10. juli 2020
Onsdag aften kunne borgerne stille spørgsmål og komme med input til budgettet for 2020 på Ringsted Kommunes Facebookside. 16 af de 21 byrødder deltog i debatten. Pr-foto
Onsdag aften kunne borgerne stille spørgsmål og komme med input til budgettet for 2020 på Ringsted Kommunes Facebookside. 16 af de 21 byrødder deltog i debatten. Pr-foto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere om Budget 2020: Spar ikke på børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere om Budget 2020: Spar ikke på børnene

Onsdag aften kunne borgerne i Ringsted Kommune komme med kommentarer og spørgsmål på Facebook til Budget 2020. 16 af byrådets 21 politikere sad klar og besvarede spørgsmål om alt fra normeringer og SSP til engangsplast og økologi.

Ringsted - 10. oktober 2019 kl. 13:51
Af Victor Viemose
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fra et katalog med spareforslag for 28 millioner kroner skal byrådet i Ringsted Kommune finde 15 af de lange.

arrow Læs også: Se billeder: Børn og deres forældre gik i stille optog gennem byen

Lokalpolitikerne står derfor over for et større udvælgelsesarbejde, når det skal besluttes, hvad der skal spares på i budgettet for 2020 og hvad, der skal fredes.

Onsdag eftermiddag kunne borgerne komme med deres input til de mange spareforslag, da Ringsted Kommune afholdt to timers spørgetime på Facebook, hvor 16 af de 21 byrødder sad klar ved tasterne.

Det spurgte borgerne til:
  • Dagtilbud, normeringer, SSP og plejefamiler (Børn & Unge) - 20 spørgsmål
  • Trafik og anlæg - 7 spørgsmål
  • Kommuneskat, løn til direktører, udlicitering - 6 spørgsmål
  • Miljø og Klima - 3 spørgsmål
  • Ældre og hjemmeplejen - 2 spørgsmål

I alt 416 kommentarer kom der på opslaget fra Ringsted Kommune, hvor borgerne kunne byde. Disse var primært politikersvar, da hver enkelt parti gerne ville give deres input til de indkomne spørgsmål. En gennemgang af debatten, som DAGBLADET har foretaget, viser at det område, som borgerne går mest op i, er børn og unge. 20 spørgsmål tikkede der ind til alt fra normeringer til plejefamilier.

Brug for et løft

Ét af aftenens første spørgsmål gik på SSP-området. I sparekataloget lægges der blandt andet op til afskedigelsen af den ene af fire SSP-medarbejdere i Ringsted. Der var dog bred enighed på tværs af partierne om, at SSP-medarbejderne er vigtige og at ingen ønsker den besparelsen, hvis det kan undgås.

Et af de helt varme emner var normeringer i daginstitutioner. I sparekataloget er der lagt op til at spare tre millioner på pædagoger, ligesom der lægges op til besparelser på ledelsesniveau og tre ugers sommerferielukket.

En stribe borgere, blandt andre Kiwa Hoffmann, der er tovholder i forældrebevægelsen i Ringsted, bad politikerne om at skåne børneområdet.

- Jeg kender mange børn, som kunne bruge en ekstra voksen til kram. Jeg kender mange pædagoger, som kunne bruge ekstra hænder til bleskift. Daginstitutionerne har brug for et løft og ikke et slag, skrev hun blandt andet.

Hun mødte opbakning fra flere politikere, og fik beroligende ord med på vejen fra borgmesteren.

- Aftalen mellem KL og Regeringen er god i forhold til at opretholde det serviceniveau, vi kender. Derfor tror jeg personligt, at din bøn vil blive hørt, og at de forslag, der ligger på området, ikke vil blive gennemført, skrev Henrik Hvidesten (V) som svar.

Den pågældende aftale mellem KL og Regeringen betyder, at Ringsted Kommune »kun« skal finde 15 millioner i besparelser mod de 62 millioner, der før var lagt op til.

Dyre direktører

Det næstmest populære emne var trafik og anlæg. Der kom ønsker om hastighedsdæmpende foranstaltninger på Roskildevej.

- I forbindelse med Ringsted Forsynings arbejde på Roskildevej, vil der også blive set på hastighederne og hastighedsdæmpende foranstaltninger, ligesom der også laves en decideret forskønnelse af vejen, svarede Finn Andersen fra Konservative.

Nogle af de øvrige ønsker fra borgerne gik på en lavere kommuneskat og besparelser på direktørlønninger.

Henrik Kjær fra Enhedslisten erklærede sig enig i, at Ringsted Kommune bruger for mange penge på direktørlønninger.

Debatten om direktører var oppe at vende tidligere på året, men her var der ikke flertal i byrådet for at skære fra fire til tre direktører.

Det grønne aftryk

Også miljøet var oppe at vende i enkelte spørgsmål. Erling Jacobsen efterspurgte et større grønt aftryk i budgettet, blandt andet i form af mere økologi i de kommunale køkkener og mindre engangsplast. Det mødte opbakning fra Enhedslisten og SF.

På ældreområdet var der bred opbakning til fortsat at have varm mad på kommunens plejecentre.

Hele debatten kan læses på Ringsted Kommunes Facebookside.

arrow - Pædagogerne må være udstyrede med superkræfter
21. oktober 2019 kl. 13:44 Opdateret: kl. 12:55
arrow Frustrerede forældre vil tælle pædagoger
21. oktober 2019 kl. 12:36 Opdateret: kl. 12:54
arrow Flot fremmøde til demonstration på Torvet
06. april 2019 kl. 16:25 Opdateret: kl. 16:26
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk