyklist, når man først har taget turen langs Torvet til Søgade, fordi der udover en skidt belægning også mangler plads.

- Busvejen er så besværlig at cykle ad. Når man skal ad busvejen ned mod Søgade, snor vejen sig alt for skarpt, bilerne kommer for tæt på, og i Søgade er der for høje kantsten. Jeg oplevede en dag at cykle ad Søgade mod Jyllandsgade. Der kom en bus bagved mig og en modkørende bil. Bussen passerede mig, så jeg kunne mærke den på min albue. Så tæt var den på mig. Jeg nåede at tænke, at jeg kunne køre op på fortovet, men så var der de høje kantsten. Jeg fik simpelt hen dødsangst. Jeg cykler ikke ad Søgade mere, beskriver Annie Elmegaard.

Også Hanne Pedersen og Astrid Brix er kede af, hvordan de som cyklister føler sig klemt ikke bare på vejen langs Torvet, men også andre steder.

- I Nørregade er der også for lidt plads efter opgravningen. Der er for eksempel ikke nogen buslomme ud for den gamle Fætter BR mere, så når man cykler der, mens bussen er der, stopper trafikken til. Så er der ikke plads til cyklister, siger Hanne Pedersen.

Astrid Brix er enig.
- Nørregade er blevet for smal. Når der kommer busser i modkørende retning, bliver man presset af de biler, der kører udenom bussen, fordi de ikke gider vente bagved, anfører hun.

Hensynsløse bilister kan en kommune ikke gøre noget ved, men Ringsted Kommune kan gøre noget ved belægning og pladsmangel, mener de tre cyklister.
- Jeg er ikke modstander af det nye torv. Jeg er glad for det, men belægningen er helt forkert for cyklister, og busvejen er farlig. Det skal laves om, mener Annie Elmegaard på linje med Astrid Brix:

Om igen

- Jeg synes, det er dejligt, at man har prøvet at lave noget for byen med det Torv, men man skulle i løbet af projektet have prøvet det af undervejs og brugt os, der skal færdes her. For cyklister fungerer midtbyen ikke. Kommunen er nødt til at lægge det hele om og tage Nørregade med. Det er kun et spørgsmål om tid, før der sker ulykker, mener Astrid Brix.

Hanne Pedersen ønsker sig også, at belægningerne ved Torvet får en udskiftning og peger derudover på at gøre noget ved vejen langs bankerne for at skille bussen og den øvrige trafik ad.

- Jeg synes, kommunen skulle dele Torvet op og lave en lige vej henover mellem Søgade og Nørregade, sådan som det var før. Så kunne bussen køre der. I rundkørslen, som den er nu, kan bussen dårligt komme rundt, når den skal ind ad Sct. Knudsgade og Sct Bendtsgade. Det er meget farligt at være cyklist, når bussen skal dreje, fordi der er så lidt plads, anfører Hanne Pedersen.

arrow Udvalgsformand ser på cyklisters utryghed
16. august 2020 kl. 11:15 Opdateret: kl. 08:58
arrow Cyklist blev nær kørt ned på farlig belægning
25. juli 2020 kl. 13:23 Opdateret: kl. 20:45
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk