24. oktober 2021
Det handler om mere end færdigheder udi friluftsliv, hvis vi for alvor skal passe på naturen, mener Julia Bjerre Hunt. Foto: Britt Nielsen
Det handler om mere end færdigheder udi friluftsliv, hvis vi for alvor skal passe på naturen, mener Julia Bjerre Hunt. Foto: Britt Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi passer på det vi elsker og forstår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi passer på det vi elsker og forstår
Oplev - 14. juni 2021 kl. 11:50
Af Julia Bjerre Hunt, adjunkt, Professionshøjskolen Absalon

»In the end, we will conserve only what we love; we will love only what we understand and we will understand only what we are taught«. Sådan skrev Baba Dioum, en senegalesisk skovforsker i 1968.

Den betragtning er her mere end 50 år senere, måske mere relevant end nogensinde. For vi har det forgangne år været mere ude i naturen end før. Friluftsrådet og Naturstyrelsen beretter, at hver fjerde af os har besøgt et naturområde, som vi ikke har besøgt før. Det er fantastisk, hvis man som jeg synes, at tilknytning til naturen er værdifuld, og at vi skal skabe anledninger til oplevelser i vores grønne områder.

Samtidig kan det med rette vække bekymring. Dyrenes døgnrytmer forstyrres med alle de 'uanmeldte gæster', vildtet ender med at gå på vejene, og de ynglende fugle bliver stressede. Er det med vilje, at vi som glade folk, der valfarter ud i det grønne, skaber disse forstyrrelser? Næppe. Ved vi bedre? Nok heller ikke.

Der er mange grundlæggende forståelser af vores natur og omgivelser, som man for ikke ret mange år siden kunne tage for givet, som måske ikke længere er en del af hverdagsdannelsen. Jeg kan, trods min rimelige viden om natur og friluftsliv, stadig blive overrasket over min egen totale manglende viden om naturens rytmer. Jeg er egentlig ikke ordentligt 'naturdannet'. Jeg er det måske i min samtid, men det kan skoven jo ikke bruge til noget. Hvis vi virkelig skal til at være så meget mere i naturen, og tilbage til rødderne med vandreture, bål, shelter og fuglekig - så tænker jeg, at der skal mere til.

For hvis vi ikke har lært det, kan vi ikke forstå det, og så kan vi elske det og passe på det. Vores kærlighed til naturen skal manifestere sig som mere end 'skills'. Det handler ikke om, hvorvidt vi kan tænde et bål eller finde vej med kompas. Hvis denne nye tendens skal blive noget, som rodfæster sig i en større reel tilknytning til naturen for både os og kommende generationer, så skal det ikke kun handle om naturforståelse - men om naturkærlighed.

Vi skal tilbage til det nærværende. Lytte til skovens puls. Vide, at det er os, der er på besøg. Ikke prøve at tæmme naturen, men måske nærmere tæmme vores tendens til at ville kunne styre alt. Spørge dem, der har været at finde i naturen i mange år, til råds og bede dem dele deres indforståede viden.

Det er i hvert fald der, jeg selv er startet.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk