21. oktober 2021
#1847809
gallery icon

Se billedserie

Foto: Louise Lecanda
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byråd har truffet afgørelse om faldefærdig bygning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Byråd har truffet afgørelse om faldefærdig bygning
Ringsted - 11. oktober 2021 kl. 21:01
Af Jakob Fønss

En familie i Jystrup får lov til at rive en faldefærdig lade ned, selv om den er vurderet til at være bevaringsværdi i kategori 3.

Det nåede et flertal i byrådet i Ringsted Kommune frem til mandag aften efter en del debat.

Sagen var nået til byrådet, fordi Venstres Timo Jensen havde brugt standsningsretten i Plan- og Boligudvalget i Ringsted Kommune, da der viste sig et flertal i udvalget for at bevare den fredede bygning på Jystrup Bygade 26 i Jystrup nord for Ringsted.

Udvalgskollegerne fra Socialdemokratiet, Ringstedlisten og Enhedslisten stemte nemlig for direktionens og Museum Vestsjællands vurdering af, at bygningen skulle bevares, mens Venstre og Dansk Folkeparti var imod.

- Ejeren har ønsket at nedrive den nordligste længe på ejendommen. Hun har overtaget ejendommen i 2013 og allerede dengang fik hun at vide af ejendomsmægleren, at bygningen var i så dårlig stand, at børnene ikke skulle gå derind. Jeg kørte selv ud for at se den og jeg kunne konstatere, at den var i så dårlig stand, at jeg ikke turde gå ind i den. Derfor er jeg overbevist om, at den bør rives ned, sagde Timo Jensen på byrådsmødet.

Han ærgrede sig samtidig over, at Museum Vestsjælland har kigget på billeder fra 1990 og endnu ældre kort, da de vurderede sagen.

- Man kunne godt gøre sig den ulejlighed at kigge forbi og besigtige ejendommen. Når man ikke imødekommer en borger, kunne jeg godt ønske mig mere dialog med borgeren, tilføjede han.

arrow Læs også: Gammel kostald splitter byråd
K: Send sagen tilbage

Konservatives Andreas Karlsen var også utilfreds med, at hverken museet eller kommunen har besigtiget bygningen.

- Det synes vi ikke er et tilstrækkeligt grundlag til at træffe en beslutning. Vi foreslår derfor, at sagen sendes tilbage til fagudvalget, så ejendommen kan blive besigtiget. Der skal ikke foregå en standardiseret afgørelse, mente han.

Det forslag betød, at borgmester Henrik Hvidesten måtte afbryde mødet for at finde ud af, om det var lovligt at sende sagen tilbage til udvalgsbehandling.

Da det blev konstateret, at Lov om kommunernes styrelse giver mulighed for, at sagen kan tages op på ny, blev Konservatives forslag sat til afstemning.

Der var dog kun opbakning fra Enhedslisten, Radikale Venstre og Ringstedlisten, og debatten i salen kunne derfor genoptages.

Kan ejerne bare lade stå til

Kristendemokraternes Finn Andersen var ikke i tvivl:
- Jeg vil sammenligne den bygning med den gamle skole i Kværkeby. Udgifterne kan blive for store. Den skal bare ned den bygning.

Samme opfattelse var Ringstedlistens Lars Tegl Rasmussen nået frem til, efter han havde været ude og besigtige bygningen.

- Jeg har været rimelig kritisk over for vores adfærd med at rive fredede bygninger ned. I udvalget stemte jeg for, at den her bygning skulle blive. Men jeg tog derud og turde simpelthen ikke at gå ind. Jeg ændrer derfor holdning. Jeg synes dog, at at det er problematisk, at ejeren intet har gjort for at få det til at køre. Skal det være sådan, at man bare kan lade være med at vedligeholde, så vi til sidst kan komme og sige, at så kan man godt rive en fredet bygning ned. Det er uheldigt, hvis vi alene beslutter, at de må rive bygningen ned. Det bør kombineres med en bevarende lokalplan.

Fortæller en historie

SF's Britta Nielsen var opsat på at bevare Jystrups historiske præg.

- Vi kan godt se, at bygningen er i dårlig stand, men den bygning er med til at fortælle om Jystrups historie. Jeg er enig med Lars Tegl i, at det er en bekymrende udvikling. Jeg vil undlade at stemme i den her sag, sagde Britta Nielsen, der blev bakket op af Radikale Venstres Torben Lollike og Enhedslistens Henrik Kjær.

- I Enhedslisten synes vi, at alt for mange bygninger er blevet revet ned. Efter udvalgsmødet er der kommet nye oplysninger, der peger på, at der har været tale om sjusk i sagsbehandlingen. Vi skal kunne stole på administrationens beslutninger. Jeg synes ikke, det er rimeligt, at vi skal tage stilling ud fra et partsindlæg. Vi kan stille krav om udseende og om at en genopførelse skal ligne den gamle bygning. Vi burde have haft den i en ny udvalgsomgang og derfor stemmer vi blankt, begrundede Henrik Kjær.

Også Socialdemokratiet havde ændret holdning siden udvalgsbehandlingen.
- Vi har været forbi bygningen. Der er er intet bindingsværk ud mod byen. Hvorfor skal den være bevaringsværdig. Vi har derfor ændret standpunkt, sagde gruppeformand Per Flor.

Derfor stemte 17 (V, S og DF) imod udvalgets beslutning om, at den fredede lade skulle bestå.

Herefter skulle det besluttes, om der skulle gives tilladelse til nedrivning med et §14 forbud, der indebærer krav om udarbejdelse af en lokalplan.

Det forslag blev nedstemt ned af Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Kristendemokraterne.

Til slut blev der stemt om nedrivning uden krav om en ny lokalplan.
Det blev vedtaget af Venstre, Socialdemokratiet, DF, Kristendemokraterne og Ringstedlisten, mens Enhedslisten, SF og Radikale Venstre stemte imod. Konservative undlod at stemme.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk