28. oktober 2020
Preben Mailand Christensen ved trappen ind til sit barndomshjem, som hans mor boede i frem til 2006. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Preben Mailand Christensen ved trappen ind til sit barndomshjem, som hans mor boede i frem til 2006. Foto: Anders Ole Olsen
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Nu er Prebens bardomshjem på vej ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder: Nu er Prebens bardomshjem på vej ned
Ringsted - 03. oktober 2020 kl. 17:34
Af Ulla Jensen

I haverne bag hjørnet af Næstvedvej og Hovmarksvej i Ringsted går en del haveejere og glæder sig. Det er især udsigten til, at den 36 meter høje gamle silobygning fra 1964 bliver revet ned.

arrow Læs også: Efter ulovlig nedrivning - støjkrav kan forsinke boligbyggeri

Men de kommer til at vente lidt endnu.

- Det går ikke så godt, lige nu. Vi mangler de sidste tilladelser fra Ringsted Kommune, før vi kan komme i gang med de store udstyr, siger Lars Brodersen, projektleder fra nedrivningsselskabet P.Olsen.

Firmaet har til opgave at fjerne den både elskede og hadede rødstensejendom på hjørnet samt den tilhørende direktørbolig og siloen fra jordens overflade.

Det er nu fire uger siden, nedrivningen officielt gik i gang. Dengang fik borgmester Henrik Hvidesten (V) lov at trække i håndtaget på en gravko, der efterfølgende flåede lidt af taget på et par barakker ned.

I den mellemliggende periode har en tidligere beboer været på besøg på grunden. Med stort vemod gik den nu 85-årige Preben Mailand Christensen med DAGBLADET Ringsted rundt på grunden og iagttog, hvad han kalder en skandale: det store nedrivningsprojekt, som vil fjerne et historisk hjørne af byen.

Hjem er murbrokker

Bygningen, der er kategoriseret som bevaringsværdig i katagori 3, spillede en særlig rolle under 2. verdenskrig, hvor den skjulte nedkastede våben og ammunition til midtsjællandske modstandsfolk. Da krigen sluttede, fandtes der våben til mindst 200 personer, hvorved det var muligt at jage tyske tropper og Schalburgkorps ud af Ringsted Kaserne.

På tidspunktet for besøget stod direktørboligen endnu, og Preben Mailand Christensen gik ned ad bygningens trapper, som han har gjort det så ofte som barn.

Nu er barndomshjemmet delvist fjernet. Halvdelen af direktørboligen består i dag af murbrokker.

Preben Mailand Christensen havde en stor bøn: De cirka 150 år gamle træer på grunden skulle for alt i verden bevares.

Ifølge Lars Brodersen bliver tre bevaringsværdige træer på hjørnet af Næstvedvej og Hovmarksvej stående.

Blodbøg bevares

Lokalplanen for området siger dog noget lidt andet. Den giver boligselskabet Alliken, der står bag byggeriet af 69 kommende lejeboliger, lov til at fælde det ene af de tre træer, hvis det erstattes af et andet tilsvarende andet steds.

I projektbeskrivelsen for byggeriet ses det, at der bliver et grønt gårdrum med græsbevoksning. Den bevaringsværdige blodbøg ved indkørslen fra Hovmarksvej og valnøddetræet længere inde på grunden

bevares, mens der skal placeres et erstatningstræ for det tredje træ, som Ringsted Kommune har accepteret må fældes.

Sandblæser indvendigt

Ifølge Lars Brodersen er nedrivningen forløbet planmæssigt, selv om arbejdet kan kategoriseres som omfattende og farligt. Der er kørt 15 containerfulde affald væk indefra bygningen.

- I næste uge begynder vi at sandblæse bygningen indvendigt fra, så den bliver ren og det miljøfarlige fra overfladen kan fjernes, siger projektlederen.

Arbejdet tager to-tre uger. Dernæst går der yderligere to-tre uger, inden den røde bygning skal væk og siloen kan fjernes. Det forventes at blive midt i november.

I bygningen gemmer sig en bevaringsværdig trappe. Den kan ikke løftes ud, så den må fjernes på et senere tidspunkt.

arrow Strakspåbud stopper nedrivning af dampmøllen
14. oktober 2020 kl. 15:46 Opdateret: kl. 16:01
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk