24. oktober 2021
Der findes mange gode bryggerier rundt omkring på Sjælland, og på Leisure Management-uddannelsen på Absalon drømmer man om at lave en rute rundt mellem de mange gode øl-steder, skriver lektor Andreas Bonde Hansen. Foto: Agnete Vistar
Der findes mange gode bryggerier rundt omkring på Sjælland, og på Leisure Management-uddannelsen på Absalon drømmer man om at lave en rute rundt mellem de mange gode øl-steder, skriver lektor Andreas Bonde Hansen. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Øltopia - øl-drømme i det sjællandske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Øltopia - øl-drømme i det sjællandske
Oplev - 25. juni 2021 kl. 14:49
Af Andreas Bonde Hansen, lektor, Ph.d.

I Franken - i det nordlige Bayern - kan man vandre på Fränkische Bierstrasse. Her findes verdens højeste koncentration af bryggerier pr. indbygger (et pr. ca. 350), og man har tradition for såkaldte Brauereigasthäuser - kroer med eget bryggeri. Man kan altså bo på de bryggerier, der befordrer en unik øltradition, og man kan vandre fra bryggeri til bryggeri. Vandringen foregår i et smukt kulturlandskab, som er en rekreativ kulturoplevelse i sig selv. Den frankiske ølrute er en alvorlig sag - nogen ville sågar kalde den bæredygtig. Her er ingen store turistbusser. Her er ingen dunker-musik og 'Anton aus Tirol', corona-fløjter og beer-pong. Her er voksne ordentlige mennesker, som vandrer og nyder en stille øl af lokale råvarer, kun akkompagneret af lidt tysk folkesang sunget spontant og accapella.

På Sjælland har vi efterhånden en del bryggerier. Mange bryggerier er gode og sælger sig på lokalhistorie og lokale råvarer. Nogle ligger endda i det smukke sjællandske kulturlandskab. Mange af disse bryggerier ligger fra Roskilde mod Lejre og Hornsherred og forbi Holbæk. Der ligger faktisk ikke færre end 18 mikro- og nanobryggerier i de tre kommuner Roskilde, Lejre og Holbæk. Dertil kommer et stigende antal vingårde længere vestpå og sågar et par destillerier. Er man en garvet vandrer, kan man vandre mellem en pæn håndfuld af dem, og Visit Fjordlandet barsler endda med busser ud i kulturlandskabet. En selvguidet sjællandsk ølrute er altså allerede en mulighed.

Derfor går vi på Leisure Management-uddannelsen på Professionshøjskolen Absalon og drømmer stort. Vi vil gerne udvikle »Seeländische Trinkenstrasse«, og vi har en god dialog med udviklingsorienterede regionale aktører. Men det har vist sig svært at finde. Ikke alene lugter en 'drikkerute' af fest og coronaspredning, for dem som ikke har drukket øl i Franken. Og en drikkerute er generelt lidt svært at sælge som seriøs forskning og udvikling. Men det er det ikke desto mindre. Få produkter som øl og vin indkapsler og formidler lokal kulturarv og 'terroir'. Samtidig vil mange nok opleve, at en øl smager bedre på torvet i en smuk middelalderby end på en parkeringsplads i et industrikvarter. Og kulturmiljøets setting, formidling af kulturarv og terroir med videre er lige så stor en del af den interessante forskning som smagen. Der er nemlig aldrig nogen, der rigtig har kunnet give en forklaring på, hvorfor et kulturmiljø betyder så meget for smagsoplevelser.

Det er derfor banebrydende oplevelsesforskning, vi arbejder med her, og den sjællandske drikkerute er vores laboratorium.

Så hvis De, kære læser, kender nogen, der ønsker at donere et par millioner til forskning og udvikling af drikkeruter i det sjællandske, lad gerne høre fra jer. Og indtil da - kridt vandreskoene og skål!

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk