25. juni 2021
Planteskolen Evigt Liv åbner søndag d. 16. maj kl. 10-16, hvor der vil være lidt kolde og varme drikke, og DJ?s Ras Money og Morten McCoy vil spille positiv musik. Efter åbningen vil der være åbent hver søndag fra kl 10?16 samt efter aftale. Privatfoto
Planteskolen Evigt Liv åbner søndag d. 16. maj kl. 10-16, hvor der vil være lidt kolde og varme drikke, og DJ?s Ras Money og Morten McCoy vil spille positiv musik. Efter åbningen vil der være åbent hver søndag fra kl 10?16 samt efter aftale. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 29-årige Adam åbner unik planteskole: Det handler om at redde planeten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

29-årige Adam åbner unik planteskole: Det handler om at redde planeten
Ringsted - 15. maj 2021 kl. 07:52
Af Nikolaj Kennov Rasmussen

Med hver plante, der ikke er dyrket i spagnum eller med gødning fra avlsdyr, bliver verden lidt bedre.

Sådan lyder det fra Adam Jørgensen, der søndag byder velkommen til Planteskolen Evigt Liv. Den nye planteskole ligger i udkanten af Jystrup, men er ikke ligesom de fleste andre i Danmark: Her er alle 20+ planter nemlig dyrket uden hjælpemidler.

- Der er en bevægelse i gang i Danmark og hele verden, om hvordan man kan dyrke mad på en bedre måde. Desværre bruger de fleste planteskoler, også de bæredygtige, fortsat spagnum og animalsk gødning, hvilket ødelægger højmoserne og udleder en masse CO2, siger den 29-årige indehaver.

Ingen halve løsninger

I stedet for halve løsninger har han kastet sig fuldblods ud i at skabe en planteskole, der er bæredygtig hele vejen rundt. Her handler det ikke bare om grønne planter, men om at skabe en grønnere planet på vejen fra jord til bord.

- Jeg retter mig mod folks selvforsyning, og hvordan man selv kan dyrke deres egen mad i baghaven uden gødning og sprøjtning. Der vil være mindre transport, det vil være sundere og mere klimavenligt, siger Adam Jørgensen og slår fast:

- Ligesom mennesket fylder for meget på jorden lige nu, skal der også være balance i en have.

Indehaveren Adam Jørgensen har taget en del af gartneruddannelsen på Vilvorde og er samtidig en del af holdene bag Naturplanteskolen i Hedehusene og den nyopstartede planteskole på Køge Fælles Jord (billedet). Foto: Jørgen C. Jørgensen

Adam Jørgensen er egentlig uddannet historiker fra Roskilde Universitetscenter og arbejdede i nogle år som underviser.

Sideløbende opdagede han, at han kunne kombinere sin passion for planter med at tjene flere penge som »plante-pusher« på Nørrebro i København, hvor han og resten af det bofællesskab, han bor sammen med, kommer fra.

- Jeg har ikke tjent mange penge på at lære historie, og jeg opdagede, at planter simpelthen er en mere direkte måde at ændre verden på, siger Adam Jørgensen.

Derfor begyndte han på gartneruddannelsen, men droppede senere ud for at fokusere på bæredygtighed bl.a. på Naturplanteskolen i Hedehusene og den nyopstartede planteskole på Køge Fælles Jord.

- Jeg er gartnerdropout og valgte at blive selvstændig, fordi jeg følte, at gartneruddannelsen rettede sig for meget mod industrien. Jeg ville arbejde konkret med bæredygtige planter, ikke konventionelle prydplanter, som juleroser, der falmer efter tre dage i vindueskarmen, siger Adam Jørgensen.

Det evige liv

Af samme grund er flerårighed da også fællesnævneren blandt planteskolens lidt over 20 planter, der som navnet antyder har »evigt liv«, når de først er plantet.

Her er der planter, som de flerårige kål, der kan give mad til en familie i mange år. Nordens quinoa, Stolthenriks gåsefod, der ligeledes er flerårig. Eller etageløg, der sætter klynger af løg. Derudover kommer spiselige urter, blomster og bærbuske.

- Jeg er involveret i permakultur-bevægelsen, som tænker holistisk og bæredygtigt hele vejen rundt. Vi kan f.eks. lave bæredygtige systemer med flerårige planter, hvilket betyder mindre arbejde. Man lader sådan set planterne passe sig selv uden at rode i jorden, siger Adam Jørgensen, der også nævner, at gødningen opstår i jorden på naturlig vis.

- Der er en masse orme, bier og frøer, der bliver nedbrudt i jorden. Jeg dyrker ikke uden dyr, men jeg dyrker uden at udnytte dyr, siger Adam Jørgensen.

Adam Jørgensen har taget gartneruddannelsen Vilvorde. Foto: Michael Østergaard

Det er ikke kun haveejerne, der vil få glæde af planteskolens sortiment på lidt over 20 forskellige planter. Også insekter vil kunne være med. Og det er vigtigt, hvis man skal undgå sprøjtning, spørger man Adam Jørgensen.

- Hvis der er for mange bladlus i en have, så er det godt at have nogle mariehøns. For eksempel tiltrækker kål og sankthansurt mariehøns og svirrefluer, der kan holde skadedyr væk, siger Adam Jørgensen og tilføjer:

- Derfor har jeg ikke bare spise- og prydplanter, men også planter til insekter.

Store planer

Selvom han stadig arbejder på planteskolerne i Hedehusene og Køge, håber han at kunne leve af sin egen planteskole på sigt.

- Jeg tror, der kommer til at være en overgangsperiode, men jeg håber, at folk vil tage godt imod mig og min planteskole, siger Adam Jørgensen og slår fast, at alle kan være med.

- Jeg forventer ikke, at alle skal anlægge nogle meget komplekse haver. Tværtimod håber jeg, at flest mulige vil tage de her metoder til sig og blive inspireret til anderledes havebrug, siger Adam Jørgensen og slutter:

- Jeg føler, at tiden er til det.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk