24. november 2017
En udsigt over markerne eller synet af små forårslam. I Projekt Grow bliver naturen brugt til at få stressniveauet ned hos flygtninge med traumer. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

En udsigt over markerne eller synet af små forårslam. I Projekt Grow bliver naturen brugt til at få stressniveauet ned hos flygtninge med traumer. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Behandler traumer hos flygtninge med natur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Behandler traumer hos flygtninge med natur
Opdateret 18. oktober 2017 kl. 12:11
Ringsted - 17. oktober 2017 kl. 17:31
Af Anna Egeris Karstoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da de 19 flygtninge i Projekt Grow ankom til Økolandsbyen Hallingelille ved Ringsted tilbage i foråret, kunne dagen gå med at sove i to timer og bruge den resterende time til at sidde og kigge ud over markerne eller klappe de små påskelam. Og så var det nok for den dag.

Mange af projektdeltagerne har nemlig traumer, og flere sov kun to timer om natten på grund af mareridt og flashback til ting, de har oplevet i krigen.

- Når de kom her ud, kunne de slappe af, fordi de følte sig trygge, og så kunne de falde i søvn, forklarer Sasja Iza Christensen, der er projektleder i Projekt Grow - et projekt, der har til formål at bringe traumatiserede flygtninge, der ikke har gavn af eksisterende tilbud, tættere på arbejdsmarkedet.

Nu er projektet snart forbi efter seks måneder, og i dag er der mange af deltagerne, der slet ikke hviler sig i løbet af en dag, selvom de er i økolandsbyen i fem timer ad gangen.

- Vi har brugt naturen til at få stressniveauet ned. I starten behøvede deltagerne ikke at forholde sig til hinanden eller til aktiviteter. Det handlede egentlig bare om at være i verden på et helt eksistentielt plan, forklarer Sasja Iza Christensen, der er uddannet psykoterapeut og traumeterapeut.

Med tiden begyndte de 19 deltagere at være sammen i en gruppe, hvor de fortalte hinanden, hvordan de havde det - og senere fik flygtningene også kontakt til beboerne i landsbyen og begyndte at dyrke hver deres nyttehave.

- På den måde får de en oplevelse af at kunne bidrage. Når de kommer med kartofler til nogle af beboerne i Hallingelille, oplever de, at der er nogen, der sætter pris på det de gør, og det opbygger værdighed og tryghed, hvilket alle mennesker har brug for, forklarer projektlederen, der håber at få nok fondsmidler til at kunne gentage projektet næste år.

I projektets afsluttende fase kan flygtningene nu melde sig på værksteder i løbet af de fem timer, de tilbringer i Hallingelille to til fire dage om ugen. Her kan de for eksempel vælge mellem at lave kunsthåndværk, reparere elektronik eller lave mad.

- Jeg oplever virkelig, at der er sket noget, siger projektlederen, der vurderer, at to tredjedele af deltagerne er klar til at komme i praktik, når projektet slutter om tre uger.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk