26. september 2020
Danmarks Borgcenter tager gæsterne en tur tilbage til dengang Vordingborg var Danmarks kongeby. Panserhandsken til højre er den eneste i Danmark. Det er ifølge borgcentret sjældent, at man finder en panserhandske så hel, som tilfældet er her.
gallery icon

Se billedserie

Danmarks Borgcenter tager gæsterne en tur tilbage til dengang Vordingborg var Danmarks kongeby. Panserhandsken til højre er den eneste i Danmark. Det er ifølge borgcentret sjældent, at man finder en panserhandske så hel, som tilfældet er her.
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Middelalderhistorie fortalt gennem elektronik - og kød og blod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Middelalderhistorie fortalt gennem elektronik - og kød og blod
Oplev - 20. juni 2020 kl. 07:45
Af J.C. Borre Larsen

Lettere coronaforsinket er Danmarks Borgcenter igen klar til at byde gæster velkommen på den gamle slotsruin i Vordingborg. Det var her, at kong Valdemars store borg engang tronede over landskabet i Vordingborg.

- Vi glæder os til sommersæsonen, og vi ser det som vores fornemste opgave at formidle middelalderens historie, fortæller Sabine Trabjerg, teamkoordinator på Danmarks Borgcenter.

Indenfor i museumsbygningen venter der publikum en særlig oplevelse. Det er nemlig en levende skuespiller, som med nærvær fortæller historien om datidens konger, krige og borge.

- Skuespilleren tager publikum i hånden, så man ikke er overladt til sig selv. Det gør samtidig museumsoplevelsen mere relevant for yngre aldersgrupper, siger Sabine Trabjerg.

Skuespiller og iPad

Når gæsterne ankommer til borgcentret, får de stukket en iPad i hånden. Den fortæller, hvad der gemmer sig i montrerne, ligesom man kan høre forskellige sidehistorier.

iPaden kan også bruges udendørs. Når man går rundt på borgcentret, er der en række fortællinger, som bliver aktiveret, når man nærmer sig et bestemt sted.

- Man kan udenfor få lige så lang tid til at gå som indenfor, vurderer Sabina Trabjerg.

En tur op i Gåsetårnet

På slotsruinen står det 650 år gamle Gåsetårnet, som er det eneste, der er tilbage af den engang så mægtige borg. Indgang til tårnet er med i billetprisen, og her kan man opleve borgen under belejring og se Vordingborg Slot, som det så ud i 1360'erne. Gåsetårnet har været lukket på grund af coronakrav, men åbnede igen 9. juni.

Danmarks Borgcenter
Åbningstider:
  • Tirsdag-søndag: 10-16
  • 1. juli-31. august: Alle dage 10-17
  • 1.september-18.oktober: Tirsdag-søndag 10-16

  • Danmarks Borgcenter er en del af Museum Sydøstdanmark, der også driver Køge Museum, Næstved Museum/Boderne, Næstved Museum/Helligåndshuset, Køng Museum, Thorvaldsen Samlingen, Møns Museum og Museumsgården, Møn.
  • Et årskort til 295 kroner giver adgang til samtlige museer.

- Gåsetårnet er en stor del af oplevelsen på borgcentret, siger Sabina Trabjerg.

På borgterrænet står også to containere med udstillinger. Her finder man blandt andet et bæltespænde, som en soldat tog med hjem til sin udkårne.

- Da han kom hjem, havde hun fundet en anden, så soldaten kylede bæltespændet i voldgraven, fortæller Sabina Trabjerg.

Et minde med hjem

Når man er fyldt op med historiske højdepunkter, kan man få stillet sulten i Restaurant Atterdag, der ligger i et gammelt bindingsværkshus og direkte i forlængelse af udstillingshuset.

Endelig kan man få en souvenir med hjem fra butikscontaineren. Her sælger man alt lige fra bøger til legetøj, som har relation til udstillingen. Som noget nyt har man også glas fra Holmegaard, i anledning af at glasværket er genåbnet som museum.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk