

Se billedserie
Der var noget profetisk over, at Sorø Kunstmuseum i slutningen af februar åbnede udstillingen »The Unseen Room« med værker af fotografen Krass Clement. At man kunne lave en udstilling med dén titel - og så 10 dage senere være nødt til at lukke museet på grund af coronapandemien...
Men nu er museet genåbnet, og Krass Clement-udstillingen får lov til at køre til og med august.
- Krass Clement er en af fotografiets »grand old men«. Han arbejder i sort/hvid, men er dog begyndt at arbejde lidt med farver, hvilket vi også har eksempler på i udstillingen - blandt andet i fotografierne fra Bristol, fortæller museumsdirektør Charlotte Sabroe, mens hun viser rundt i udstillingen, der er delt op sektioner efter nogle af de byer, han har fotograferet gennem sit efterhånden lange virke.
Udstillingen begynder i Moskva, hvor han, udsendt af Weekendavisen, fotograferede et begravelsesoptog, som fandt sted i forlængelse af det mislykkede »Augustkup« i 1991. Vi ser ikke selve begravelsesoptoget eller billeder af de døde. Til gengæld har Krass Clement indfanget nogle af de sorgfulde, skeptiske, nysgerrige og bange blikke fra de mange tilskuere, som overværede optoget.
- Det her er et begravelsesoptog i en af parkerne i Moskva, og de mennesker, som står og ser på optoget. Så vi er tilskuere til tilskuere, som er tilskuere til statskuppet. Han er god til at fange psykologien i de enkelte mennesker, de menneskelige relationer og mangel på samme. Han spiller på et ret fint register, siger Charlotte Sabroe og fortsætter:
- Han arbejder ikke med iscenesat fotografi, men heller ikke med reportagefotografi så han ligger midt i mellem. Ligesom Henri Cartier-Bresson, der også arbejdede med gadefotografi, siger hun.
Udstillingen tager også den besøgende med til København, som Clement har fotograferet gennem mange årtier.
- Her er vi i København med billeder taget over en periode på over 30 år. Men der er mange fra 60'ernes København. Det er en dokumentation på efterkrigstidens lille by, som begynder at forny sig. Så det er en transformationsfase i byen, han skildrer gennem alle disse fotografier, fortæller Charlotte Sabroe.
I et af de andre rum, adskilt af skillevægge, ser man billeder fra Dublin, som Krass Clements tog på ét og samme døgn, da han ankom til byen med færge. Billederne er grå og lidt dystre i tonen. »Billeder i mol«, som Charlotte Sabroe kalder det.
- Han kan fotografere! Han kan se og han kan sanse. Mærke og spekulere. Jeg tror også, at han bruger sine følelser på en helt særlig måde. Jeg kan mærke, at jo mere jeg går hernede, jo mere får jeg øje på ting. Han har et særligt øje for mennesker og stemninger. Og så er der en masse poesi i hans billeder, siger Charlotte Sabroe.
Krass Clements tilgang til fotografiet kan i øvrigt også give en parallel tanke eller to til de nuværende prøvelser med at være nærværende, mens man holder afstand. På Sorø Kunstmuseum er der i øjeblikket en udstilling med en foregangsmand i dén disciplin.
Krass Clement - The Unseen Room
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her
Tip os
Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk
Redaktionen
Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk
Annoncer
Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk