14. juni 2021
Velsmag og variation er gennem de senere år blevet en stadig vigtigere del af traditionen med at bage fastelavnsboller, mener madblogger Mira Arkin. Her ses hendes bud på gammeldags fastelavnsboller med chokoladecreme og remonce. Foto: Mira Arkin
gallery icon

Se billedserie

Velsmag og variation er gennem de senere år blevet en stadig vigtigere del af traditionen med at bage fastelavnsboller, mener madblogger Mira Arkin. Her ses hendes bud på gammeldags fastelavnsboller med chokoladecreme og remonce. Foto: Mira Arkin
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tid til fastelavnsboller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tid til fastelavnsboller
Oplev - 05. februar 2021 kl. 17:15
Af Lars Jørgensen

Det er den tid på året, hvor fastelavnsbollerne bugner i bagernes vinduer, og duften af det traditionsrige hjemmebag fylder køkkenerne rundt omkring. Nok særligt denne vinter, hvor de fleste aktiviteter er henlagt til at foregå i hjemmet.

Men selvom det seneste års tid med corona og nedlukninger har fået os til at kaste os over surdej, fermentering og andre køkkensysler, skete der også i årene op til, at Covid-19 ramte os, en udvikling inden for fastelavnsboller - og bagværk i det hele taget.

- Fastelavnsboller er blevet sådan en ting, jeg er begyndt at glæde mig til hvert år. Tidligere var de sådan nogle store flødeskumsbomber, som man nærmest kun skulle have to bidder af - så havde man fået nok. Men de senere år er der kommet en del bagere - især i Storkøbenhavn - som virkelig har hævet niveauet og som laver nogle både varierede og utrolig lækre fastelavnsboller, siger Mira Arkin, som er madblogger, madstylist og udvikler af opskrifter.

Blå bog
  • Mira Arkin
  • 44 år.
  • Vandt Kokkekampen på TV3 i 2009.
  • Uddannet jurist.
  • Har siden 2008 drevet Miras Madblog på www.miraarkin.dk, som hver måned har cirka 30.000 besøgende.
  • Bor i Holte med sin mand og sine to drenge på 4 og 8 år.

Der er efterhånden kommet mange spændende varianter af fastelavnsboller. Mira Arkin giver her på siderne sit bud på en opskrift på gode fastelavnsboller lavet på en klassisk gærdej.

- Jeg foretrækker at bruge en gærdej. Denne opskrift giver en dejlig blød og smørholdig dej, som ikke bliver for tør. Og så kan man i øvrigt lave en stor portion, fryse nogle af dem ned og så ellers bare pynte dem lige inden, man skal spise dem, siger Mira Arkin.

Vil man heller have en lidt lettere bolle, anbefaler hun, at man bruger for eksempel vandbakkelsesdej. Den kan man så også - på grund af dens luftige konsistens - fylde med lidt tungere fyld end, når man bruger gærdej.

- Fastelavnsboller kan laves og varieres på alle mulige måder. Man kan pynte med glasur eller chokoladeganache. Man kan putte forskellig slags creme i dem - eller helt lade være. Min mand putter nogle gange et godt stykke pålægschokolade hen over den varme bolle og lader det smelte ned over, fortæller Mira Arkin, som i det hele taget anbefaler, at man gemmer forsigtigheden lidt væk og kaster sig ud i at prøve nogle ting af i køkkenet.

Se Mira Arkins opskrift på gammeldags fastelavnsboller her:

- Jeg synes, at man skal prøve at lave tingene fra bunden. Mange er for eksempel bange for at lave kagecreme selv, fordi de tror, det er svært. De køber i stedet noget pulver, man skal blande op. Men selvom creme er noget med æg, der skal varmes op og piskes, er det altså ikke meget sværere end at følge fremgangsmåden på pulverpakkerne, fastslår madbloggeren, og fortsætter:

- Det er gennem de senere år blevet meget nemmere for folk at dygtiggøre sig. Der findes så mange guider og instruktioner på nettet, at vi efterhånden alle sammen kan være med. Så det er bare at gå i gang, lyder opfordringen.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk