22. januar 2020
Rammen er ved at blive fyldt ud med honning og vejer to-tre kilo. Bierne er i fuld gang at forsegle honningen med voks. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Rammen er ved at blive fyldt ud med honning og vejer to-tre kilo. Bierne er i fuld gang at forsegle honningen med voks. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: En gang om ugen går Gitte »i bierne«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: En gang om ugen går Gitte »i bierne«
Oplev - 25. maj 2018 kl. 06:27
Af Julie Grothen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gitte Kopranen tager imod i parcelhushaven i Haslev iført en grøn kedeldragt og et imødekommende smil.

Bag på dragten hænger hætten med beskyttelsesnettet til ansigtet. Den 50-årige iværksætter, der blandt andet tidligere har drevet butik med brugskunst og garn og står bag en stor strikkefestival i Haslev, har det seneste år sammen med sin mand gået i biskole.

Gitte Kopranen er blevet biavler.
- Jeg er rigtig glad for min have, og derfor er bierne kommet ind i vores univers. Vi og vores miljø er jo afhængige af bier og insekter generelt, siger Gitte Kopranen.

Mere om bier
  • I følge Danmarks Biavlerforening kan en bifamilie levere mellem 30 og 50 kilo honning på en sæson.
  • Du kan læse mere om biavl på biavl.dk - her kan du også finde links til de regionale biavlerforeninger.

I to bistader i bunden af haven bag drivhuset bor de to bifamilier. Der er omkring 20.000 bier i en familie først på sæsonen, og når de har formeret sig er der omkring 70.000 i et stade.

- Det er en god oplevelse at stikke næsen ned og fornemme den arbejdsgang og det liv, der er dernede. Man slapper virkelig af, når man går derhen. Man kan heller ikke være helt oppe at køre, for det kan de mærke, siger Gitte Kopranen, som fortæller, at man også skal lade bierne være i fred, hvis det trækker op til uvejr, for det kan gøre dem urolige.

På skolebænken

En gang om ugen »går hun i bierne« og tjekker, at honningproduktionen går som den skal, og at dronningen, som er større end de andre bier og desuden mærket med en lille klat maling, stadig regerer.

Biavleren har på forhånd besluttet præcis, hvad der skal gøres, og hun går kun i bierne højst 10 minutter ad gangen, for bierne skal have ro.

Gitte Kopranen har lært, hvordan hun skal håndtere bierne på biskolen i Hårlev. -

Det er et sted, hvor man kommer og lærer, mens man har fingrene nede i det. Vi bliver taget igennem årets gang i bistadet, fortæller Gitte Kopranen.

De regionale biavlerforeninger har biskoler, hvor man sammen med andre kan lære bierne at kende.

Det er også her, man kan få sin første bi-familie. - Så får man en bifamilie med hjem i en kasse og sætter dem over i det hus, de skal være i, forklarer Gitte Kopranen, som også oplever, at biskolen er et fællesskab med plads til alle.

- Vi har mødt en masse nye mennesker i biskolen. Man bliver så glad, når man tager derud. Og lige så mange forskellige mennesker der er, lige så mange forskellige måder er der også at gøre tingene på. Der er ingen facit, siger hun.

Familien Kopranen er ikke de største honning-spisere, og sidste år, hvor de var nybegyndere, fik de også kun to et halvt glas ud af anstrengelserne. Dem pressede de selv ud af tavlerne med en kartoffelmoser.

Men i år regner Gitte Kopranen med, at de skal låne slyngerummet i biavlerforeningen. Og måske kan de servere et par af de gyldne dråber, når de fejrer sølvbryllup i begyndelsen af juni.

- Når man sidder med den første nyslyngede på pandekager eller med jordbær, så er det jo fuldstændig fantastisk, siger Gitte Kopranen.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk