18. august 2019
En af de tre ejere David Jensin viser stolt Bryghuset Møns mærker frem. Foto: Jørgen Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

En af de tre ejere David Jensin viser stolt Bryghuset Møns mærker frem. Foto: Jørgen Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kom med ind hos det gode øl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kom med ind hos det gode øl
Oplev - 02. august 2019 kl. 12:39
Af Claus Vilhelmsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bryghuset Møn er en sand succeshistorie. Hvor mange andre mindre bryggerier har måttet bukke under, har Bryghuset Møn bare vækstet hvert år, og sidste år fik virksomheden Børsens gazellepris.

For tre år siden blev lokalerne i Luffes Gård i hjertet af Stege for små, og bryghuset flyttede til den langt mere rummelige gamle brugsforening i Priorsgade i Lendemarke. Lige på den anden side af broen, der forener Stege og Lendemarke og gør de to byer til en.

Produktionen kommer i år op på 450.000 liter øl fordelt på 16 mærker.

- Det er vel ikke andet end, hvad Carlsberg laver i timen, nedtoner den ene af de tre ejere, David Jensin, successen.

Men han tilføjer så i samme åndedrag, at Bryghuset Møn aldrig har defineret sig selv som et mikrobryggeri, men som en virksomhed, der laver »håndbrygget øl«.

FAKTA
  • Bryghuset Møn sælger i 2019 cirka 450.000 liter øl.
  • Bryggeriet har 10 medarbejdere og en robot, som pakker
  • 1000 flasker øl i timen.
  • Bryghuset Møn fik i 2018 Børsens gazellepris.
  • Bryggeriet blev grundlagt i 2005.
Vokseværk

Bryghuset er nu også blevet så stort, at begrebet ikke giver så meget mening. Grænsen for lempelige afgifter hos staten går ved 380.000 liter årligt, og den blev overskredet sidste år.

Det var malermester Ivan Luffe, der startede Bryghuset Møn i 2005, men efter en del mellemregninger, overtog David Jensin og Thomas Stecher virksomheden i 2011. I 2018 kom Kasper Bøgedal til, og de tre er ligeværdige partnere. Omsætningen er steget 25 procent i de sidste otte år, og det ser ikke ud til at stoppe der. Der er også plads til flere store tanke på Priorsvej.

- Vi kan producere én million liter om året, men det har vi ikke ambitioner om. Vi kører en ret personlig forretning, og jeg kender hver en restauratør i København. Det kan ikke lade sig gøre, hvis vi producerer meget mere. Jeg er faktisk godt tilfreds med den størrelse, vi har nu, og vi behøver ikke at blive meget større. Målet er ikke at vækste fuldstændig vanvittigt, mener David Jensin.

Specialitet

Han siger også ind imellem nej til nye kunder.

- Det skal stadig være specielt at kunne få øl og vand fra Bryghuset Møn. Hvis en restauratør ønsker at sælge vores øl, men en anden restauratør ved siden af sælger den i forvejen, siger vi nej, forsikrer han.

Bryghuset har 400-500 restauranter, som køber varer mindst én gang om måneden. Derudover køber andre noget sjældnere varer, og dermed når netværket af forhandlere op over 1.000. Salget går mest til restauranter.

Kun butikker på Møn kan køber øl og vand fra Bryghuset.

- Det er en principsag, siger David Jensin.

Alligevel ansætter Bryghuet Møn en sælger pr. 1. september, der udelukkende skal sælge øl i Jylland. Men altså ikke til butikker.

Robotmedarbejder

I juli sidste år fik bryghuset en ny medarbejder: En robot. Den kan folde en papkasse, fylde øl eller vand i den og lukke den. Og den har kun én arm!

- Vi købte den ikke for at spare penge, og ingen er blevet fyret. Men de bevægelser, den gør, er ikke gode for ryg og led, og vi forbedrer arbejdsmiljøet ved at indføre den. Den pakker 1.000 flasker i timen, siger David Jensin. Robotten har kostet en lille million kr.

Men udflytningen til Priorsvej har også gavnet arbejdsmiljøet. Alt er i et plan, og malt og humle kan køres ind.

- Tidligere ankom 3.000 kg malt til Luffes Gård, og så skulle sækkende bæres ind, fortæller David Jensin.

Der er guidede ture hver dag klokken 13.30 i juli-august. Prisen med smagsprøver er 75 kroner.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk