13. november 2019
Røsnæs Fyr ligger på Sjællands vestligste punkt på spidsen af Røsnæs.Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Røsnæs Fyr ligger på Sjællands vestligste punkt på spidsen af Røsnæs.Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se til Fyn fra toppen af Røsnæs Fyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se til Fyn fra toppen af Røsnæs Fyr
Oplev - 05. juli 2019 kl. 11:10
Af Anna Egeris Karstoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Røsnæs Fyr er i dag Røsnæs' største turistattraktion med omkring 175.000 til 225.000 årligt besøgende. Men for bare 11 år siden var fyret endnu militært område og lukket land for offentligheden.

Vinden blæser på toppen af Røsnæs Fyr, hvor man på en god dag kan se helt ned til pylonerne på Storebælt - små 50 kilometer væk. Ude over Kattegat svæver et par fugle rundt på en blå himmel, og i den modsatte retning kan man, med hav på begge sider, se silhuetten af Røsnæs, der er beklædt med grønne bakker og trætoppe.

Fakta:
  • Fra toppen af Røsnæs Fyr kan man på en god dag se til Nordskoven på Fyn og pylonerne på Storebælt.
  • Fyret blev opført mellem 1844 og 1846 og fungerede som fyr indtil 2008.
  • I 2011 åbnede fyret som besøgscenter og socialøkonomisk virksomhed.
  • Besøgscentret holder åbent fra skærtorsdag (og senest den 1.april) til den sidste weekend i efterårsferien.
  • Åbningstiden er på hverdage kl. 11-15 og i weekender og på helligdage kl.11-16.
  • Det er gratis at besøge fyret.

Indtil 2011 var Røsnæs Fyr lukket land for offentligheden. I dag, otte år senere, besøger omkring 175.000 og 225.000 personer fyret årligt, vurderer Troels Birk Kristoffersen, der er formand i Røsnæs Udvikling og Beboerforening (RUB).

Foreningen står i dag for driften af fyret som besøgscenter og socialøkonomisk virksomhed i samarbejde med Bo og Aktivitet i Kalundborg Kommune og Naturstyrelsen, som ejer fyret.

Fra toppen af fyret kan man også se en bakketop inde på Røsnæs, hvor bunkeren Vågehøj ligger som et levn fra Den Kolde Krig.

Den er den 12. seværdighed på en 25 kilometer lang vandrerute rundt på hele Røsnæs, hvor besøgende kan opleve alt fra tre forskellige vingårde og udsigtspunkter til Røsnæs Kirke, Ulstrup Mølle og Røsnæs Maritime Aktivitetshus på Nyby Havn, hvor man blandt andet kan leje kajak. Lys i fyret til 2008

Indtil for 11 år siden var fyrmesterboligen på Røsnæs Fyr beboet, og der brændte stadig lys i fyrets lanterne, der siden 1846 har hjulpet mange skibe med at passere igennem det vanskelige og snævre farvand Storebælt.

I 2008 blev fyrets funktion nedlagt og erstattet af master, GPS og moderne teknologi. Hele spidsen af Røsnæs havde hidtil været militært område og lukket for offentligheden.

Den blev nu gjort tilgængelig for offentligheden, og i årene efter gik Naturstyrelsen, Kalundborg Kommune og Røsnæs Udvikling og Beboerforening (RUB) i tænkeboksen for at finde ud af, hvad der skulle ske med den gamle bygning.

Resultatet blev, at fyret i 2011 åbnede som besøgscenter og socialøkonomisk virksomhed.

Har overlevet tre krige

I dag kan besøgende komme op i fyret helt gratis, ligesom man på vej op ad trappen blandt andet bliver præsenteret for billeder af en sovjetisk ubåd og danske frihedskæmpere.

Inde i fyret og i den gamle fyrmesterbolig er der nemlig blevet opført en udstilling, der blandt andet fortæller om de tre krige, som fyret har været en del af: Kanonbådskrigen (1807-1814), Anden Verdenskrig (1939-45) og Den Kolde Krig (1945-91).

I landskabet omkring fyret kan man også få fortalt historierne fra de krige, der har formet området. Blandt andet på tre forskellige ruter med hver deres krigstema.

To af ruterne fører ud til Vågehøj, der ligger 55 meter over havet, hvor man kan se en dansk radarbunker fra 1951 samt en udstilling om Den Kolde Krig.

I fyrmesterboligen på Røsnæs Fyr vises der desuden forskellige film, der beskriver livet under havoverfladen, og hvordan landskabet på Røsnæs har udviklet sig igennem de seneste 20.000 år.

Dagen på Røsnæs kan passende afsluttes med kaffe, kage eller is i fyrets hestestald, som i dag er indrettet som café. Den passes på hverdage af en gruppe borgere under Bo og Aktivitet i Kalundborg Kommune, der er i beskyttet beskæftigelse.

De står for at vedligeholde området omkring fyret, gøre rent, passe cafeen og holde øje med, hvor mange gæster der går op i fyret ad gangen. I weekenden er det frivillige fra Røsnæs Udvikling og Beboerforening, der står for driften.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk