1. juni 2020
Det vrimler med stjerner over Jydelejet og Møns Klint. Her ses Ole Esklings yndlingssted: trappen ned til stranden. Foto: Thomas Ix
gallery icon

Se billedserie

Det vrimler med stjerner over Jydelejet og Møns Klint. Her ses Ole Esklings yndlingssted: trappen ned til stranden. Foto: Thomas Ix
Foto: Thomas Ix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stairway to Heaven fører til barndommen og stjernerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stairway to Heaven fører til barndommen og stjernerne
Opdateret 04. februar 2019 kl. 08:00
Oplev - 01. februar 2019 kl. 10:30
Af Lars Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mange undrede sig, da en gruppe mønboere i 2013 satte sig for at gøre øen til Danmarks første Dark Sky-område. Altså et sted, hvor man bekæmper lysforurening fra gadelamper, virksomheder og private hjem for at fremme mørket og stjernehimmelen over området.

Den officielle certificering kom i hus, og siden marts 2017 har Møn og Nyord kunnet kalde sig »Dark Sky Community« og »Dark Sky Park«. Sidstnævnte titel har Møn fået som det første sted i Skandinavien.

Udnævnelsen er kommet i kraft af blandt andre Ole Eskling. Han er manager ved Møns Klint Resort og en af Dark Sky-initiativtagerne.

Han har taget OPLEV med for at vise sit yndlingssted: Trappen, som fører fra Jydelejet og ned til stranden for foden af Møns Klint. Lige her er der udsigt til både vand, klinten og altså på klare nætter: tusinder af stjerner.

Ud og hjem

- Jeg er vokset op mellem benene på nogle Hereford-køer i Jydelejet. Vi legede jo altid og alle steder på Møns Klint. Vi sad tit på kanten af klinten og brugte horisonten til at drømme om at komme ud og opleve, hvad der var »på den anden side«. Jeg er kommet hjem igen, men har været ude i 15 år og se alle hjørner af verden - specielt på vandet, hvor jeg været professionel sejler på alle verdenshavene. Jeg er nået til den konklusion, at det, jeg ledte efter, er her, hvor jeg voksede op. Det er selvfølgelig meget klassisk, men her er det meget stærkt forbundet til det naturområde, jeg er vokset op i, siger han.

- Da jeg var lille, var mørket min ven. Vi var altid ude, og allerede dengang blev vi fascineret af noget, som var så meget større end os selv. Den der ydmyghed over for noget, som var så stort... Vi legede også og stod på skøjter om natten og lavede alle mulige andre ting. Stjernehimlen var der bare og fulgte én, fortæller Ole Eskling.

Vi bevæger os hen over Jydelejets fredede og kuperede terræn, som er et formidabelt kælkelandskab, når vejret egner sig til det. Her går der geder rundt, planter og blomster er fredede, og variationen i landskabet er en fryd for øjet.

Det er også her, at Ole Eskling arrangerer jagter fra hesteryg og andre aktiviteter.

- Området var min legeplads, da jeg var lille, og det er blevet min bedste legeplads som voksen. Nu ser jeg tingene - og hele området her ved klinten - i en større sammenhæng. Og det er nok en stor del af forklaringen på, at jeg holder så meget af trappen fra Jydelejet og ned til vandet. Det er min egen »Stairway to Heaven«, lyder det med tænksom mine fra Ole Eskling.

Musikvideo på vandet

Ole Eskling brænder for at formidle sin kærlighed til Møns Klint videre. Det var også tilfældet, da han en smuk maj-morgen sidste år fik slæbt et klaver ombord på sin båd og med Søren Huss stevnede ud fra Klintholm Havn for at optage en musikvideo til sangerens »Et forbehold eller to«.

- Der er ikke noget højtravende eller helligt over det. Men det betyder virkelig meget for mig at få det vist og fortalt videre. Hvad stedet her kan - og hvad det gør ved én. Det var også fantastisk at opleve, hvor bevægede Søren Huss, og dem der var med, var over den oplevelse, siger Ole Eskling.

Alle, der har været ved Møns Klint, kender sikkert også fornemmelsen af den storladenhed, som kryber ind på én, når man står ved de lyse, lodrette flader, som skiller strand og vand fra fastland.

Kombinationen af de turkise farvenuancer i bølgerne, klintens vildskab og den faste grund under fødderne oppe på toppen bevæger én.

Denne dag ligger der små bjerge af forvredne træer og drivtømmer på stranden. Det var der ikke sidst, Ole Eskling var her.

Stranden og klinten er altid i forandring. Anderledes er det med stjernehimlen, som maner til ro, når den træder frem på en skyfri himmel.

Det er på det tidspunkt, man bør parkere bilen på p-pladsen, gå den lille kilometer ned gennem Jydelejet, tage turen ned ad de flotte trapper og så ellers bare nyde synet af nattehimlen.

Møns Klint og Jydelejet

Jydelejet ved Møns Klint ligger på det østlige Møn.

Man kan parkere på p-pladsen på Langebjergvej ved Møns Klint Resort.

Jydelejet og trappen ned til stranden er åben døgnet rundt.

Husk pandelampe eller lygte, hvis du tager af sted efter mørkets frembrud. Der er også god mulighed for at finde rav på stranden.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk