25. september 2021
Finn Nielsen har drevet minkfarm nord for Skee i 43 år - snart hører det fortiden til. Arkivfoto: Kirsten Ellebæk
Finn Nielsen har drevet minkfarm nord for Skee i 43 år - snart hører det fortiden til. Arkivfoto: Kirsten Ellebæk
Foto: Foto: Kirsten Ellebæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Det er hele mit livsværk, der dør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

- Det er hele mit livsværk, der dør
Ringsted - 06. november 2020 kl. 09:38
Af Nikolaj Kennov Rasmussen

Skee: På Finn Nielsens minkfarm er alting næsten, som det plejer at være.

arrow Læs også: Minkavler pelser for sidste gang i 43 år: - Det er vildt, at det kan lade sig gøre i Danmark

Farmens 10.000 mink skulle alligevel have været aflivet og pelset i den kommende tid, men forskellen er bare, at der bliver helt stille på farmen lidt nord for landsbyen Skee, efter sidste minkpels er sendt videre.

For Finn Nielsen og hans to medarbejdere slutter 43 års pelsproduktion nemlig med regeringens udmelding om aflivning af alle mink efter fundet af en parallel variant af coronavirus på særligt nordjyske minkfarme. En farlig variant, der kan true udviklingen af en vaccine mod covid-19.

- Det er en meget trist dag for mig og for os allesammen i branchen, konstaterer 65-årige Finn Nielsen, der har haft minkfarmen siden 1977 og ikke kan forestille sig at lave andet.

- Det betyder en totalomlægning af ens liv. Det er hele ens hverdag, der skal lægges om. og så betyder det ikke mindst en afvikling af alt det, jeg har bygget op med mine egne hænder, siger minkavleren og tilføjer:

- Det er hele mit livsværk, der dør med det her.

Ikke ligeså hårdt ramt
Den midtsjællandske minkavler er dog ikke lige så hårdt ramt, som sine nordjyske kollegaer, der har måtte aflive samtlige mink uden afkast.

Indtil videre har ingen minkfarme på Sjælland haft smittetilfælde med coronavirus, og derfor må de umiddelbart godt sælge sæsonens pels videre.

Alligevel kan Finn Nielsen godt se, hvor det hele bærer hen af.

- Vi har indstillet alt fagligt arbejde, aflyst alle kontrakter og besluttet at lukke minkfarmen efter den kommende pelsning, siger Finn Nielsen, der dog understreger, at han til fulde forstår regeringens og sundhedsmyndighedernes indgriben.

- Jeg har ikke indblik i, hvad virologer finder ud af, men selvfølgelig har jeg forståelse for folkesundheden, siger Finn Nielsen og tilføjer:

- Men hvis det viser sig ikke at være rigtigt, er det justitsmord ud over alle grænser. Det er de facto en nedlukning af erhvervet, siger minkavleren.

Lukker foderforening
Finn Nielsen sidder også i bestyrelsen hos Dansk Pelsdyrfoder, der er indkøbscentralen for de danske minkfoderfabrikker. Her er al råvareimport lukket ned sammen avlernes kontraktaflysninger, og foreningen har derfor også besluttet at lukke, oplyser Finn Nielsen.

- Om branchen nogensinde kommer på fode igen, er lige nu meget uvis. I Danmark har vi brugt enorme ressourcer på at gøre os fri fra en særlig virus blandt mink, der ellers hærger i lande som Tyskland og Polen. Så derfor kan vi ikke bare købe avlsdyr udefra, for vores har altid været de bedste, siger Finn Nielsen, der gætter på 2023, hvis overhovedet, før man vil se minkproduktion i Danmark igen.

Selv går han på pension, selvom det ikke lige var planen.

- Selvom jeg er 65 år, havde jeg da håbet på at blive ved til den bitre ende, men det her sætter klart en stopper for min karriere, siger Finn Nielsen, der håber på gode kompensationsordninger og efteruddannelse til sine yngre kollegaer i branchen.

- Vi kan ingenting gøre, men bare håbe på det bedste, slutter han.

arrow OVERBLIK: Fødevareministers skæbneuge efter lovbrud i minksag
18. november 2020 kl. 07:31 Opdateret: kl. 07:32
arrow Kommentator: Minister ryger næppe på redegørelser alene
18. november 2020 kl. 04:30 Opdateret: kl. 04:30
arrow Minkpelserier med coronasmitte ligger vest for Storebælt
17. november 2020 kl. 15:27 Opdateret: kl. 15:28
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk