23. februar 2019
- Rygtet spreder sig, og vi får flere og flere koncertgæster, der kommer fra andre steder end lige Sorø. For eksempel til vores akustiske aften med Mike Andersen Duo, hvor over halvdelen af publikum var ikke-lokale, siger Susanne Colbe, der har været med siden 2005. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

- Rygtet spreder sig, og vi får flere og flere koncertgæster, der kommer fra andre steder end lige Sorø. For eksempel til vores akustiske aften med Mike Andersen Duo, hvor over halvdelen af publikum var ikke-lokale, siger Susanne Colbe, der har været med siden 2005. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Småt er godt - når bare musikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Småt er godt - når bare musikken
Oplev - 05. december 2015 kl. 07:37
Af Lars Andersen, Sjællandske Medier
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jeg elsker musik - og jeg elsker at opleve det live.

Den første forelskelse opstod, da jeg som fire-femårig altid fandt min legetøjstromme frem, hver gang der blev spillet Beatles i det store firbenede radiomøbel hjemme i stuen, og den blev for alvor cementeret 10 år senere i Idrættens Hus i Vejle, hvor glamrockerne fra The Sweet stod på scenen til min allerførste livekoncert.

Siden har jeg haft fornøjelsen af de helt store udstyrsstykker som blandt andre Pink Floyd, AC/DC, Rammstein og Muse, men hvor fantastiske og nærmest helt sanseovervældende de store stadionkoncerter end er, så er jeg med alderen blevet mere og mere begejstret for de små og intime spillesteder.

Her er der godt nok ikke hverken flyvende grise eller kilometerhøje ildsøjler, men der er et nærvær mellem musikere og publikum, som ikke opleves andre steder.

Og så er vi tilbage, hvor vi startede her i teksten - nemlig på hjørnet af Ingemannsvej og Saxogade i Sorøs bymidte, hvor den gamle hæderkronede danseskole i de sidste 13 år har huset Kulturcafé Ludvig.

Højt til loftet
Her i den gamle imponerende bygning, hvor byens ungdom gik til dans i »de gode gamle dage«, er der stadig bogstaveligt talt højt til loftet og masser af musik.

Der er livemusik om fredagen størstedelen af årets uger, og her har både Tim Christensen, Billy Cross, Poul Halberg, Hanne Boel, Anne Dorthe Michelsen og endda navnkundige Bruce Guthro fra Runrig stået på scenen.

Sidstnævnte iøvrigt efter eget ønske, fordi rygtet om Sorøs intime spillested med det fantastiske publikum for længst er nået ud over bygrænsen.

Faktisk så langt, at Kulturcafe Ludvig sammen med 10 andre danske spillesteder for nylig blev hædret af danske komponisters og sangskriveres brancheforening:

- Kulturcaféen viser, at der rent faktisk er et publikum til de mange spændende musikgenrer, uanset hvor vi færdes og lever. Vi vil gerne hylde, at der er ildsjæle, der skaber grundlaget for spændende oplevelser. Ildsjælene viser også, at man ikke altid behøver en stor flot koncertsal. Musikoplevelsen kan skabes lige nede om hjørnet i dit lokalområde og være med til at give lokalområdet ekstra værdi. Jeg håber da, at der er mange spillesteder, der lader sig inspirere til at turde lige lidt mere, sagde komponist Susi Hyldgaard, der er formand for komponisterne og sangskrivere i DJBFA/Komponister og Sangskrivere, som begrundelse for hæderen.

Mere musik mindre cafe
Det var tilbage i efteråret 2002, at danseskolen rykkede ud, og en række lokale ildsjæle åbnede Kulturcafe Ludvig.

Stedet var oprindeligt tænkt som en hyggelig cafe eller et »lokalt forsamlingshus i bymidten«, men efter en hård start, hvor det kneb med at trække både publikum og økonomi nok til huse, kom der nye folk til i 2005, og konceptet blev ændret.

- Vi indførte sloganet »Ludvig om fredagen« og satsede mere på musikken og på at gøre Ludvig til et decideret spillested, forklarer Susanne Colbe, der har været med de sidste 10 år.

Det lyder jo umiddelbart let nok - specielt nu, hvor missionen er lykkedes - men det har kostet blod, sved og tårer undervejs, og mange af dem er blevet udgydt af Jesper Skjold Jensen.

Han er tidligere radiomekaniker og husets nuværende tekniske troldmand og ham, de mange musikere snakker med, når der skal aftales alt lige fra ledninger og stik, over mikrofoner og forstærkere, til lyd og lys inden selve koncerten.

Og først med hans indtræden i den frivillige skare i 2007 begyndte der for alvor at komme gang i musikken på Kulturcafe Ludvig.

- Jesper kunne jo tyde alle de tekniske krav fra musikerne, som var det rene volapyk for os andre, siger Susanne Colbe.

- Og under hans kyndige vejledning fik vi efterhånden købt det professionelle udstyr, som hører sig til på et rigtigt spillested.

Det tog dog sin tid, for økonomien skulle også lige være på plads, før eksempelvis den store 48-kanals mixerpult kunne indkøbes og installeres.

- Til gengæld kan vi jo så i dag opfylde de fleste krav, som musikerne kommer med. Og resten klarer vi med lidt gaffatape, siger Jesper Skjold Jensen med et glimt i øjet.

Musikken er tæt på
Den professionelle tilgang kan også mærkes på andre måder i Kulturcafe Ludvig.

Susanne Colbe husker,hvordan hun og de andre frivillige tidligere nærmest måtte løbe spidsrod mellem booking-bureauerne, når der skulle hyres kunstnere til det kommende program.

- Men i dag, hvor både musikere og bookere for alvor har fået øjnene op for vores eksistens, så er vi nærmest ved at drukne i henvendelser og er nødt til at sortere i de forskellige tilbud, når vi skal planlægge nye koncerter, siger hun.

Og det nyder blandt andre Carsten Fabricius fra Sorø godt af. Han er både professionel musiker og besøger ofte Ludvig til forskellige koncerter.

- Jeg nyder jo, at musikken kommer til mig i mit lokalområde. Den er tæt på, og jeg kan nyde nogle af landets bedste kunstnere uden at skulle forlade min comfort-zone, siger han.

- Samtidig får jeg mulighed for at få en snak om musikken og for at møde nye mennesker, for publikum her på Ludvig kommer helt klart for musikkens skyld og ikke for at drikke sig i hegnet.

- Og det smitter lynhurtigt af på musikerne på scenen, der jo nyder, at der ikke bare bliver bralret løs i lokalet, mens de spiller, men at publikum rent faktisk er kommet for at lytte, understreger Carsten Fabricius.

En særlig stemning
Han har også selv stået på scenen på Kulturcafe Ludvig og nydt den helt særlige stemning.

- Udover et lydhørt publikum, så giver det jo, allerede fra før koncerten starter, en helt særlig ro, at man som musiker ved, at Jesper og co. har helt styr på alt det tekniske, og hvis der skulle opstå problemer, så bliver de løst med det samme, forklarer Carsten Fabricius.

Han erkender blankt, at musikere er store tryghedsnarkomaner, så det betyder alt, at der er styr på tingene.

- Så kan vi koncentrere 110 procent om musikken og give publikum den gode og nærværende koncert, som de fortjener, siger han.

Rygterne om den særlige Ludvig-stemning har efterhånden bredt sig i musikbranchen, og det handler også om stedets størrelse.

Umiddelbart kunne man godt tro, at det ville skabe problemer, at der kun er to toiletter, og at musikerne er nødt til at holde deres pauser ude i køkkenet, men det giver tværtimod et særligt nærvær, og som gæst har jeg selv fået en helt særlig ekstra oplevelse med hjem, når jeg for eksempel lige har fået en hyggesnak i toiletkøen med Billy Cross eller Michael Falch - eller siddet på scenekanten efter koncerten og fået fortalt Ivan Pedersen, hvor fantastisk en sanger, han er.

Læs meget mere om Kulturcafe Ludvig og de mange kommende koncerter på www.kulturcafeludvig.dk

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk