10. april 2020
Mange musikere må i disse dage aflyse koncerter på stribe. På Coronakoncerter.dk prøver man at hjælpe. Foto: Coronakoncerter.dk
gallery icon

Se billedserie

Mange musikere må i disse dage aflyse koncerter på stribe. På Coronakoncerter.dk prøver man at hjælpe. Foto: Coronakoncerter.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kulturen går på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kulturen går på nettet
Oplev - 18. marts 2020 kl. 18:00
Af Lars Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Film skal ses...på nettet.

arrow Læs også: CPH:DOX går online

Sådan er realiteterne i hvert fald i disse dage, hvor vi alle er hensat til sysler og underholdning i eget hjem. Det er ingen hemmelighed, at coronakrisen har fået teatre, museer, spillesteder og biografer til at storbløde tilskuertal. Men så må man tænke alternativt, og flere af kulturinstitutionerne og artisterne har da også fundet andre veje.

Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater har åbnet for kig ind bag kulisserne og for streaming af tidligere opførte forestillinger. Man kan for eksempel se en rekvisitør fortælle om sit hjemmearbejde med rekvisitter til sommerens forestilling »Hobbitten« til sommer. Eller se balletten »Napoli« eller operaen »Orfeus«.

Lille Frø

"Lille Frø" bliver streamet live torsdag den 19. og lørdag den 21. marts. Foto: Teater Fantast

Teater Fantast skulle have opført en lang række forestillinger af Jakob Martin Strids »Lille Frø«. De er blevet aflyst, men Stine Q. Pagh og Ditte Ylva Olsen, som står bag forestillingen laver i stedet for en live-streaming af forestillingen, som de opfører i en tom sal hos Teatret Zeppelin. Live-forestillingerne finder sted torsdag den 19. og lørdag den 21. marts kl. 12.30 og kan ses på Teater Fantasts Facebook-side.

Teatermuseet

Mens Teatermuseet i Hofteatret på Christiansborg er lukket kan man gå på et dagligt virtuelt besøg i teatrets historie. Hver dag bringer teatret på dets hjemmeside en historie, en podcast, film eller noget helt andet fra arkiverne.

Livemusikken har selvsagt også trange kår, men også her prøves nye ting af.

DR Pigekoret

Hver morgen kl. 9.05 på hverdage og kl. 10.03 i weekenderne synger DR Pigekoret morgensang. Man kan synge med på DR1 og P2 eller streame sangene på DR's hjemmeside.

Coronakoncerter

I den rytmiske musiks vækstlag er der også røre. Coronakoncerter.dk giver kunstnerisk nødhjælp med et tilbud om gratis livestreamproduktioner til musikere, der er ramt af aflysninger på grund af coronavirus. Koncerterne bliver optaget i idémanden Mathæus Bechs lejlighed i København, og det vil være muligt at donere penge direkte til aftenens musikere via MobilePay.

Samling af de bedste koncerter

De mange streamingtjenester på nettet giver selvfølgelig rig mulighed for at gå på jagt efter optagelser af tidligere afholdte koncerter. Men det er også en jungle at finde rundt i. Her kommer musikmagasinet Gaffa musikelskerne til hjælp med forslag til gode online-koncertoplevelser.

Berliner Philharmonikerne

Berliner Philharmonikerne giver gratis onlineadgang til flere af deres tidligere koncerter. Foto: Berliner Philharmonikerne

Apropos gode musikoplevelser, kan det i dén anbefales tilhængere af den klassiske musik at besøge Berliner Philharmonikernes hjemmeside. Det verdensberømte orkester giver i den kommende tid besøgende på hjemmesiden fri adgang til koncertarkivet. Her snakker vi altså billede og lyd af meget høj kvalitet.

Biograf på nettet

Hos Grand Teatret i København - der gør sig gældende inden for de smallere filmtitler - kan man biografens hjemmeside leje nogle af de tidligere premierefilm. Det er her, du finder nogle af de film, du leder forgæves efter hos de større streamingudbydere.

Kunstfilm på nettet

Det internationalt anerkendte kunstnerkollektiv DIS, der stod bag den seneste Berlin Biennale, skulle have åbnet deres nye udstilling »DIS presents: What Do People Do All Day?« på Kunsthal Charlottenborg den 19. marts. Den er nu udskudt på ubestemt tid. I stedet stiller Kunsthal Charlottenborg i samarbejde med DIS, Tranen og CPH:DOX alle film og serier på streamingplatformen Dis.art gratis til rådighed for hele Danmark frem til 1. september 2020. Dis.art kan groft sagt sammenlignes med kunstens svar på Netflix.

Festival går online

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX handlede hurtigt, da corona-krisen ramte os. Festivalen finder steder i perioden 18. - 29. marts, men har rykket de mange film og debatter online. På festivalens hjemmeside kan man købe billetter til de forskellige filmforevisninger og debatter, som er programsat til bestemte tidspunkter og med et begrænset antal pladser - lige som i den virkelig verden.

Arkitektur på skærm og app

Dansk Arkitektur Center inviterer på virtuelle oplevelser. Foto: DAC

Dansk Arkitekturcenter (DAC) måtte desværre lukke dørene midt i den populære udstilling »Kids' City«. Men på centrets hjemmeside er der mulighed for på forskellig vis at berige sin viden om design og arkitektur.. For eksempel kan man tage på en virtuel rejse i den tidligere udstilling »FORMGIVNING« om Bjarke Ingels Group. Der er også mulighed for at lytte til podcasts, og downloader man DACs app kan man blandt andet udforske 300 nedslag i Københavns arkitektur.

Et virtuelt museumsbesøg

Nationalmuseet har åbnet for et virtuelt museumsbesøg. Her kan man høre forskellige eksperter fortælle om sygdom og epidemier gennem tiden. Man kan se webdoks om forskellige emner og der er gode bud på, at få fyldt historielektionerne i hjemmeskolen ud.

Enorm billedsamling

Det er desværre ikke muligt at komme ind på Statens Museum for Kunst og se den imponerende Anna Ancher-udstilling, som er der pt. Til gengæld kan man gå ombord i museets helt igennem imponerende samling af online-værker. Man kan hurtigt bruge nogle timer på at dykke ned i nogle af de 79.002 værker, der er tilgængelig online.

Lær om dyrene

I Zoologisk Have har man også taget konsekvenserne af corona-restriktionerne og lukket haven foreløbig frem til 30. marts. I mellemtiden kan man hver dag kl. 10 og 14 følge med på Facebook, hvor Zoo's Skoletjeneste er klar med live-sendinger og undervisning til landets hjemsendte skolebørn.

Live fra regnskoven

Undervisning og underholdning får også hånd i hånd hos Randers Regnskov. Her kan man hver dag kl. 9 gå ind og følge live-sendingen på attraktionens Facebookside.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk