29. oktober 2020
Joachim Grubbe spiller adelsmanden Sivert Grubbe på Koldinghus i skolernes efterårsferie. Han læser op på det historiske, så han kan fortælle sande anekdoter om de kongelige gennem tiderne videre til gæsterne. Joachim er far til børnene Silke på 10 år og Nikolai på 14 år, som tidligere har været med på Koldinghus som børneskuespillere.
Joachim Grubbe spiller adelsmanden Sivert Grubbe på Koldinghus i skolernes efterårsferie. Han læser op på det historiske, så han kan fortælle sande anekdoter om de kongelige gennem tiderne videre til gæsterne. Joachim er far til børnene Silke på 10 år og Nikolai på 14 år, som tidligere har været med på Koldinghus som børneskuespillere.
Foto: Koldinghus
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Jeg føler mig beriget og privilegeret på samme tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Jeg føler mig beriget og privilegeret på samme tid
Ringsted - 19. september 2020 kl. 16:18

I efterårsferien er der ingen elever på Allindelille Friskole nord for Ringsted, hvor Joachim Grubbe er skoleleder til daglig.

Alligevel vil Joachim Grubbe være omgivet af børn - præcis, som han elsker det. Han trækker nemlig i et fint kostume og spiller adelsmand på Koldinghus som en levende del af udstillingen Kongerækken med Jim Lyngvild - dragter, dramaer og danmarkshistorie.

- Jeg kan lide børn, publikum og at underholde. Det er super sjovt, siger Joachim Grubbe, der tidligere har været med i blandt andet Lillerød Revyen i Allerød.

På Koldinghus har han været med som skuespiller flere gange, og han bliver hver gang bjergtaget af historiens vingesus på det gamle kongeslot.

- Jeg nyder at gå rundt i historien og at være sammen med de mennesker, der er omkring mig. Lige fra de andre skuespillere til de børn og familier, jeg møder, siger Joachim Grubbe.

Fandt sit stamtræ

Den 45-årige friskoleleder og fritidsskuespiller har en ganske særlig forbindelse til den rolle, han har spillet flere gange siden udstillingen åbnede i juni - og som han skal spille igen i efterårsferien på Koldinghus.

Det er Sivert Grubbe, som var en skånsk adelsmand fra 1500-tallet. Ifølge Joachims oplysninger om sin slægt er det ingen tilfældighed, at han deler efternavn med sin rolle.

- En medarbejder på Koldinghus har fundet en dagbog med billeder af Sivert Grubbe. Det gjorde mig nysgerrig, og jeg fandt frem til mit stamtræ med en linje til netop ham. Der er nogle huller op gennem slægten, fordi nogle af de gamle kirkebøger er gået tabt. Så jeg vil ikke lægge hovedet på blokken og sige, at jeg har blåt blod i årerne, siger Joachim Grubbe med et grin.

Ingen briller

Til daglig går Joachim Grubbe med briller, da han er nærsynet. Men når han spiller Sivert Grubbe, tager han brillerne af - uden at udskifte dem med kontaktlinser.

- Jeg føler, at jeg bliver Sivert med 200 procent, når jeg tager brillerne af. Det vil være snyd at gå med kontaktlinser. Og jeg klarer mig fint med at se dårligt i de timer, hvor jeg spiller. Hvis man så dårlig i 1500-tallet, måtte man jo også klare sig uden hjælpemidler, siger Joachim Grubbe, der nyder at opleve børnenes reaktioner på de historier, han fortæller.

- Jeg leger historisk viden ind med dem. Og nogle gange giver jeg dem opgaver: Tæl, hvor mange elefantordener, du kan finde på billederne. Så kommer de begejstret tilbage, og vi får en snak om, hvad elefantordenen egentlig er. Det er så fedt at, at vi skuespillere på den måde bliver en interaktiv del af udstillingen.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk