17. oktober 2021
Kirsten Ellebaek
Foto: Kirsten Ellebaek
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Abel drømmer om et sted at bo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Abel drømmer om et sted at bo

Abel Zemhret Kidane er 32 år, har læst filosofi i hjemlandet Eritrea, spiller fodbold i Benløse og taler engelsk. Han mangler bare et sted at bo i Ringsted Kommune.

Opdateret 04. februar 2016 kl. 15:02
Ringsted - 12. december 2015 kl. 14:13
Af Ulla Jensen
arrow Læs også: Målrettet indsats skal få flere flygtninge i job i Ringsted og Faxe

Abel Zemhret Kidane er 32 år. Han kom til Danmark for et år og en måned siden, og nu bor han i Ringsted Kommunes midlertidige boliger på Ærtekildevej i sammen med en større gruppe af flygtninge. Tre dage om ugen undervises han i dansk på et sprogcenter, og de to andre dage er han i sprogpraktik i Ringsted Kommunes jobcenter. Her følger han kommunens integrationskonsulent, hjælper til, hvor han kan, og taler dansk så meget som muligt.

DAGBLADET møder Abel Zemhret Kidan en af de dage, han er på jobcentret. Han møder os sammen med specialkonsulent i Ringsted Kommune Morten Olsen. De to har knyttet bånd, efter Abel Zemhret Kidan har medvirket i kommunens innovationsprojekt for unge skoleelever.

- Jeg er rigtig glad for at være startet i sprogpraktik her i jobcentret. Da jeg hørte om det, blev jeg helt overvældet, fortæller han.

Abel Zemhret Kidan kommer fra Eritrea. Han er en af de flygtninge, som har mange gode kompetencer. Han behersker engelsk, har læst filosofi i sit hjemland og er generelt meget socialt engageret.

Han drømmer om at videreuddanne sig og vil gerne integrere sig mest muligt. Derfor gør han alt, hvad han kan for at lære det danske sprog, som han allerede kan tale, læse og forstå.

Udover at være i sprogpraktik det næste halve år, spiller han fodbold i Benløse og hjælper til i en genbrugsbutik.

- Jeg vil gerne integrere mig og tage en uddannelse, så jeg bedre kan få et job og bidrage til det danske samfund og betale skat. Jeg ønsker ikke at få kontanthjælp og være en byrde for samfundet. Jeg vil gerne være uafhængig, siger Abel Zemhret Kidan og smiler.

Som det er i dag, er det ikke så let at blive integreret. Han bor i en af kommunens midlertidige boliger sammen med andre flygtninge, de fleste enlige mænd fra Eritrea som ham selv.

- Vi lever sammen og går i skole sammen. Vi taler vores eget sprog og har samme kulturelle baggrund. Man kan ikke rigtig lave noget. Der bliver råbt højt, og der er sjældent ro. Alle kan bare gøre, hvad de vil. Det vil være svært at studere og forbedre sig dér, siger han.

Abel Zemhret Kidan vil meget hellere ud og leve blandt danskerne og tilegne sig kompetencer, der gør, at han kan passe ind i det danske samfund.

Men lige som andre enlige flygtninge, har han ikke råd til en almindelig lejlighed, fordi han efter det seneste lovindgreb modtager integrationsydelse på cirka 5000 kroner efter skat om måneden.

Et værelse i et almindeligt dansk hjem kunne give ham stabile levevilkår og gøre det muligt for ham at nå sine mål, mener han:

- Jeg ville elske at bo sammen med danskere et lille og roligt sted, mens jeg arbejder og studerer og samtidig integrerer mig med danskerne.

Ringsted Kommune har på nuværende tidspunkt et godt indblik i, hvilke flygtninge, der uden videre kunne passe godt ind i en privat bolig, hvor der står et værelse ledigt. Mindst fem personer, hvoraf Abel Zemhret Kidan er den ene, er i den situation.

- Abel er meget motiveret, og vores vurdering i jobcentret er, at han og de andre vil have let ved at passe ind, siger Morten Olsen, som hyppigt taler med Abel Zemhret Kidan om hans liv i Danmark.

Det er nemlig rigtig svært at opfylde de krav, der stilles, hvis man ikke kender til noget som helst i landet.

Derfor trækker Abel Zemhret Kidan og de andre flygtninge på Morten Olsens og andre venlige danskeres hjælp, når de har basale problemer, som at finde ud af betalingen i bussen, eller hvordan man kommer til lægen.

Men med en håndsrækning og et smil lykkes det.

arrow Eritreanske kokke styrede madbiks
16. december 2015 kl. 13:51 Opdateret: kl. 13:51
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk