6. august 2020
Yoga i 40 graders varme sætter sine spor, både på de gennemblødte yogamåtter, deltagernes kroppe og fotografens linse. Yderst til højre ses instruktør Trine Zafina Søndergaaard.
gallery icon

Se billedserie

Yoga i 40 graders varme sætter sine spor, både på de gennemblødte yogamåtter, deltagernes kroppe og fotografens linse. Yderst til højre ses instruktør Trine Zafina Søndergaaard.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rens tankerne i 40 graders varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rens tankerne i 40 graders varme
Oplev - 06. december 2019 kl. 14:27
Af Lars Ahn Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bikram Yoga er den oprindelige udgave af hot yoga, hvor man skal gennemføre de samme 26 øvelser i halvanden time hver gang i 40 graders varme.

arrow Læs også: Håndboldspiller fandt roen i 40 graders varme

»Så slemt er det da heller ikke,« når jeg lige at tænke. 10 minutter senere tapdrypper sveden af mig.

For de uindviede er yoga blot noget, hvor folk sidder i sjove stillinger med lukkede øjne og siger »ummmm« omgivet af røgelsespinde og duftlys. De tænker sjældent over, hvor meget det rent fysisk kræver at få kroppen til at indtage disse stillinger.

Glem manden bag:
  • En søgning på nettet efter grundlæggeren af Bikram Yoga, Bikram Choudhury, afslører, at der er tale en højst kontroversiel mand.
  • De seneste år har flere kvinder anklaget ham for sexchikane og -overgreb, og på Netflix findes en dokumentar om sagen, »Bikram: Yogi, Guru, Predator«.
  • Alt det vidste Trine Zafina Søndergaard intet om, da hun i 2008 introducerede Bikram Yoga i Danmark, og i dag føler hun ingen trang til at forsvare manden bag hot yoga.
  • - Vi ønsker ikke at blive associeret med personen Bikram. Vi kan blot konstatere, at yogaen virker, siger hun.

Forestil dig så, at yogaen foregår i et lokale, hvor temperaturen er skruet op til 40 graders varme, og du har Bikram Yoga, også kendt som hot yoga.

I dag er tanken om at dyrke yoga i tropetemperaturer ikke usædvanlig, men det var det, da Trine Zafina Søndergaard åbnede Danmarks første Bikram Yoga-studie på Nørrebro i København i 2010.

- Dengang rystede folk på hovedet over det, men i dag skal alt være »hot«, hot yoga, hot pilates og så videre. Det er sjovt at se, at folk er hoppet med på bølgen, siger hun.

Finder roen

Trine Zafina Søndergaard lukkede sit studie i 2018 og flyttede til Roskilde med sin familie, men så fik hun lyst til at prøve igen og åbnede i august Bikram Yoga Roskilde sammen med australske Susan Hines og amerikanske Heather Degrotte.

Selv faldt hun for Bikram Yoga efter at have prøvet det under et studieophold i New Zealand.

- Jeg har altid været en flyvsk person, men med Bikram Yoga fandt jeg en ro og et rum, hvor jeg ikke skulle tænke på andet. Jeg følte mig fuldstændig renset i hovedet bagefter, og det var virkelig en øjenåbner, siger Trine Zafina Søndergaard, som også er formand for Dansk Yoga Forbund.

Igen og igen og

Bikram Yoga adskiller sig fra andre former for hot yoga ved, at det meget specifikt består af 26 yogaøvelser og to vejrtrækningsøvelser i løbet af 90 minutter.

Sådan er det hver gang, og der er ingen ændringer. Men selve gentagelsen er også en del af pointen ved Bikram Yoga.

- Alle klasser er forskellige, også selv om det er de samme 26 øvelser hver gang. Det handler ikke om at blive bedre eller overgå sig selv, men om at skabe et rum, hvor folk kender sig selv og kan tjekke, hvordan de har det, siger Trine Zafina Søndergaard.

Den varmeste gang

Denne aften adskiller sig ved, at det ifølge flere af deltagerne er den dag, hvor de har haft det varmest.

Fakta om Bikram Yoga
  1. Bikram Yoga er 26 yogaøvelser i 90 minutter i 40 graders varme.
  2. Alle klasser foregår på engelsk, hvilket betyder, at man kan dyrke det overalt i verden.
  3. Varmen gør, at man forbrænder op til 1000 kalorier hver gang.
  4. Derudover mindsker det behovet for opvarmning og gør bindevævet mere smidigt.
  5. Hjemmeside: www.bikramyoga.dk

Det kan skyldes, at vi er hele 21 samlet i lokalet, hvilket ifølge Trine Zafina Søndergaard er det højeste antal siden åbningen. Hun afslører også, at temperaturen af samme grund ikke er skruet helt op på 40 grader.

Udover undertegnede er der også et par andre, som er med for første gang, men uanset hvad går der ikke længe, før sveden hagler fra samtlige kroppe i rummet og gennembløder håndklæderne på yogamåtterne under os.

Tiltrækker mænd

Til min overraskelse er omkring en fjerdedel af de tilstedeværende mænd.

- Vi tiltrækker mange mænd i forhold til andre yogaformer, måske fordi Bikram er megahårdt, og der er mere disciplin. Det er mere kontant, og instruktionerne gives i kommandoform, siger Trine Zafina Søndergaard.

En af de andre mandlige deltagere er Søren Olsen fra Roskilde, som er her sammen med hustruen Stine. Hun lokkede ham med, efter at hun selv havde prøvet Bikram Yoga på anbefaling af en veninde. Men hvor Stine havde prøvet andre former for yoga, var det helt nyt for Søren, som ellers dyrker triatlon.

- I starten glemte jeg at trække vejret og blev svimmel på grund af varmen, men det går hurtigt fremad, siger Søren Olsen, som er her for 10. gang i løbet af tre uger.

- Jeg fik at vide af instruktøren, at hvis jeg prøvede det tre gange om ugen, ville jeg hurtigt mærke fremskridt, og efter fjerde eller femte gang kom det. I starten mistede jeg fuldstændig balancen og kom til at trække vejret gennem munden, så jeg blev helt »dizzy«. Men fordi det er de samme øvelser hver gang, bliver man bedre til at fokusere, fordi man ved, hvad der skal ske, siger Stine Olsen.

Kropsbevidsthed

På forhånd havde jeg fået at vide, at jeg ikke skulle tage andet på end et par underbukser eller nogle shorts. Kvinder kan nøjes med en badedragt.

- Folk starter ofte med et par lange bukser og en T-shirt, men de finder hurtigt ud af, at det bliver for meget, siger Trine Zafina Søndergaard.

Varmen og anstrengelserne gør, at man hurtigt glemmer, at man er omgivet af næsten nøgne mennesker, fordi man har nok at gøre i at prøve at følge instrukserne.

Jeg registrerer dog, at flere af de andre er i stand til at få deres kroppe ud i positioner, der virker umulige, så som at sidde på knæ og bøje ryggen så langt bagover, at de kan gribe fat i deres ankler. Os begyndere får at vide, at vi blot skal læne os så langt bagud som muligt, så vi stopper på halvvejen.

- Mange har som deres første reaktion, at de ikke er smidige nok til yoga, men det er netop grunden til, at man skal starte. Vi er meget præstationsmennesker i Danmark, og det får os tit til at holde tilbage. Jeg har også undervist i Californien og Australien, og det har man en helt anden kropsbevidsthed, siger Trine Zafina Søndergaard.

Et spark til kroppen

Bagefter er mine shorts så gennemblødte, at jeg kan vride dem for sved.

Jeg føler mig træt og mørbanket, men ikke så dehydreret, som jeg havde frygtet, selv om jeg ikke kan mindes, at jeg har prøvet at svede så meget før.

- Når du sveder, vækker og aktiverer du din krop. Hele systemet får et ordentlig spark, og folk siger, at de føler sig gladere og sover bedre. Personligt har Bikram Yoga hjulpet mig til at finde roen og lindre smerter. Det har også hjulpet mig til at acceptere, hvordan min krop ser ud, siger Susan Hines og tilføjer med et grin:

- Men jeg er også beviset på, at man ikke taber sig af Bikram Yoga.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk