

Se billedserie
Når Medieløbet ruller af sted søndag den 2. september, så er der mere end bare motion og sjov i vente for deltagerne på Familieruten. Man kan måske kalde det museum på to hjul. For som noget nyt har Medieløbet slået følge med Næstved Museum. Det er ikke bare smuk natur, børn og vokse triller igennem på den knap 23 kilometer lange Familierute. Det er et vaskeægte kulturlandskab, hvis bare man har øje for det.
- Det er et rigt kulturområde. Det har været beboelsesområder i flere 1000 år fordi åløbet har gjort det muligt for folk at bosætte sig, siger arkæolog Lisa Hartun fra Næstved Museum, der har været med i planlægningen. Cykelløb og kulturhistorisk formidling kører et oplagt parløb, mener både DGI og museumsfolk. Derfor kan deltagerne i Familieløbet både møde museets folk undervejs på ruten.
- Det er en måde at få noget aktivt ind i historieformidlingen. Det er bedre end bare en planche, siger Lisa Hartun.
- Der er flere ruter at vælge mellem, når Medieløbet skal køres søndag den 2. september.
- Familieruten er 22,4 kilometer, og de to motionsruter er henholdsvis 52 og 113 kilometer. Alle ruter begynder ved startområdet ved Herlufsholm Idrætscenter i Næstved.
- Det er DGI, der arrangerer Medieløbet i samarbejde med TV Øst, P4 Sjælland og Sjællandske Medier. Se mere på dgi.dk/medieløbet
- Læs mere og tilmelding
Flere historiske stop
Ved den fredede Ladby Kirkeruin vil arkæolog Susanne Otzen fortælle historien om den romanske middelalderkirke, som lå her fra det 13. århundrede og hørte under stormand Peter Bodilsøns gods. I dag kan man stadig se den gamle kirkes grundplan i ruinen af kampesten. Når løbsdeltagerne har fået tanket op af viden og af mad og drikke i depotet, så går turen videre langs Susåens løb i retning mod Holløsemølle, hvor endnu en historisk seværdighed - og et depot - venter.
En noget nyere historie er den om den 40 kilometer lange jernbane mellem Næstved og Slagelse, der blev anlagt i 1892. Den lukkede i 1971, og i dag er sporene væk og erstattet af asfalt. Fodsporet hedder stien, som kan bruges af fodgængere, cyklister, kørestole og andre. Undervejs mærker man, at det er gammelt baneterræn ved de mange vilde æbletræer, måske sået af passagerer, som har smidt et æbleskrog. Og undervejs passerer man også et af i sin tid 28 ledvogterhuse, som i dag er ombygget til beboelse.
På vej mod mål kommer man også forbi Herlufsholm Kostskole, hvis historie er rig og lang. Herlufsholm var oprindeligt kloster for benediktinermunke anlagt i 1135, men helt tilbage til 1565 har der været skole i de historiske bygninger. Også her vil der blive fortalt om stedets historie.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her
Tip os
Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk
Redaktionen
Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk
Annoncer
Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk