17. januar 2021
Mange julefrokoster er aflyst på grund af corona - men man kan bare holde en online, foreslår Jonatan Leer. Foto: Scanpix
Mange julefrokoster er aflyst på grund af corona - men man kan bare holde en online, foreslår Jonatan Leer. Foto: Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan holder du julefrokost online

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan holder du julefrokost online
Opdateret 10. december 2020 kl. 16:44
Oplev - 10. december 2020 kl. 15:55
Af Jonatan Leer, docent, Professionshøjskolen Absalon

»Rør blot ikke ved min gamle jul«. Sådan plejer det at lyde i december måned. En måned, hvor vi skal igennem de samme ritualer som sidste år. Klippeklistre i børnenes skole, julefrokost på arbejde og familiesammenkomster en masse. Sådan bliver det bare ikke i år. Corona har i den grad rørt ved den gamle jul og skabt røre i december-kalenderen.

Det har naturligvis sine gode sider. Jeg går personligt en væsentligt mindre stresset december i møde, nu hvor cirka 400 juleafslutningsarrangementer er fjernet fra kalenderen. Men jeg kommer da til at savne en række julearrangementer, ikke mindst julefrokosten, som jeg holder meget af. Hvis du har det på samme måde, så læs videre her, hvor jeg kommer med et par ideer til en online julefrokost. Jeg prøvede selv en online påskefrokost, og det var faktisk meget hyggeligt, men nu har jeg jo fået endnu mere digital træning siden. Så det er bare med at samle folk via en fællesinvitation på skype eller teams. Sørg for godt med mad og drikke hos alle gæster, og lad festen begynde!

Fordele

Der er flere fordele ved den online julefrokost. For det første er der næsten altid plads til en til. Hvis det er et privat arrangement, der holdes i hjemmet, kan stuens størrelse eller antallet af stole være en begrænsning. Sådan er det ikke online. Der kan man bare rykke en digital balle, så er der plads til alle! Det er også meget lettere at undgå konflikter om maden. Folk kan bare bestille eller lave det, de ønsker. Er der laktoseintolerante gæster, så kan de bare sørge for at udelade mælkeprodukter. Veganerne slipper for synet af en vulgær kødbuffet. De, der ikke spiser sild, kan bare gå direkte til fiskefileter uden at skulle vente, osv. Endelig har en online julefrokost den klare fordel i disse #metoo-tider, at det skulle være muligt at undgå de fleste fysiske seksuelle krænkelser. Men husk dog, at der er stadigvæk rig mulighed for de verbale krænkelser på nettet!

Gode råd

1) Vælg en vært, der byder velkommen og styrer slagets gang med sange, talerrække, fællesskål, og hvad der ellers skal være.

2) Værten har også en vigtig opgave i at informere om online bordskik. Fx sørge for, at folk holder en vis afstand til kameraet, når de spiser. Det er aldrig yndigt at se en roastbeef-mad med remo og ristede løg blive kværnet tæt på.

3) Brug mulighederne i det digitale. Lav fx mindre, tilfældige grupper via break-­out session-funktionen. Det kan gøres i skiftende intervaller og med tilfældig sammensætning, så får man hilst på alle.

4) Erstat pakkeleg med tillidsbingo, som de sorte spejdere spillede det!

5) Hvis det bliver rigtig festligt, kan man altid tjekke, om iPhonen kan erstatte kopimaskinen ...

Glædelig jul og SKÅL!

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk