22. juli 2018
Ræven lusker rundt efter de sidste mus i græsset. Foto: Ivan Ingemann
gallery icon

Se billedserie

Ræven lusker rundt efter de sidste mus i græsset. Foto: Ivan Ingemann
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Naturen har også åbent om natten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturen har også åbent om natten
Oplev - 04. august 2017 kl. 08:48
Af Af Ivan Ingemansen, pensionist og naturguide
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
arrow Læs også: Se videoen: Vågehøj er toppen af Røsnæs

At springe en nattesøvn over, eller blot stå meget tidligt op, kan give anderledes oplevelser i naturen.

Har du prøvet at tage ud i naturen før natten er omme, ellers kan det varmt anbefales. Netop i daggryet kan man få de helt specielle oplevelser. Og netop her er de nataktive dyr stadig aktive.

Specielt under sommerens lyse lune nætter er det optimalt, men også resten af året kan det anbefales.

Ofte skal man måske køre et stykke vej for at nå til det naturområde, som man godt vil se vågne. På vejen dertil kan man være heldig at se kronhjortene, som der efterhånden er en del af i vores region, vandre fra deres fourageringsområde på markerne og ind til skov eller krat, hvor de skjuler sig om dagen. Dette kan også være tilfældet med dådyrene, som vi har endnu flere af, og som færdes i ret store flokke. Når bilens lys rammer dyrene i mørket, vil man kunne se deres øjne lyse op.

Mange rovdyr er nataktive, og træffes derfor kun om natten eller i skumringen. Her kan man se ræven luske omkring stadig søgende efter nattens sidste mus i græsset. Er man meget heldig, og jeg mener meget heldig træffer man på grævlingen, som er på vej tilbage til sin hule efter nattens jagt på regnorme.

Tager man ud til kysten, som for eksempel ved Avnøfjorden, kan man om morgenen høre sælungernes kalden på deres mødre ude på fjorden, ligesom gravandens kalden på sin ret store ællingeflok, medens de roer langs kysten. Specielt grågæssene taler hele tiden med hinanden ude på vandet, hvor de opholder sig om natten. Pludselig suppleres lydene af regnspoves melodiske kalden. Efterhånden som det bliver lysere ses en større flok stå i vandkanten. Sammen med andre vadefugles blandede kor er det med til at skabe en fantastisk lydkulisse.

Efterhånden som det lysner i øst, kan man opleve nogle helt fantastiske farver på himlen. Mosekonens bryg, kan give endnu en dimension til oplevelsen.

I morgenskumringen tager uglen sin sidste runde over området. Lige omkring solopgang, er der oftest mest gang i fugle og dyr.

Det er det tidspunkt, hvor mange dyr og fugle forlader deres nattesæde, for at begive sig ud for at finde dagens føde. Her kan man se ænderne i støre eller mindre flokke flyve ud for at finde nogle lavvandede områder, hvor de kan finde noget føde. Er det i høsttiden, kan man også se dem søge mod de afhøstede kornmarker. Så er det tid til at søge tilbage mod dynerne, for at indhente søvnunderskuddet.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk