13. august 2020
Det er blevet tid til at fiske havørreder ved de danske kyststrækninger. Foto: Christian Mikkelsen
Det er blevet tid til at fiske havørreder ved de danske kyststrækninger. Foto: Christian Mikkelsen
Foto: Foto: Christian Mikkelsen (Mik)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sølvtøj langs de sjællandske kyster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sølvtøj langs de sjællandske kyster
Oplev - 08. januar 2020 kl. 10:05
Af Kim Lundshøj, fiskeribiolog og lektor, Leisure Management, Professionshøjskolen Absalon
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Oven på december, som traditionelt byder på masser af fed julemad og mange søde sager, er det på tide at få lettet rumpen og komme ud og nyde den danske natur og brænde nogle kalorier af. Det kan gøres på rigtig mange måder, men hvorfor ikke kombinere de fysiske udfoldelser med muligheden for at få en god fangst. Og her er jagten efter sølvtøjet langs de dejlige sjællandske kyster en oplagt mulighed.

Mange forbinder godt og spændende fiskeri med laksefiskeri i elvene i Norge, Sverige eller Island, men i Danmark har vi faktisk noget af det mest udfordrende fiskeri efter havørreder langs vores mange kyststrækninger. Og så er det næsten gratis - der skal blot indløses fisketegn, så kan alle kaste snøren i vandet og begynde jagten efter sølvtøjet. Visse steder i Island skal man betale op mod 300.000 kroner for en uges fiskeri i en islandsk elv - virker et dansk fisketegn til 185 kroner per år som en yderst overkommelig pris.

Netop foråret og efteråret er de absolutte højsæsoner for havørredfiskeri langs de sjællandske kyster. Men i disse tider med store klimaforandringer starter foråret meget tidligere. Her i begyndelsen af januar er vandtemperaturen sine steder på over otte grader, og inde i fjorde og vige kan den komme endnu højere op, når der kommer lidt sol. Normalt siger man, at når vandtemperaturen når op omkring 5-6 grader langs kysten, kommer havørrederne helt ind til kysten.

Vi danskere er ikke de eneste, der har opdaget »jagten på sølvtøjet«. Et stigende antal turister fra blandt andet Norge, Sverige, Holland, Tyskland, Italien med mere kommer valfartende til de danske kyster på jagten efter havørreder. Årsagen til dette er mange, men ikke mindst i kraft af kommunernes og Fishing Zealands ihærdige arbejde med at genetablere ørredernes gydepladser i de sjællandske åer samt massiv udsætning af fiskeyngel finansieret via kommunerne og midlerne fra fisketegnene har vi efterhånden fået skabt en god og stadig voksende bestand af havørreder.

At Danmark er et lystfiskerparadis, som vi kan være stolte af, er vi mange, der har værende vidende om i årtier. Men nu er det efterhånden også gået op for diverse statslige ministerier og styrelser. I 2018 udarbejdede Udenrigsministeriet eksempelvis en strategi for lystfiskeri i Danmark. Det er vel at mærke ikke for at gøre os danskere opmærksom på mulighederne, men for at tiltrække flere lystfiskerturister til Danmark. Og mere sølvtøj til turisterne giver mere guldstøv til turismebranchen, som muliggør flere vandløbsforbedringer og flere udsætninger, som igen giver flere havørreder til os som elsker lystfiskeri.

Det er bare at få pakket fisketasken og komme ud og fange nogle havørreder - det er både sundt for krop og sjæl, og så er de yderst velsmagende.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk