19. januar 2020
- Roskilde har i forvejen en bydel for det urbane og unge i Musicon. Det her er i stedet det bæredygtige, grønne og langsomme, siger Stine Goltermann. Foto: Sct Hans Have
gallery icon

Se billedserie

- Roskilde har i forvejen en bydel for det urbane og unge i Musicon. Det her er i stedet det bæredygtige, grønne og langsomme, siger Stine Goltermann. Foto: Sct Hans Have
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Drivhuset spirer med bagværk og bæredygtighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Drivhuset spirer med bagværk og bæredygtighed
Oplev - 29. april 2017 kl. 13:21
Af Julie Grothen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Engang gik patienterne på Sct Hans Hospital i haven for at hente blomster til afdelingerne. Nu er Sct Hans Have igen et levende sted, hvor både patienter, frivillige og cafégæster får et åndehul.

arrow Læs også: Se videoen: Her kommer Nomas kokke - og alle os, der kan lide at høste grønt

- Det er et sted, som ligger tæt på det hele, og det blev ikke brugt. Drivhusene var vokset til med tidsler, fortæller Stine Goltermann, der sammen med Lars Fenger siden 2014 har drevet café og urtesalg fra drivhusene i Sct Hans Have.

- Vi bygger videre på stedets historie og forsøger at skabe noget, der kan give mental sundhed, siger Stine Goltermann.

I december 2013 lykkedes det parret at få tilladelse til at gennemføre deres projekt »Sommer i Sct. Hans Have« i 2014. Siden er Sct Hans have vokset til en socialøkonomisk virksomhed, som driver caféen, en butik med egne produkter, som urtesalt og den hånddrejede Sct Hans-potte og salg af økologiske krydderurter og spiselige blomster af egen avl samt biodynamiske urter fra Kiselgården.

Sådan finder du vej
  • Det kræver en smule ihærdighed at finde frem til det gamle traktorværksted og drivhusene, som udgør Sct Hans Have.
  • Der er nemlig ingen skiltning inde på det psykiatriske hospitals område, og der er i øjeblikket gravearbejde i området, så gps’en driller måske.
  • Du skal køre helt ned i bunden af området, i retning mod kapellet og fjorden. Her ligger Sct Hans Have på adressen Bistrup Allé 36, 4000 Roskilde.
  • Der er åbent i café og urtesalg hver weekend, lørdag kl. 13-17 og søndag kl. 12-17. I år går sæsonen til og med september måned, og her er også åbent til jul.

Virksomheden er afhængig af fondstøtte og af de mange frivillige, mens Stine Goltermann og Lars Fenger er ansat »til ildsjæleløn« som Stine Goltermann udtrykker det. Sct Hans Have samarbejder med Roskilde Kommunes jobcenter, og patienter fra Sct Hans kan gå ned i drivhuset og hjælpe med at plante og dyrke.

- De værksteder, som tidligere lå på hospitalet, er jo lukket. Det er et godt afbræk i hverdagen for mange af patienterne at komme herned, siger Lars Fenger og fortæller, at det tidligere var kutyme, at der blev hentet blomster til hospitalets afdelinger i haven.

Trods kampe med bureaukrati og regler, har der har hele tiden været god opbakning til parret, som har modtaget gaver og fået doneret havemøbler.

- Vi blev mødt af positiv opbakning i lokalmiljøet. Det har været jo været en kæmpe arbejdsplads i det her område. Vi fik mails fra folk, der takkede os af hele deres hjerte. Mange har haft familiemedlemmer, som arbejdede her eller har kendt nogen, der har været patient. Det har været en elsket plet, siger Stine Goltermann.

Og med omkring 400 mennesker i caféen på årets første åbningsdag i 2017, så er der på ny kærlighed til Sct Hans Have, hvor det tidligere traktorværksted er blevet til køkken, og hvor kaffen og kagen kan nydes enten i et af drivhusene eller på en de små siddepladser i de fri - måske i bærhaven, hvor årets hindbær, ribs, solbær, stikkelsbær, brombær, urter, rabarber og æbleknopper er begyndt at skyde frem.

Sct Hans Have står også for at arrangere kulturarrangementer hen over sæsonen, der er yoga i det fri og koncerter og kunstudstillinger i kapellet. Fem gange om året arrangerer Sct Hans Have pop op restaurant, hvor menuer er lidt finere, og man skal booke en plads i glashuset.

Læs mere i OPLEV Sjælland.

E-avis

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk