30. maj 2020
Flommen står i øjeblikket under vand, men om foråret og sommeren græsser køer på området. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Flommen står i øjeblikket under vand, men om foråret og sommeren græsser køer på området. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: En eventyrverden på vej til arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: En eventyrverden på vej til arbejde
Oplev - 15. februar 2019 kl. 09:36
Af Lars Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De daglige ture på Flommen til og fra job på Sorø Kunstmuseum skaber som regel ro på Helle Brøns' tanker. Visse dage sender stemningen i området hende ind i eventyrland.

Helle Brøns havde hørt om Flommen, allerede inden hun begyndte i jobbet som museumsinspektør på Sorø Kunstmuseum for lige over tre år siden.

Inden da havde hun stiftet bekendtskab med Hans Georg Harders maleri »Japetus Steenstrup og Frants Jacobsen på ekskursion på Flommen« fra 1840-1845. Så det var en glædelig overraskelse, da hun fandt ud af, at hvad Flommen egentlig er.

Fakta:
  • Flommen er et fredet engomåde, der støder lige op til østsiden af Sorø by.
  • Flommen var oprindeligt en arm på Sorø Sø, men i 1700- og 1800-tallet sænkede man vandstanden i Sorø Sø og inddæmmede til sidst Flommen. Samtidig anlagde man Fægangen, den store vej der fører tværs over Flommen. En bestemmelse fra 1882 pålægger skovrideren at lede vand ind på den sydlige del af Flommen, inden frosten kommer, så borgerne i Sorø har en skøjtebane.
  • I dag græsses det meste af Flommen af kvæg og heste, så området ikke vokser til. Den nedlagte jernbane over Flommen er nu en gang- og cykelsti.
  • Skovområdet omkring Filosofgangen er specielt ved, at skoven har fået lov til at henligge som en slags naturskov i mange år, og skoven rummer mange forskellige slags træer.Kilde: Wikipedia

- Det var sjovt, at Flommen stadig eksisterer - og lige ved siden af min arbejdsplads. Nu bevæger jeg mig igennem hver dag til og fra arbejde, fortæller Helle Brøns, som har taget OPLEV Sjælland med ud i den friske luft for at vise området frem. Her cykler hun dagligt igennem fra stationen i Sorø til museet i Storgade.

Flommen var oprindeligt en arm på Sorø Sø. I 1700- og 1800-tallet sænkede man dog vandstanden i søen og inddæmmede til sidst Flommen.

Som et guldalderlandskab

- Der er en meget stor forskel på årstiderne her - specielt fordi området bliver oversvømmet om efteråret og vinteren. Om sommeren er det ligesom at træde ind i et guldalderlandskab; enkeltstående træer, køer, der står og gumler, og så er der stilheden. Det er virkelig som at træde tilbage i tiden. Når efteråret kommer, og det bliver oversvømmet, så det er det mosekonebryg, elverpiger og mystik. Samtidig med at vejen hen til arbejdet er lige derovre på den anden side. Akademiet er der med dets oplysning, historie og kultur. Det er sjovt, at der så lige her er eventyr, mystik, tåge og vild natur, smiler Helle Brøns.

Hun er 45 år gammel, oprindeligt fra Skanderborg, bor i København med sin mand og to døtre og har været museumsinspektør i Sorø i lidt over tre år. Inden da skrev hun sin ph.d. fra Statens Museum for Kunst.

- Stedet her bringer mig tilbage til min barndomsskov i Skanderborg, hvor min interesse for kunsthistorie startede - for eksempel med guldalderlandskaber.

- Jeg kommer også til at tænke på min gamle tysklærer, som fik os til at læse Goethes »Der Erlkönig«, hvor der blandt andet optræder en elver, der viser sig om natten. Der er jo en europæisk tradition for naturromantik og eventyr, og det strømmer også igennem tankerne her, siger hun, mens vi bevæger os afsted på stien, der går langs de oversvømmede arealer.

- Det, at det er så tæt på byen, gør det næsten mere magisk. Det er fantastisk, at træde igennem til den anden side af spejlet, hvor det her så udfolder sig, slutter hun.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk