8. juli 2020
Fredag eftermiddag var der bogreception for udgivelsen af jubilæumsskriftet for Sct. Bendts Kirke, der i år fylder 850 år. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Fredag eftermiddag var der bogreception for udgivelsen af jubilæumsskriftet for Sct. Bendts Kirke, der i år fylder 850 år. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 850 år: Byens ældste fødselar blev fejret med bogudgivelse i sognegården

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

850 år: Byens ældste fødselar blev fejret med bogudgivelse i sognegården
Ringsted - 18. januar 2020 kl. 11:45
Af Nikolaj Kennov Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»En levende kirke som Sct. Bendts Kirke er ikke kun en bygning med historisk lang fortid - den skal også være en vigtig del af nutidens civilsamfund.«

arrow Læs også: Storslået natkirke i Sct. Bendts

Sådan indleder kirkeminister Joy Mogensen (S) jubilæumsskriftet for Sct. Bendts Kirke, hvis 850 års jubilæum blev skudt i gang ved en festlig bogreception i sognegården i Ringsted fredag eftermiddag.

Kirkeministeren skriver selvfølgelig ikke kun sødt om byens stolthed, fordi hun selv er fra Benløse, men også fordi både redaktionen og skribenter hele vejen igennem den hundrede sider lange jubilæumsbog giver udtryk for en vigtig pointe: At den aldrende jubilar danner ramme om meget mere og andet end kirkelige handlinger.

Et motto, der også gik igen under eftermiddagens reception, hvor der var mødt så mange op, at menighedsrådet var nødt til at finde flere stole frem fra gemmerne.

Billede

Sådan ser forsiden af jubilæumsskriftet ud. Foto: Thomas Olsen


Tak og trefoldigt leve

Det var ikke kun fagfolket og menighedsrødderne, der var dukket op til fejringen af fødselaren, men også helt almindelige borgere.

Stemmerne summede livligt i blandt de omtrent 100 fremmødte i sognegårdens festlokale, hvor der var disket op med godt til ganen, som blot masserede snakketøjet yderligere, inden talerne kunne begynde.

- Det betyder meget, at man kan sige, at det er vores kirke. Ingen kirke uden dem, der støtter op om kirken, ikke mindst de mange friville, indledte menighedsrådsformand Per Rasmussen, hvorefter Roskildes biskop Peter Fischer-Møller tog over.

- Det, at der stadig er mennesker, der støtter op om kirken, er det vigtigste. Det skal mere handle om mennesker end om mursten, men de skal heller ikke stå overfor hinanden, sagde Roskildes biskop blandt andet, inden han slog fast:

- Sct. Bendts Kirke er en guldgrube at gå på opdagelse i, og jubilæumsbogen er en guide til den opdagelse, sagde han, inden han udbad et trefoldigt leve.

Højdeskræk

I jubilæumsskriftets forord er sognepræst Otto Lundgaard da også inde på noget af det samme som kirkeministeren: At Sct. Bendts Kirke er mere end et kirkerum.

- Sct. Bendts Kirke er ikke et museum, men en ramme om et mangfoldigt og farverigt kirkeliv, en kirkebygning af »levende« sten, skriver Otto Lundgaard blandt andet.

Historien om hvordan den nye teglstenskirke rejser sig stor og stolt i 1170 over lillebyen Ringsted og danner gravplads for Valdemarerne, er selvfølgelig med i jubilæumsbogen.

Men her er for eksempel også gjort spalteplads til almindelige kirkegængeres yndlingsspot i kirkerummet, en fremtidsvision, hvor Sct. Bendts Kirke genoplever endnu en storhedstid som stilfærdigt ly fra omverdenens larm samt borgmesterens første udsyn fra kirketårnet.

- Det var forholdsvist grænseoverskridende at kravle op i kirketårnet for sådan én som mig, der får højdeskræk af bare at stille sig på søndagsavisen, sagde borgmester Henrik Hvidesten (V) lunt i sin tale, hvor han kommenterede sit bidrag til jubilæumsskriftet:

- Men fra kirketårnet kan man se noget, som kendetegner vores by. At geografien alle dage har gjort Ringsted til de vejfarendes by.

arrow Billeder: Smuk natkirke med musik og fortællinger
31. januar 2020 kl. 22:45 Opdateret: kl. 22:45
arrow Danmarks ældste kongekirke holder nu også drop-in vielser
31. januar 2020 kl. 20:39 Opdateret: kl. 21:09
arrow Billeder: Sct. Bendts Kirke fylder 850 år
26. januar 2020 kl. 07:41 Opdateret: kl. 15:53
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk