16. oktober 2021
I en ny bog skildrer en samling tekster vandringen i mange af dens former og tankerne bag de mange udgaver af fodturen. Vi mødte - og gik en tur med - bogens redaktør på Vestre Kirkegård, der er Skandinaviens største af slagsen og byder på masser af interessante og smukke steder. Som denne sø, hvor man kan gå på jagt efter haletudser, insekter og ind i mellem også skildpadder. Foto: Lars Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

I en ny bog skildrer en samling tekster vandringen i mange af dens former og tankerne bag de mange udgaver af fodturen. Vi mødte - og gik en tur med - bogens redaktør på Vestre Kirkegård, der er Skandinaviens største af slagsen og byder på masser af interessante og smukke steder. Som denne sø, hvor man kan gå på jagt efter haletudser, insekter og ind i mellem også skildpadder. Foto: Lars Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vandringen har mange facetter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vandringen har mange facetter
Oplev - 29. april 2021 kl. 16:30
Af Lars Jørgensen

Vi går, vandrer, spadserer, flanerer, trekker og traver som aldrig før. Coronapandemien har selvfølgelig gjort sit til, at gåturen er blevet en af danskernes mest yndede aktiviteter. Men allerede inden nedlukning og rejseforbud var noget, vi skulle forholde os til, var der en bevægelse i gang, mener Karsten Wind Meyhoff, som vi møder ved indgangen til Vestre Kirkegård.

Han har redigeret bogen »Gå - en hyldest til vandringen«, der gennem en række tekstbidrag fra forskellige skribenter belyser nogle af de historiske, æstetiske og eksistentielle sider af vandringen.

- Jeg tror, at der er en tendens til at bryde med rutinen og komme ud i naturen igen. Det hænger selvfølgelig også sammen med hele klimabevægelsen og -bevidstheden. Her er det at gå og vandre den første private og personlige ting, man kan gøre for at komme væk fra skærmene, mærke kroppen, lade sanserne arbejde og få nogle friske indtryk, siger Karsten Wind Meyhoff.

Karsten Wind Meyhoff
  • Karsten Wind Meyhoff (f. 1975) bor i Valby med sin hustru og deres tre børn.
  • Han har en ledende stilling hos ISS, og har udgivet og redigeret en lang række fag- og skønlitterære bøger.
  • »Gå - en hyldest til vandringen« udkom på Gads Forlag den 31. marts.

Vi bevæger os væk fra monumentet »Den Faldne Kriger« - mindesmærket for den tyske besættelse af Danmark den 9. april 1940 - som omgivet af farverige blomster udgør en smuk velkomst til kirkegårdens besøgende. Værket er i øvrigt skabt af kunstneren Arne Bang, som havde Fensmark og Næstved som hjemegn.

Længere inde på kirkegården, som er Skandinaviens største, sænker roen sig for alvor. De store træer knejser hen over det enorme stisystem, de små damme og vandhuller og ikke mindst de mange gravsteder, hvor en stor mængde fremtrædende personer inden for både kulturen, politikken og erhvervslivet er stedt til hvile.

Gåture kan gradbøjes

Der er vel her mest tale om en gåtur i ganske normalt tempo, mens Karsten Wind Meyhoff undervejs fortæller om sin nye bog samt om nogle af de mange detaljer og højdepunkter, Vestre Kirkegård byder på. Han har i omkring 20 år boet i Valby og haft Vestre Kirkegård som et af sine foretrukne steder til gåture - både når hovedet trænger til nye input, når børnene skal luftes, eller han trænger til en snak på tomandshånd med en af sine nærmeste.

- At gå ture og vandre kan jo gradbøjes. Det er også charmen ved det; at man kan gøre det på den lettest tænkelige måde ved bare at tage et par sko på og gå en tur rundt om blokken. Eller man kan gøre det til en avanceret øvelse, hvor man bestiger et bjerg, siger han.

Vestre Kirkegård
  • Vestre Kirkegårds Allé 15, 2450 København SV
  • Åben kl. 7-22 i sommerhalvåret (april-september)
  • Blandt de mange berømtheder, der er begravet på kirkegården er: Vilhelm Hammershøi, Knud Rasmussen, Liva Weel, Thorvald Stauning, Asta Nielsen, Jens Otto Krag, Herman Bang, Tine Bryld, Tove Ditlevsen – og mange andre.
  • Find kort over kirkegården og flere informationer på Københavns Kommunes hjemmeside.

Det er netop gåturen i alle dens mange facetter, der er omdrejningspunktet i den nye bog. For eksempel tager journalisten Stig Olesen læseren på en både humoristisk og eftertænksom tur rundt om Brabrand Sø. Madskribent Nanna Simonsen fortæller om mulighederne for at plukke svampe, bær og planter til madlavningen.

I bogens anden del udgør den amerikanske filosof Henry David Thoreaus tekst nærmest en slags vandringens kampskrift. Jens Peter Munk fortæller om vandringens betydning for guldalderkunstnerne, hvor Johan Thomas Lundbyes fodture på Refsnæs og Kalundborg-egnen selvfølgelig spiller en markant rolle for hans kunst. Dan Turell tager os i hånden på sin sidste nostalgiske gåtur på Vesterbro. Og bogen indeholder mange andre tekster, som leverer hver deres input på nogle af vandringens mange facetter.

- Der findes mange gode og velskrevne guider til vandring, naturområder og vandrestier. Vi ville gerne have, at der også skulle være noget tankeføde. Der er så sindssygt mange aspekter af vandringen, som vi gerne ville have belyst. Den ene del er jo denne her praktiske anvendelighed og sundhed. Den anden del er de mere immaterielle aspekter af det, siger Karsten Wind Meyhoff.

- Der er jo en lang tradition for, at forfattere bruger det at vandre til et afsæt for en refleksion over et eller andet. Men der er også nyere eksempler som Theis Ørntoft, som i romanen »Solar« går på Hærvejen. Vandringen bliver brugt til en rampe for at komme ind i et flow eller en kreativ stemning, hvor man kan producere noget. Det er ikke kun Guldhornene, der bliver skrevet på det, siger Karsten Wind Meyhoff med henvisning til Adam Oehlenschlägers og Heinrich Steffens lange gåtur i dyb samtale kort før, at førstnævnte skrev sig for evigt ind i historien med sit digt om de stjålne og fundne nationalklenodier.

Dit eget rum - lige uden for døren

Mange besøgende på Vestre Kirkegård er ganske givet også blevet påvirket af mere end »bare« kroppens bevægelse rundt på området. Om det så er af blodbøgen, der troner over Herman Bangs gravsted, de mange socialdemokratiske koryfæer, der er begravet ved Det Røde Hav, de smukke alléer eller Stjernevejspavillonen, der troner i midten, man henter inspiration, er helt op til den enkelte. Indgangsvinklerne er mange - præcis som det også er tilfældet i »Gå - en hyldest til vandringen«.

- Jeg har ikke som sådan en favoritdel i bogen. Men jeg synes, at Thoreaus tekst er fantastisk. Den sætter en tone for alt, hvad der kommer efter. Jeg kan godt lide, at der er den der spirituelle side af at vandre med i hans tekst. Jeg er helt med på, at den bliver nærmest religiøs, men jeg kan godt lide, at man også har den side med i en fortravlet kultur, hvor alting er accelereret og der er utrolig megen skærmaktivitet. Her er en påmindelse om, at der faktisk er et rum lige uden for døren, du kan gå ud i. Brug det som du vil: Det er dit eget, fastslår Karsten Wind Meyhoff.

- Jeg synes alle bidragydere i bogen har noget at byde på. Forhåbningen er, at man tager bogen med, når man skal til at vandre, er undervejs, eller læser den bagefter. Og at den inspirerer folk til at komme ud at gå tur. Alle ture er jo gode ture, slutter han.

Rejser du til udlandet i år?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk