25. oktober 2021
Pia Ahrenst har samlet rav i mere end 30 år. Hun samler også drivtømmer på kysterne, som hun anvender i sine kunstværker. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Pia Ahrenst har samlet rav i mere end 30 år. Hun samler også drivtømmer på kysterne, som hun anvender i sine kunstværker. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nordens guld findes også på Sjællands kyster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordens guld findes også på Sjællands kyster
Opdateret 03. april 2016 kl. 08:58
Oplev - 01. april 2016 kl. 04:02
Af Steen Hansen, Sjællandske

For millioner af år siden fandtes der en række helt særlige træer her på kloden. Det var træer, hvor fra safterne drev i stride strømme. Med tiden hærdede disse klumper harpiks og i takt med landskabets forandring blev mange af disse harpiks-stykker skyllet ud i havet. Det er disse gul-orange oldtidslevn, der stadig skyller op på de sjællandske kyster. Helt tilbage til før vor tidsregning findes beretninger om, at rav har været en værdifuld smykke-genstand. En slags nordens guld, der blandt andet er fundet i den egyptiske farao Tutankhamons grav.

I dag er rav særligt en værdifuld handelsvare på det kinesiske marked. Så der kan være både oplevelser og økonomi i at finde det helt rigtige stykke rav. Men hvor og hvordan finder man så de gyldne klumper? Det kan ravsamler, -sliber og -kunstner Pia Ahrenst fortælle os.

Vi går rundt i den forårskolde havluft på stranden ved Reersø og roder i tangdynger og blandt muslingeskaller. Det virker en smule uoverskueligt, hvordan man finder de små orange klumper. Men Pia Ahrenst ved lige, hvor hun skal lede.

- I det, man kalder ravpindelaget. Det er den slags små pinde, skaller eller tang, der har samme lethed som rav, og derfor skyller ind på kysten sammen med ravet, forklarer hun.

Nogle ravsamlere graver igennem de store dynger tang på kysten, og den glade amatør vil sikkert gå på stranden og skue ned blandt stenene i jagten på de gyldne klumper. Men Pia Ahrenst fra Reersø vil hellere lede ude i vandet. Her kan hun med sit net undersøge de flydende lag med tang og pinde, der typisk vil have ravstykkerne viklet ind i sig.

Følg fuglene

Det at finde rav er typisk en strandaktivitet til vinterhalvåret. Både fordi vandet er koldere, og ravet dermed har lettere ved at flyde, men også fordi efterårs- og vinterstormene rusker op i havbunden og sender nye stykker rav af sted mod kysten. Men mens forårsfuglene så småt begynder at pippe, kan man stadig finde rav. Og der kan det være en god ide at holde øje med netop fuglenes og helt præcist mågernes adfærd.

- Hvis der er måger over vandet, er det også tegn på, at der kan være rav. Mågerne flyver over tangplamagerne, fordi der er mad at hente. Derfor er det sandsynligvis en plamage, der netop er skyllet ind til kysten og som er frisk. Derfor kan det være uberørt af andre samlere, og der kan ligge rav under tangen. Man kan ind i mellem være heldig at se en måge få fat i et stykke rav og smide det på stranden, siger Pia Ahrenst.

Hun har samlet rav i mere end 30 år, og hun har, ja undskyld, »et hav« af gode vandrehistorier om opsigtsvækkende ravfund. Blandt andet om to gamle fiskere fra Kalundborg der med 14 dages mellemrum fandt først den ene halvdel og siden den anden halvdel af en stor revnet ravklump, og om en ravjæger, der ved stranden kastede en bold ud i vandet til sin hund, som vendte tilbage med en stor klump rav i munden.

Korsoranerens kæmpefund

Men ingen af de historier kan helt overgå det fund den 46-årige Torben Toft Heidelbach fra Korsør gjorde sidste år på Næsby Strand i Vestsjælland. Her fandt han nemlig en af danmarkshistoriens største ravfund, da han med sin ultraviolette lommelygte fik øje på en ravfigur i vandet. Det viste sig at være et cirka 14.000 år gammelt ravsmykke udformet som en elg. Det unikke oldtidssmykke kan ses på Holbæk Museum, hvor det vil være udstillet frem til den 15. maj 2016.

Rav findes overalt

Der er naturligvis steder, hvor det er mere sandsynligt at finde rav langs de danske kyster, og de fleste steder møder ravsamlere talstærkt op, når vejr og vind dikterer, at der er chance for at finde rav. Men Pia Ahrenst er stadig så meget samler, at hun ikke helt vil afsløre hendes »hemmelige« steder.

- Hvis man kigger lidt på et danmarkskort og tænker i strømforhold og vindretninger, så kan man næsten se, hvor der er særlig mulighed for at finde rav, siger hun.

Ifølge vores ekspert er især børn gode til at finde rav, fordi de rent fysisk er tættere på stranden og ser på verden med friske og nysgerrige øjne. Og helt almindelige mennesker kan uden den store faglige viden være heldige at gøre de store ravfund.

- De store klumper lever lidt deres eget liv. Det er ikke sikkert, man finder dem, der hvor man ellers skulle tro det ud fra vind og vejr.

De gratis glæder

Vi finder ingen nye stykker rav på vores lille ekspedition ved Reersø. Men det er ifølge Pia Ahrenst ikke så mærkeligt.

- Vinden er helt forkert til at finde rav. Der er fralandsvind i dag, og der skal helst være pålandsvind, forklarer hun.

Udover vindretningen er det også vigtigt at holde øje med højvande og lavvande, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at finde rav. Når det er højvande, kan de gyldne klumper selvsagt komme længere ind på stranden og være nemmere at komme til. Men det er efterhånden heller ikke det at finde noget, der betyder allermest for Pia Ahrenst.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi nyder de gratis glæder naturen giver os. Og jeg har set, at de lange ture ved stranden har haft en gavnling effekt for mange mennesker, der har haft det svært. Og så kan det at lede efter rav være en grund til at komme afsted.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk