3. juli 2020
Tadre Mølle ligger idyllisk i Elverdamsdalen. Møllen er en såkaldt overfaldsmølle, hvor vandet falder ned på vandhjulets skovle ovenfra. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Tadre Mølle ligger idyllisk i Elverdamsdalen. Møllen er en såkaldt overfaldsmølle, hvor vandet falder ned på vandhjulets skovle ovenfra. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mageløs mølle med mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mageløs mølle med mere
Oplev - 16. august 2019 kl. 10:58
Af Lars Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I bunden af Elverdamsdalen, hvor Elverdamsåen og Tadre Bæk løber sammen, omgivet af trampesti og med udsigt over det bakkede landskab, hvor Galloway-kvæget trisser rundt, ligger Tadre Mølle. Her, hvor alt ånder stråtagsidyl og gedigent håndværk fra en anden tid, møder vi Ole Sørensen fra Tadre Mølles Venner til en rundvisning på stedet.

- Vi har årligt 7000 betalende gæster, men jeg vil tro, at der i alt kommer 12-15.000. Mange kommer, selvom vi ikke har åbent. Når det er godt vejr, kommer de med madkurven. Og vi har masser af gode steder, hvor man kan sætte sig. Vores shelter er også meget populær i sommerhalvåret, fortæller 75-årige Ole Sørensen, som siden 2013 har været en af de frivillige, der er med til at få Tadre Mølle til at køre rundt både praktisk og økonomisk.

Køkkenet og stuerne i den gamle møllegård er lavet om til en café, hvor gæster kan købe en kop kaffe, en snack, souvenirs og så videre. Den gamle svinestald og laden er blevet indrettet til blandt andet undervisningslokale og port til Skjoldungernes Land og pt. er hestestalden ved at blive renoveret, så den blandt andet kan stå klar til julearrangementerne på møllen.

Men selvom der er masser at se og opleve i området og i de tilstødende bygninger, er det selve vandmøllen, der er stedets helt store attraktion. Møllen er den sidste af de i alt 13 vandmøller, som har været opført i den kilde-rige Elverdamsdal. Man mener, at der har været mølle på stedet siden 1300-tallet. Den nuværende møllebygning er opført omkring 1840.

Inden vi bukker os for at komme under den lave dørkam og ind i selve mølleriet, går vi forbi det imponerende og høje kastanjetræ, som troner over møllegården.

- Det er cirka 250 år gammel og Nordeuropas ældste kastanjetræ, fortæller Ole Sørensen.

Inde i møllebygningen knager og knirker det vedholdende fra de mange trætandhjul, som snurrer rundt i både stueplan og på 1. sal. Det er betagende at iagttage maskineriet i aktion - velvidende, at det udelukkende er kræfterne fra vandløbet, som får mekanikken til at køre.

- Møllen er en overfaldsmølle, som udnytter cirka 70 procent af vandets kraft. Den kan køre med op mod 35 hestekræfter, men på grund af tørken sidste år, er der ikke så meget tryk på vandet lige i øjeblikket, siger Ole Sørensen.

Historien om møllen går langt tilbage, men især én person har sat sit præg på stedet; Marie Hansen. Hun var datter af møller Christian Hansen og overtog driften efter faderens død i 1945. For at bevare møllen og undgå nedrivning købte hun i 1952 ejendommen med mølle af Sonnerupgård for 40.000 kroner.

Hun ansatte en karl, som i øvrigt hed Karl, der hjalp hende med at drive gården og møllen frem til 1977, hvor han døde. Samme år blev foreningen »Tadre Mølles Venner« dannet for at aflaste Marie og lette arbejdet med møllen, som i 1956 blev fredet og sidenhen restaureret.

Marie holdt meget af sin mølle og elskede at vise den frem for gæster. Det blev hun ved med indtil hun i 1985, som 83-årig, solgte den til Nationalmuseet for 600.000 kroner med en klausul om, at hun kunne blive boende vederlagsfrit. »Mølle-Marie« døde den 4. februar 2003 og nåede at blive 100 år gammel.

- Møllens historie går langt tilbage, og den er meget interessant. Når man først går i gang med at læse historien, bliver man jo også fanget af den og de ting, som i øvrigt skete. Hvad var det nu lige med reformationen og grevens fejde? Der er hele tiden noget at fordybe sig i, smiler Ole Sørensen, som glædeligt fortæller om Tadre Mølle - også selvom der kommer mange nysgerrige forbi.

- Man møder heldigvis mange flinke og interessante folk. Blandt andet har vi to motorcykelklubber, som hvert år tager en tur hertil. Sidste år havde jeg rundvisninger for cirka 900 mennesker, og i år kommer jeg op over 1000. Men jeg synes, det er sjovt, fastslår Ole Sørensen.

Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø

Der er frem mod den 31. oktober åbent hver lørdag og søndag kl. 11-16.

Læs mere på www.tadremølle.dk

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk