23. juni 2018
Teglstenskirken har fællestræk med kirkerne i de nordtyske Hansestæder, der er opført i den såkaldte "Backsteinsgotik".
gallery icon

Se billedserie

Teglstenskirken har fællestræk med kirkerne i de nordtyske Hansestæder, der er opført i den såkaldte "Backsteinsgotik".
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se video: Matador-kirken er fuld af historier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se video: Matador-kirken er fuld af historier
Oplev - 31. august 2017 kl. 15:55
Af Julie Grothen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Køge Kirke blev brugt som Korsbæks Vor Frue Kirke i flere afsnit af Matador. Men kirken, der blev opført fra ca 1300 til 1450 rummer mange andre historier.

- Køge Kirke er et fantastisk sted.

Sådan lyder det fra Birte Broch, som har inviteret OPLEV Sjælland på besøg i middelalderkirken midt i Køge.

Birte Broch kender Køge ud og ind efter mange år som afdelings- og arkivleder ved Køge Museum og Køge Arkiverne. Nu er hun gået på pension, men det har ikke gjort glæden ved det historiske Køge mindre.

  • Køge Kirke er en åben kirke. Det vil sige, du kan besøge kirken mandag-fredag kl. 10-16 og søndag kl. 12-16, hvor frivillige kirkeværter gerne hjælper med svar på spørgsmål.
  • Kirken er lukket under kirkelige handlinger. Tårnet er ikke åbent for rundvisning, undtagen i sommerperioden og ved særlige arrangementer.
  • Du finder Køge Kirke på Kirkestræde 26, 4600 Køge - cirka 300 meter fra Køge Station.

Køge Kirke, der er opført fra cirka 1300 til 1450, hedder egentlig Køge Sct. Nicolai Kirke - opkaldt efter de søfarendes helgen, som også er skytspatron for købmænd og børn. Som den ligger midt mellem de små byhuse i Kirkestræde har den et imponerende omfang. En synlig manifestation af kirkens - og købmændenes - betydning og magt.

Da vi går indenfor bliver manifestationen ikke mindre. På væggene hænger minde- tavler med malerier af 1500 og 1600-tallets byspidser, og gulvet, vi går på, er ujævnt af nedlagte ligsten over borgmestre og andre fine folk. Kirkebænkene er sirligt udskårne med englehoveder, muslingeskaller og løvehoveder, fremstillet i 1600-tallet af de lokale snedkere Rasmus Henningsen og Jochum Holst.

- Køge Kirke rummer så mange fortællinger om mennesker og tro, siger Birte Broch, som viser os, hvor snedker Hans Holst har ladet sit eget portræt være en del af udskæringen på prædikestolen.

Hun har for nylig rejst rundt i Mecklenburg-Vorpommern og besøgt gamle Hansestæder som Stralsund og Greifswald og blandt andet beundret de store nordtyske teglstenskirker.

Køges Sct. Nicolai Kirke er i familie med de nordtyske kirker og er med til at understrege de stærke historiske bånd mellem byerne ved Østersøen og Øresund. Købstaden Køge blev etableret i 1288 blandt andet på grund af det omfattende og indbringende sildefiskeri i Øresund og markederne ved Skanør og Falsterbo. Hertil drog mange tyske købmænd for at handle, navnlig med sild og salt, men også mange andre varer. Påvirkningen fra de nordtyske Hansestæder ses i Køges grundplan og den store smukke kirke, forklarer Birte Broch.

- Der er meget mere at glæde sig over både uden for og inde i kirken. Og glem ikke at finde kalkmaleriet med Frelserens højde, siger hun.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk