2. december 2020
I podcast-serien »Grundlæggerne« formidler Sarah Sander Laugesen og Birgitte Langsted historiske fortællinger fra Sorø-egnen.
gallery icon

Se billedserie

I podcast-serien »Grundlæggerne« formidler Sarah Sander Laugesen og Birgitte Langsted historiske fortællinger fra Sorø-egnen.
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museum lokker med podcast-serie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museum lokker med podcast-serie
Oplev - 14. september 2018 kl. 08:07
Af Martin Pedersen

- Muldvarpen kravler rundt under jorden og finder flint fra stenalderen. Og så lægger den det pænt op i muldvarpeskuddene til os her, forklarer Michael Vennersdorf til interviewer Sarah Sander Laugesen i første afsnit af podcast-serien »Grundlæggerne«, mens de betragter et muldvarpeskud.

arrow Læs også: Undergravende podcasts på vej

Ind i en tidsmaskine
I lidt over et år har Museum Vestsjælland arbejdet med at formidle Vestsjællands historie gennem lyd. Sarah Sander Laugesen, der er cand.mag. i historie og informationsvidenskab, bragte sine idéer og store interesse for radiolyd med til Museum Vestsjælland.

Grundlæggerne
I podcast-serien bliver Sorøs historie fortalt gennem lyd i fire afsnit.
Museum Vestsjælland står bag serien i samarbejde med Sorø Kommune.
Sarah Sander Laugesen og Birgitte Langsted er både seriens værter og tilrettelæggere.
Man kan høre de fire afsnit om Sorø på hjemmesiden www.vestmuseum.dk/podcast

- Lydfortællinger kan gøre, at du føler, du selv er der og kan bringe dig ind i en tidsmaskine. Du danner selv billeder inde i hovedet, og de er meget bedre end nogen film, jeg kan lave. De gode historier foregår ikke altid kun i Hollywood - de er også i Sorø, siger Sarah Sander Laugesen.

Og så falder podcasts helt i tråd med museets tilgang til historieformidling. - Vi prøver at få så mange mennesker som muligt i tale. Det her er endnu en dør til det, siger hun.

- Bring historien i spil
I podcast-serien »Grundlæggerne« bliver Sorø-egnens historie formidlet gennem gode fortællinger om blandt andet stenalderflint, Holberg og Ingemann. De to tilrettelæggere, Sarah Sander Laugesen og Birgitte Langsted, drager ud i landskabet og taler både med helt almindelige borgere og med de arkæologer, der udforsker området. Serien om Sorø er blevet skabt med udgangspunkt i fire historiske cykelruter, som Sorø Kommune står bag.

Det var den selvstændige kulturformidler Birgitte Langsted, der fik idéen til at gøre cykelruter til lydfortællinger. Hun er uddannet cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling. Og hun bor selv i Sorø. For hende er kulturformidling også en dannelses-mission. - Jeg synes, man skal få øjnene op for, hvad man kan bruge de gamle tekster og sange til. De rummer nogle historier, man godt kan bringe i spil og aktualisere. Det synes jeg ikke, man er så god til i dag. Både kommuner og kulturaktører kan godt bruge det mere aktivt i det, man vælger at fokusere på, siger Birgitte Langsted.

Museum Vestsjælland er slet ikke færdig med lyd. Der er nemlig flere lydfortællinger på vej. Museet har fået penge fra Trelleborg Fonden til en ny podcast-serie på fem afsnit. Serien kommer til at handle om de fortællinger, der normalt ikke bliver fortalt, for eksempel Englandskrigene ved Skælskør og Indre Missions begyndelse. Birgitte Langsted og Sarah Sander Laugesen håber, at fortællingerne gør indtryk på lytterne.

- Jeg håber, folk opdager, at de steder, hvor de bor og tager på ferie, også har en fortid og en historie. Lige ude i min baghave er der en muldvarp, og den sender beskeder fra for 10.000 år siden op til mig. Og jeg kan kigge på det. Det gør det diffuse mere relevant, siger Sarah Sander Laugesen.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk