22. juni 2021
Her ses tre af de nye danske statsborgere ved den første grundlovsceremoni i byrådssalen i Ringsted. Det er fra venstre Amila Hodzic, Ashken Ajvazian og Oleksandr Yaraemchuk. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Her ses tre af de nye danske statsborgere ved den første grundlovsceremoni i byrådssalen i Ringsted. Det er fra venstre Amila Hodzic, Ashken Ajvazian og Oleksandr Yaraemchuk. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester om ønske om strammere håndtrykslov: Det er tudetosset detailstyring fra Borgen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Borgmester om ønske om strammere håndtrykslov: Det er tudetosset detailstyring fra Borgen
Opdateret 09. maj 2021 kl. 09:24
Ringsted - 09. maj 2021 kl. 08:32
Af Alexander de Summer-Brason Welford

Regeringen (S), Venstre, Det Konservative Folkeparti samt Liberal Alliance vil stramme grebet om den såkaldte håndtrykslov, så det nu skal være landets borgmestres håndtryk, der afgør, om man får statsborgerskab i forbindelse med en grundlovsceremoni.

Loven om håndtryk blev til i 2018 under den daværende VLAK-regering (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, red.) med støtte fra Dansk Folkeparti.

Dengang var det nok med et håndtryk til en repræsentant fra kommunalbestyrelsen for at få det danske pas, men nu har regeringen, som dengang var imod forslaget, et flertal til at stramme grebet yderligere om håndtryksloven.

DAGBLADET har spurgt borgmester Henrik Hvidesten (V) samt borgmesterkandidat Per Flor (S), hvad de synes om regeringens forslag om en stramning af loven om håndtryk.

Skeptisk borgmester

Borgmester Henrik Hvidesten
Hvad synes du om forslaget?

- Faktisk synes jeg, det er tudetosset at lovgive ned på detailniveau om, hvem der skal give håndtryk, og hvordan man skal give håndtryk. Det er jeg overbevist om, at vi godt selv kan finde ud af ude i kommunerne. Dem (grundlovsceremonierne, red.), som vi har haft, har alle sammen været fine begivenheder, også selvom de har været under corona. Min opfattelse er, at dem, der har deltaget, har haft en god oplevelse. Det har jeg også. Det gode ved oplevelsen bliver fjernet ved, at regeringen vil detailregulere, hvordan vi skal lave det her.

Hvad tænker du om, at dit eget parti (Venstre, red.) er for forslaget?

- Der må jeg bare sige, at jeg er uenig med mit parti på Christiansborg. Det er en unødvendig grad af detailregulering, de er ude med her. Jeg har ikke holdt mig tilbage med at sige, hvad jeg mener om det her, men dem på Christiansborg synes åbenbart, at det er en god idé.

Har du et problem med at give hånd, eller ville du godt kunne gøre det, hvis det blev til lov?

- Hvis det bliver til lov, så overholder jeg loven. Det er i øvrigt allerede lov nu. Det behøver bare ikke være borgmesteren, men en fra kommunalbestyrelsen, der giver hånd. Det er for eksempel bestemt, at man ikke må have handske på. Det er tudetosset. Jeg har faktisk ikke deltaget i en grundlovsceremoni, hvor det har været med håndtryk endnu.

Hvad hvis der nu er nogen, der ikke vil give dig hånden, hvad ville du så tænke om det?

- Så er jeg nødt til at sige, at så er loven sådan, at så kan man ikke få et dansk statsborgerskab. Det, synes jeg, er unødvendigt. For overhovedet at nå frem til en grundlovsceremoni, er der en masse krav, man skal opfylde, og det er rigeligt.

På en skala fra 1 til 10, hvor ét er lavest og 10 er højest, hvor symbolpolitisk er det her forslag om borgmester-håndtryk i din optik?

- Det er en klar 11'er. Det springer skalaen.

Lad andre end borgmesteren hjælpe til

Borgmesterkandidat Per Flor
Hvad synes du om forslaget?

- Jeg synes, det er en lidt detailstyret form for ceremoni. Fordi det er jo sådan, at der sidder 21 folkevalgte i Ringsted. Borgmesteren kan delegere opgaver ud. Hvis ikke, han kan, kunne det være viceborgmestrene for eksempel. Hvorfor skal det absolut være borgmesteren? Og hvorfor skal det bestemmes, at det skal være ham? Det forstår jeg ikke.

Hvad tænker du om, at dit eget parti (Socialdemokratiet, red.) nu ændrer kurs i forhold til håndtryksloven?

- Det kan jeg ikke tænke så meget om. Jeg har ikke været en del af debatten, men man kan da godt finde det underligt. Jeg er ikke enig i, at man skal give håndtryk for at opnå statsborgerskab, men hvis det bliver en konsekvens, så følger jeg loven, men jeg har det lidt sådan, at det nok er lidt populistisk.

Har du et problem med at give hånd, eller ville du godt kunne gøre det, hvis det blev til lov, og du var borgmester?

- Vi er jo et lovlydigt parti, så vi følger selvfølgelig loven, men jeg synes, at det er helt galt, at det skal bestemmes fra Borgen. Vi har altså kommunalt selvstyre, så hvis man vil detailstyre så meget, så udhuler man jo det kommunale selvstyre; hvis man kan på det her område, så kan man på mange andre områder også; vil man så også tage de sidste frihedsgrader i, hvad der skal være op og ned i en borgmesters arbejdsdag. Hallo?

Hvad hvis der nu er nogen, der ikke vil give dig hånden, hvad ville du så tænke om det?

- Ja, hvis ikke, man vil give hånd, så er man jo ikke berettiget til at få statsborgerskab ifølge det, der er lagt frem. Det ville være konsekvensen.

På en skala fra 1 til 10, hvor ét er lavest og 10 er højest, hvor symbolpolitisk er det her forslag om borgmester-håndtryk i din optik?

- Ja, det er et godt spørgsmål, hvor meget det her er symbolpolitik eller realpolitik. Jeg kunne have en formodning om, at det er af hensyn til samarbejdet med andre partier, at man (regeringen, red.) føjer sig her og ændrer kurs. Det være sig for Venstre, DF og Konservative. Jeg tænker, at politik er mulighedernes kunst, og det handler jo om at få så meget politik igennem som muligt, så nogle gange må man gå på kompromis. Men i min verden er der en grænse for, hvor langt man skal gå mod højre for at skabe råderum til politiske forhandlinger.

- Og jeg synes faktisk, at det er ærgerligt, at der skal være en diskussion om håndtryk eller ikke-håndtryk i en debat, der på mange måder bliver afsporet af det her. Det handler dybest set om noget andet. Det handler dybest set om, hvordan man kan stramme tildelingen af statsborgerskab mest muligt, så færrest mulige kan få det. Hvorfor tager man ikke den diskussion klart og tydeligt frem for at sætte mærkelige præmisser op som håndtryk.

Den næste grundlovsceremoni i Ringsted finder sted 10. september i år.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk