23. januar 2020
Mads Geertsen bag trommerne i kælderværelset på Amager. Det er i dette lokale, som vel ikke er meget mere end 15 kvadratmeter stort, at hovedparten af Onkel Rejes tv-udsendelser, sange, idéer til shows og skøre indfald bliver til. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Mads Geertsen bag trommerne i kælderværelset på Amager. Det er i dette lokale, som vel ikke er meget mere end 15 kvadratmeter stort, at hovedparten af Onkel Rejes tv-udsendelser, sange, idéer til shows og skøre indfald bliver til. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Onkel Reje bryder med konventionerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Onkel Reje bryder med konventionerne
Opdateret 18. februar 2019 kl. 08:25
Oplev - 15. februar 2019 kl. 10:48
Af Lars Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er mange meninger om Onkel Reje, som huserer på DR's Ramasjang. Nogle mener, at han er decideret upassende selskab for deres børn, mens andre igen - både blandt børn og voksne - elsker ham for hans umiddelbare uden filter-stil og de Monty Python-agtige indfald.

Der er dog langt fra den pruttende, skøre og utilpassede tv-onkel til Mads Geertsen, som Onkel Reje hedder i virkeligheden. Svarene er gennemtænkte og velformulerede og kommer uden omsvøb, da vi taler med ham over formiddagskaffen i køkkenet i huset på Amager. Anledningen er, at Onkel Reje snart tager på danmarksturné med Onkel Reje og Brilles Mega Store Magiske Trylleshow. Her vil Mads Geertsen, som han også gør det på tv, udfordre nogle af de gængse konventioner og forestillinger, man kan have om sådan et show.

- Der er et kæmpe stort galleri af figurer, som kommer ind og er gæster - eller forstyrrer - undervejs. Der bliver også masser af sang og dans. Det bliver nummer efter nummer - samtidig med at forestillingen brydes op af forstyrrelser. Det er et klassisk greb den med, at »nu prøver vi at holde sammen på forestillingen«, fortæller Mads Geertsen.

- Vi er Brian Lykke og mig som de bærende kræfter på scenen. Og så er der Pernille (Mads' kæreste, red.), som blandt andet optræder som Dora the Slayer - en heavy tryllerske - og som assistenten Smukke Linda. Hun er også assistent for en af Brian Lykkes figurer, John Mælkovich - som tryller med mælk selvfølgelig. Og så møder vi også nogle figurer, som nogle af børnene nok kender gennem heavy-showet, som kører på Ramasjang i øjeblikket. Der dukker flere karakterer op undervejs. Noget af det skal også være en overraskelse, da der også skal være en gave til de voksne. Brian Lykke har jo lavet andre sjove programmer uden mig - og der kommer vi nok til at blande blod med et voksent satire-program, fortæller han.

Rammerne er altså vide og bliver brudt op undervejs. Har man set Onkel Reje på tv, ved man også, at det er ikke det stringente og alment korrekte, der er i højsædet hos hoved-karakteren.

- Brille, ved du hvorfor dronning Margrethe ikke også er skønhedsdronning?

- Nej, det ved jeg ikke, Onkel Reje.

- Det er fordi, hun ryger så mange cigaretter. Så bliver éns hud helt grå og rynket. Det er derfor, jeg holder mig til piben. Den holder mig ung og stram.

Sådan lyder en ordudveksling mellem Onkel Reje og hans ven, Brille, i et afsnit af Onkel Rejes Sørøvershow på tv. Replikkerne er klassisk Onkel Reje og typisk for universet.

- Onkel Reje er rundet af en arketype. Den lidt upassende bodega-onkel - ligesom Anders Matthesens Onkel Stewart. Han er en, der ikke helt kender sin plads. Han siger de ting, man ikke må sige, og gør de ting, man ikke må gøre. Han har en meget umoden personlighed. Onkel Reje er jo nærmest en fireårig i en voksen mands krop, fortæller Mads Geertsen.

Der er dog sket en udvikling med Onkel Reje, siden han optrådte på tv for første gang for fem-seks år siden.

- Vi har udviklet figuren undervejs og nu med heavy-showet, har han pludselig fået en bevidsthed om sin egen status i samfundet. Han ved, at han er en taber, der bor i et hundehus ude i mormors have. Han har et band og vil gerne slå igennem, fordi han tror, at hvis man bliver rig og berømt, så er alting godt. Samtidig ved han også, at drengen Krølle, der spiller trommer i bandet, er en, han er nødt til at tage sig lidt af. Så nu er der kommet en flig af ansvarlighed og omsorg over ham, siger Mads og fortsætter:

- Det vrøvlede fylder mere hos det fireårige barn. Med det nye tv-show handler det mere om, at der er nogle abstraktheder i verden. Vi har en politimand med fire arme, som er den eneste i hele verden, der ikke kan lide heavy - og alle spiller heavy og går til heavy-koncerter. Den eneste, der ikke kan lide det, er politimanden.

Det er jo symbolik, der er til at tage at føle på. Onkel Reje fremstår ellers tit som den vrøvlende og gakkede figur, der taler fuldkomment ud fra børnenes helt egne præmisser for, hvad der er sjovt og underholdende.

De pudsige og sjove indfald, som bliver forvandlet til tv-indslag, kommer til verden i et minimalt set up i Mads Geertsens kælderværelse på Amager. Her virker det til, at ideerne ofte ryger igennem det grovmaskede net, og hurtigt finder vej fra skitse til realitet. Det kommer der sjove og umiddelbare indslag ud af - og nogle gange kommer de til at træde folk over tæerne.

- Det er ikke sådan, at vi sætter os ned og siger: Hvad skal vi nu tage op, som er kontroversielt? Det er bare noget, som popper op. De ideer, jeg får, kommer bare til at ligge inden for det frække og drillende. Jeg har heller ikke lyst til at lave noget, der ligner Gurli Gris eller Hr. Skæg eller noget andet mere stuerent. Der bor nok bare sådan en notorisk drillepind i mig. Jeg gør det også til selskaber, hvor man sidder og skal smalltalke og være pæne. Der kan jeg godt prikke lidt der, hvor det bliver pinligt, griner Mads Geertsen.

- Jeg er med på, at vi ind i mellem beskæftiger os med nogle upassende ting. Men i det her univers med heavy-musik ville være mærkeligt ikke at tage for eksempel satanisme op. Vi bor i et land, der er bygget op omkring kristendommen, og dens modsætning er beskrevet i samme bog. Man kan ikke have det ene uden det andet. Men nej, det er nok ikke i mange børneprogrammer, man taler om at være satanist, klukker Mads Geertsen.

I det nye trylleshow skal der nok også blive gang i løjerne. Mads Geertsen lover i hvert fald, at der bliver fuld tryk på både musik og sceneshow.

- Vi vil gerne vise, at man kan forvente sig mere inden for det, vi laver, end bare at stå med en mikrofon i et storcenter. Vi stiller krav til spillesteder og arrangører. Det, vi laver, minder mere om en koncert-produktion. Det er dyrt, men vi vil vise verden, hvor fedt man kan lave det her. Og jeg håber, at trylleshowet kan blive noget, vi kommer til at gøre hvert år fremover, siger han.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk