19. september 2018
Morten Hylleberg bor med sin kone og deres tre børn i det lille hvide halmhus med græstag. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Morten Hylleberg bor med sin kone og deres tre børn i det lille hvide halmhus med græstag. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billeder: Sådan kan man også bo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billeder: Sådan kan man også bo
Oplev - 13. oktober 2017 kl. 11:08
Af Helene MacCormac
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Man får følelsen af, at man træder ind i en lidt anden verden, når man ankommer til økosamfundet Fri & Fro i Egebjerg i Odsherred.

Beboernes og gæsters biler skal efterlades på en parkeringsplads ved indgangen til området, hvor farvestrålende postkasser med påmalede navne hænger side om side på skuret med de fælles affaldscontainere.

Græsset er langt og frodigt i haverne, som tydeligvis aldrig har set så meget som skyggen af round up.

De særprægede huse med asymmetriske former og pudsige kringelkroge leder tankerne hen på et eventyr med alfer og nisser.

Genbrug tager tid

- Vi er 17 familier, som bor her. De fleste af os har været med helt fra starten, fortæller Morten Hylleberg, som er en af beboerne i Fri & Fro.

Han har en fortid som økologisk landmand, er en aktiv ildsjæl i lokalområdet - og så er han forresten også politibetjent.

Fri & Fro er en andelsforening udsprunget af en drøm om at bygge og leve bæredygtigt under sociale former.

Foreningen blev stiftet i Valby i 2002, og i 2005 overtog pionererne en mark i Egebjerg, hvor byggeprocesserne kunne tage deres begyndelse.

- Vi har en ambition om at bygge husene i genbrugs- og naturmatrialer, og det kan sagtens lade sige gøre. Men selv om genbrugsmaterialer er billigere, er det et kæmpe arbejde at få det tilpasset, siger Morten Hylleberg.

Flere af husene i Fri & Fro er endnu ikke færdigbyggede. Det kan tage tid at finde de rigtige vinduer eller døre, når man ikke bare kan smutte i det nærmeste byggemarked efter dem.

Boede i skurvogn

For Morten Hylleberg og hans kone Hanne tog det tre år, før de kunne flytte ind i deres runde, hvidkalkede halmhus med græs på taget.

- Vi boede i en skurvogn på under 10 kvadratmeter på byggepladsen. Vi har fået et dejligt hus, som er helt, som vi vil have det, og en stor økonomisk frihed, fordi det er billigt i drift, siger Morten Hylleberg.

Et sted er en skurvogn ved at blive sat i stand. Ejerens halmhus er netop blevet klar til indflytning, så nu skal skurvognen bruges af andre. Midt på pladsen går Ole rundt og arbejder.

Han bygger på det store orange fælleshus, som også først nu er ved at stå færdigt.

Fælleshuset har været 12 år undervejs, fordi der har været en del meninger om, hvilke materialer det skulle bygges af og med.

- Ansvaret for huset er skiftet i løbet af årene. Nogle ville have klinkegulv, andre ville have lergulv. Sådan er fællesskab også. Nu har vi så fået et flot trægulv, som lige er blevet lakeret, og forhåbentlig kan vi holde jul i huset i år, siger Morten Hylleberg.

Beboerne i Fri & Fro har fællesspisning tre gange om ugen, hvor de skiftes til at lave mad.

- Det er med til at drive vores lille samfund. Fællesspisningen, festerne og de fælles arbejdsprojekter, siger Morten Hylleberg.

Af de 25 børn og 25 voksne, som grundlagde fællesskabet i 2005, er de fleste stadig med. Dog er der kommet en del nye små indbyggere.

- Jeg mener, der er blevet født 13 eller 14 børn siden 2005. Margit er vist det 14. barn, som er født i Fri & Fro, siger Morten Hylleberg.

Margit er hans lille datter, som sover til middag i barnevognen.

Fakta om Fri & Fro
Det økologiske samfund er beliggende Under Himlen i Egebjerg i Odsherred.


De første huse blev bygget i 2005.


Der bor i dag 16 familier i de meget specielle huse, som alle er bygget i genbrugs- eller naturmaterialer.


Beboerne har et fælles ønske om at bygge og leve billigt og bæredygtigt i en social sammenhæng.


I uge 42 er der rundvisning i økosamfundet. Torsdag den 19. oktober klokken 14. Børn under 16 år kan gå gratis med. Voksne betaler 60 kroner pr person.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk