25. september 2021
Museet for Samtidskunsts direktør Birgitte Kirkhoff Eriksen (tv.) prøver det trekantede bordfodboldspil, »Triolektisk fodbold« af Jonas Leergaard Andersen, der er en del af udstillingen »Games«, som er den sidste i Palæet, inden museet flytter ud. Modstanderne er museumsinspektør Magnus Kaslov, kurator Nanna Balslev Strøjer og kommunikationsansvarlig Line Glavind (th.). Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Museet for Samtidskunsts direktør Birgitte Kirkhoff Eriksen (tv.) prøver det trekantede bordfodboldspil, »Triolektisk fodbold« af Jonas Leergaard Andersen, der er en del af udstillingen »Games«, som er den sidste i Palæet, inden museet flytter ud. Modstanderne er museumsinspektør Magnus Kaslov, kurator Nanna Balslev Strøjer og kommunikationsansvarlig Line Glavind (th.). Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kunstmuseum spiller videre ude i byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunstmuseum spiller videre ude i byen
Oplev - 29. maj 2021 kl. 07:30
Af Lars Ahn Pedersen

Om tre uger er det slut. Når Museet for Samtidskunst lukker sidste del af sin udstillingsrække »Games« søndag den 20. juni, er det samtidig farvel og tak til Det Kgl. Palæ på Stændertorvet i Roskilde, hvor museet har haft til huse, siden det blev grundlagt i 1991.

arrow Læs også: Kunstmuseum uden mure har fundet sin nye direktør

Derefter flytter museets administration til bydelen Musicon, mens resten af museet ophører med at eksistere i sin nuværende form. Fremover skal Museet for Samtidskunst være et museum uden fast adresse og udstillingssted, for det skal i princippet kunne udstille hvor som helst i Roskilde.

- Vi skal opfinde en ny måde at være museum på, samtidig med at vi stadig skal løse de opgaver, vi har som statsanerkendt museum. Det betyder, at vi skal gentænke alle de opgaver, vi har, siger museets direktør Birgitte Kirkhoff Eriksen.

Hun har fået nøglerne til det nye kontor, men når knapt nok at tage det i brug, da hun har sagt op per 30. juni, fordi hun, som udtrykker det, »har opnået det ultimative, jeg kan med museet, så nu er det tid til at prøve noget nyt«.

Ingen begrænsninger

Birgitte Kirkhoff Eriksens afløser, som endnu ikke er fundet, kommer dog ikke til at møde ind til en helt tom udstillingskalender. Der er allerede sat flere projekter i søen, men netop kalenderen er en af de ting, det ny museum vil gøre op med.

Museet for Samtidskunst
  • Udstillingsrækken »Games« kan ses på Museet for Samtidskunst frem til 20. juni.
  • »Bobler - en kunstrute gennem byen« kan opleves i Roskilde fra 28. maj til 8. august.
  • Det Obelske Familiefond støtter museets program i 2021-2023 med to millioner kr., mens Ny Carlsbergfondet støtter museets udvikling med 500.000 kr.
  • Kulturkontakt Nord har bevilget 100.000 euro til museets forsknings- og netværkssamarbejde med Trondheim Kunstmuseum, KIASMA og Malmø Kunstmuseum.
  • Ny Carlsbergfondet har bevilget 1,8 millioner kr. til et forskningsprojekt om »Det distribuerede Kunstmuseum« ved Københavns Universitet.

- Når man ikke har en bygning, forsvinder der noget »plejer«. Vi behøver ikke have tre faste udstillinger på et år, men kan i stedet lade noget løbe over flere år eller have en halv times performance på torvet. Vi kan også bedre køre flere forløb samtidig, siger hun.

Selv om Museet for Samtidskunst har været glad for sin tid i Palæet, lægger Birgitte Kirkhoff Eriksen ikke skjul på, at det har haft sine begrænsninger at bo i en fredet bygning fra 1733. Stort set alle forandringer og tiltag skal godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen, og stedet er heller ikke det mest handicapvenlige.

- Fordi der har været så mange begrænsninger, har vi haft mange projekter uden for murene. Så selv om man godt kan sige, at vi kaster os ud i et eksperiment, så er det funderet på mange års erfaringer med kunst i det offentlige rum, siger hun.

Gør kunsten gratis

Da Birgitte Kirkhoff Eriksen tiltrådte som direktør for Museet for Samtidskunst, var det allerede dengang planen, at museet skulle finde et andet sted at være - for eksempel ved at opføre en helt ny museumsbygning. Men med årene blev den tankegang erstattet af en anden idé.

- Hvis vi skulle lave et nyt museum i dag, hvordan ville vi så starte det? Vi ville nok lave et opsøgende museum, der kommer ud, hvor folk arbejder eller går tur. Der er rigtig mange mennesker, som aldrig kommer på Museet for Samtidskunst, så hvordan kan vi gøre kunsten relevant for dem? Vi kan ikke gøre det for alle, men vi kan forsøge at gøre det for flere forskellige til forskellige tider, siger hun.

Det stiller krav om gode samarbejdspartnere, når planen er at flytte sine aktiviteter ud i byrummet, og det er både »Games« og den nye kunstrute »Bobler« på hver deres måde eksempler på.

Et farvel til en fast bygning betyder også farvel til entréindtægter, men omvendt sparer museet en masse i husleje ved kun at skulle have kontorfaciliteter. Rent økonomisk fortsætter Museet for Samtidskunst som hidtil ved at få tilskud til driften fra staten og Roskilde Kommune samt private fonde, mens de enkelte udstillinger finansieres via fundraising.

- Vi gør kunsten gratis, for når man laver noget i tæt samarbejde med folk, kan vi ikke tage penge for det bagefter, siger Birgitte Kirkhoff Eriksen.

arrow Kunstnere gav museumsdirektør modet til at stoppe
30. juni 2021 kl. 17:43 Opdateret: kl. 12:01
arrow Kunst på gavlen
28. maj 2021 kl. 15:07 Opdateret: kl. 14:53
arrow Museumsdirektør siger op lige før stor flytning
05. maj 2021 kl. 11:14 Opdateret: kl. 11:14
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk