19. september 2019
Der er gang i byggekranerne i Køge. Her er det byggeriet ved eng-området ved Søndre Havn set fra vandsiden. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Der er gang i byggekranerne i Køge. Her er det byggeriet ved eng-området ved Søndre Havn set fra vandsiden. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: Fred og ro på stranden og liv på havnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: Fred og ro på stranden og liv på havnen
Oplev - 29. marts 2019 kl. 08:25
Af Lars Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Søndre Havn og den nærliggende strand står Jens Peter Halborgs hjerte nær - og om to år flytter han selv til området.

Der er bid i blæsten, og vinterfrakken gør stadig gavn, da vi møder Jens Peter Halborg på Søndre Havn i Køge. Men selvom foråret lader vente på sig, forstår man godt hans fascination af området.

Godt nok er det byggekraner og skeletter af kommende lejlighedskomplekser, som danner bagtæppet, når man står ved vandkanten og kigger ind mod land. Men her er også molen, hvor havbadeklubben Valkyrien er ved at få opført nyt klubhus.

Her er kajak- og roklubben og »Udsigten« med udekøkkener og grillplads, her er Søndre Strand, som går fra havneområdet og over til at blive en del af Sydstranden, og følger man bolværket langs vandet, kan man se de gamle jernbanesveller, som fortæller om, at det tidligere var industri og godstrafik, som prægede den gamle havn.

Længere inde i havneindløbet ligger der restauranter langs kajen og bryggeriet Braunstein holder også til her, ligesom ungdomskulturhuset og spillestedet Tapperiet er lige om hjørnet.

- Her har man en havn, hvor der sker en masse i øjeblikket. Men her er også stranden. Det giver fred og ro at være her og kigge ud over vandet. Det er et smukt stykke Danmark. Man fornemmer, man er hjemme. Længere nede kommer Klinten, og man kan se ud til Strøby og Bøgeskoven. På gode dage kan man også se broen, fortæller Jens Peter Halborg med øjnene rettet ud over bugten.

Flytter til havnen

Den 67-årige kunstneriske leder af Musikforeningen Bygningen flyttede til Køge for 16-17 år siden. Han bor i midten af Køge sammen med sin hustru, og om to år flytter parret ned på havnen, når de nye lejligheder i Fællesbyg Køge Kyst efter planen står klar til indflytning.

Her beror byggeprojektet i høj grad på de kommende beboeres egne ønsker til indretning, materialer og bæredygtighed. Samtidig er der et stort fokus på fællesskabet indflytterne imellem.

- Jeg tror, vi søger tilbage til noget, hvor det er vigtigt, at man kan være noget for hinanden. Vi er så i stand til at bygge nogle boliger, som opfylder nogle af de ønsker; med stort fælleslokale, værksteder og med nogle mennesker, som vil hinanden. Der er mange, som bor alene rundt omkring; manden eller konen er død, og ensomheden vokser bare, mens børnene er langt væk. Men her har man en sikkerhed for, at de, der bor her, interesserer sig for hinanden. Og har man ikke været alt for stor en idiot, så kan man være sikker på, at der er nogle, som kerer sig om og holder hånden under én, griner Jens Peter Halborg.

Han har også et sommerhus på Bornholm, og han kan sagtens se en fremtidig pensionisttilværelse for sig, hvor sommeren bliver tilbragt på Bornholm og resten af året i Køge, hvor antallet af boliger, spisesteder og rekreative tilbud i disse år eksploderer mod byens vandside.

- Det er fedt at bo i sådan et miljø med både kultur og liv. Det betyder meget. Man kan også forestille sig en havn, der er helt strømlinet og tømt for identitet. Her er der stadig liv og miljø, siger Jens Peter Halborg.

Søndre Havn i Køge er for en stor dels vedkommende i øjeblikket forvandlet til byggeplads. Men det er stadig muligt at komme ned og gå en tur både på havnen og langs Søndre Strand. Følg Søndre Molevej, og parkér eventuelt på pladsen for enden af vejen.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk